Madarska neplodi, opada velka vetsina plodu



Stránky: 1,  2   
kulda.kulda - (21) - 99.6 (?) 
29.1.2023 22:05, zobrazeno: 2574x

Mam na zahrade 3 merunky, tu nejvetsi asi 15 letou Madarskou jsem nesazel, tak nevim, co je to za podnoz. Je to 180 m.n.m v nizine u Labe, takze pisek. S touto nejvetsi mam problem, ze z ni sklidim kazdy rok, tak 20 merunek. I kdyz krasne kvete a zustane na ni dost plodu, tak kdyz jsou treba 1cm velke nebo I vetsi tak opadaji a zustane jich na takovem “velkem” strome opravdu par. Jinak ale strom prosperuje, ma zdrave prirustky a je uz pekne velky. Ostatni dve merunky Veselka, Bergeron na Mirobalanu jsou o dost mensi stormy, ale uroda z nich je velka a pravidelna, I kdyz take z nich nejake plody spadnou treba v kvetnu/cervnu. Pravda jsou v blizkosti domu, a to ten treti neni. Ale marzem si myslim, ze to neni. Protoze stejna sitace se opakuje kazdy rok. A navic opadavaji i az pozdeji, ne blizko odkvetu. Uz loni jsem tu velkou chtel pokacet, letos uz jsem temer rozhodnut, i kdyz je mne lito takovy hezky strom pokacet. Napada vas co s ni zkusit, aby poradne plodila? Mozna nejako pravidelne prihnojovat. Coz jsem delal v dubnu a pak uz ne. Je pravda, ze ty dve co plodi asi hnojim vice i pozdeji. Kdyz ale tato neplodici ma dobre prirustky ve dreve, tak snad takovou podvyzivou, aby na velkem strome zustalo 20 merunek, trpet nemuze. Otazka kdyz na stejne misto dam opet Madarskou, ale budu vedet, ze je Mirobalanu. Tak jestli je velka pravdepodpodobnost, ze to bude lepsi?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 249.55 (?), 30.1.2023 10:33

Zdravím, tyto odrůdy blbě plodí i když mají nedostatečně vyvinutá embrya po oplození, plod se vyvine a spadne. může to být i skrytá (latentní) viroza-fytoplazma. tohle dělá např. goldrich po infekci fytoplazmou ESFY... d

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
kulda.kulda - (21) - 99.6 (?), 3.2.2023 20:27

Myslim, ze fytoplazma to nebude. Merunka prosperuje - kvetu ma dost, svinutka listu neni, vetve neodemiraji, listy predcasne neopadavaji. A situace se opakuje rok co rok. Napada vas nekoho, co s tim jineho (abych sklidil vice nez 20 plodu z 15ti leteho stromu) nez pokacet a zkusit tam dat novy strom merunky Madarska? Dik.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 141.163 (?), 3.2.2023 22:29

A má dost vody v době opadu plůdků? A opylovače má blízko? Někde jinde je příklad, co udělá sklenice s květy opylovače se zlobivou meruňkou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Geronimo - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (388) - 1.200 (?), 4.2.2023 8:48

Maďarská meruňka je samosprašná tudíž žádné opylovače nepotřebuje navíc tazatel uvádí že v okolí jsou další odrůdy.Problém bude v píščíté půdě, patnáctiletý strom spotřeboval veškeré dostupné živiny (draslík, fosfor a některé mikroprvky bor, železo,hořčík).Mělo by stačit přihnojit hnnojivy s uvedenými prvky a v prvních dvou letech i na list.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 249.55 (?), 4.2.2023 11:26

nechci být jedovatý, ale že je to zrovna maďarka, tak mne to nepřekvapuje... je to jeden z důvodů, proč jsem její pěstování před lety vzdal. myslím, že je jinak dost odrůd, co by ji nahradily a u nás prosperují bez větších problémů... david

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 213.137 (?), 4.2.2023 11:53

Dělají to i jiné odrůdy ale jen v částečném měřítku, plody rostou do velikosti 1,5cm pak se zastaví a bezdůvodně upadnou. Já bych tipoval ty každoroční mrazy a tím špatné opylení. Dejte si teploměr s pamětí do koruny a nebudete se stačit divit jakým mrazům ve skutečnosti čelí květy oproti oficiálním teplotám meteostanic v okolí. Proč na maďarské upadnou úplně všechny plody, mám VP ta si vždy něco udrží - že by byl mezi něma tento drobný rozdíl v odolnosti? Jestli strom roste dobře, tak by neměl být problém s živinama, spalte větve zůstane popel - to jsou ty živiny, no ale zkusit přihnojit můžete + okopání aby to mělo nějaký smysl a dostalo se ke kořenům. MH

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 117.245 (?), 4.2.2023 16:50

měl jsem před časem stejny problem, bylo mi poraděno udělat metr od kmene pul metru hluboko tyčí díry tak 5-6 kusů a do nich do každé dát na špičku nože borax a zalít konví vody každou z nich udělat hned po rozmrznutí země,,,pomohlo to ten rok co jsem to udělal tak50%,další rok ok, jak sem koupil tak radim,,,

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 81.144 (?), 4.2.2023 18:21
Tyč ke hnojení je dobrý pomocník a to hlavně v zatravněném pozemku. Používám ji občas také, i když je to na můj počet stromů velmi namáhavé má to ale účinek. S bezdůvodným opadem plodů mám na jedné Madarce také problém a bylo toho třeba loni celkem dost. Aktuálně je to nejstarší strom z meruněk na zahradě koupen pravděpodobně na slaběji rostoucí podnoži a stáří určitě dvacet let. I když velikost stromu v porovnání s jinými merunkami na myrobalánu polovičního stáří je výrazně menší. Zakopal jsem k ní odpad ze zabíjačky a vnitřnosti z několika ryb. Na chystám se přihnojit NPK do děr a trochou boraxu v zálivce a přidám i mimokořenově.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
kulda.kulda - (21) - 99.6 (?), 22.2.2023 21:46

DIK, prave jsem objednal Borax (cisty technicky ne ala Forestina Hořká sůl s boraxem), a dam Madarce jeste rok sanci. Na to hnojeni v trvaniku, take jsem sam aniz bych to nekde cetl puzival ne tyce ale klacky a udelal jsem x der po obvodu stromu podle velikosti koruny s tak 15cm hlubokou a daval na jare klasicke Agro "hnojivo pro ovocné stromy a drobné ovoce" kde je i horcik. Ted tedy zkusim jeste hlubsi hned jak prijde Borax a uvidime, jesli to bude letos lepsi s tou urodou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika