Skúsim napísať svoje poznatky o marhuliach. Pochádzam v lokality južného tredné slovenska, s nadmorskou výškou cca 200m. n. m. Na prvý pohľad ideál.Nie však tak jednoduchý. Máme tu ťažkú ílovitú pôdu, roviny v ktorých sa v zime držia silné mrazy bežne cca -20C. NIekedy aj viacej. Pred dvomi rokmi tu bola zima, kedy poriadne mrzlo 3 týždne -15 až -20 v kuse a zemina bola zamrznutá aj do 0,75 - 1,0m.Stalo sa že cez den nebolo teplejšie ako -10C.Podľa by to až tak nevadilo. Pestupjem jablone, hrušky, slivky, ringloty, marhuľu (Kioto), broskyne, čerešňu. Najhoršie sú však podľa mňa na všetky druhy ovocných stromov neskoré jarné mrazy. Po zime príde oteplenie, stromy začnú pučiť a kvitnúť. Potóm stačí hoc aj jedna noc s mrazom a celoročná snaha je márna. Marhuľové puky, kvety a aj pldy sú najcitlivejšie na tieto neskoré jarné mrazy. Podľy získaných informácií úrody bývajú zničené už v štádiu ružového púčika pri poklese teplôt pod -7C, v období plného kvitnutia pri - až -5,5 C. Mladé tvoriace sa plôdiky nevydržia teploty pod -0,5 a -1,0 C.
Takže mne prichádza skôr otázka: ktorá odroda je ako odolná voči neskorým mrazom. Informácia pri odrode že je vysoko mrazuvzorná mi nedáva presnú odpoveď na typ odolnosti.Ak tak napíšte Vaše skúsenosti s neskorými jarnými mrazmi.