Leskora a Radka 29.6.2011 - fotky
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 109.143 (?), 2.7.2011 14:11
Chutovo bola Kioto minuly rok jednotka - uz som to pisal - pevna duzina, stavnate, rovnomerne zrele, sladke plody. Bolo to prvy rok co zarodila, uvidim aka bude chutovo tento rok pri nadurode v porovnani s VP, Vehardou a Bergeronom. Necnostou marhul byva nerovnomerna zrelost - zo slnecnej strany sladka kasa, druha polovica este nezrela, kysla. Plody Kiota tento nedostatok nemali.
Libor
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 133.85 (?), 2.7.2011 22:58
Podľa snímky celého stromku je vidieť, že má Kioto zakódovaný solídny potenciál rodivosti. Navyše ak je samoopelivá a na okolí sú aj iné sorty, potom je "ruka v rukáve!" Bolo rozumné konáre vyviazať k centrálnemu kolíku. Podobný systém s alumíniovou trubkou demonštroval pri broskyniach jeden pán v minulom Receptári. Kioto som kúpil pred pár rokmi v Jukke- vysadil som ju u svokra v záhrade, ale keď zarodila, ukázalo sa, že je to akási priemerná málo úrodná a málo vyfarbená marhuľa. Pri kvalitných novinkách sa takéto "omyly" stávajú podozrivo často. Málokto pôjde po rokoch reklamovať vykopaný strom... Paľo
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Libor1 - Stříbrný Zahrádkář (173) - 109.170 (?), 4.7.2011 9:10
Krasne fotky. Bolo by zaujimave, keby autor aspon strucne zhodnotil chut, urodu a datum zrenia jednotlivych odrod + udal oblast. Umna v BA este 1-2 tyzdne.
Libor
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
HONZAD - Stříbrný Zahrádkář (497) - 176.214 (?), 4.7.2011 21:26
Pokusím se zhodnotit výše uvedené meruňky, ale mám úrodu prvním či druhým rokem, takže to nebude žádný letitý popis vlastností. Nebudu opisovat vlastnosti meruněk, které si můžete přečíst v každé pomologii, ale jen své vlastní poznatky. Meruňky mám na Jižní Moravě, nadmořská výška 184 m. Vezmu to podle doby dozrávání meruněk.
Aurora (foto z 14.6.) - jasaná jednička, zraje totiž jako úplně první meruňka, pokud si ji koupíte, tak budete mít první meruňky v době kdy dozrávají středně rané třešně. Staré dobré časy, kdy dozrávaly jednotlivé ovocné druhy v určitou dobu přestanou platit. I přes rannou dobu zrání jsou meruňky velmi chutné, dužina je měkká asi jako u Velkopavlovické. Plody jsou střední velikosti, menší oproti zmíněné VP.
Leskora (foto z 28.6) je jedlá cca o týden později než Aurora. I když je ranná, chuťově je výborná, řekl bych sladší a meruňkovitější než Aurora. Plody jsou mírně protáhlé, drží na stromě až do úplného uzrání, ale jsou menší než např. VP. Úroda je letos velká, stromyky plodí brzo po výsadbě.
Radka - (foto z 28.6), ale je cca o 7 dnů za Leskorou. Mám dva stromy. Jeden má krásné velké lákavé plody - nemá chybu. Druhý mám plodů víc, jsou tím pádem drobnější a méně sladké. Přesto se mi jeví jako velmi dobá odrůda a mohu ji všem doporučit. Je to taková ranná VP.
Sylvercot - (foto z 28.6), ale zraje tak s Radkou. Fotka je z mladého stromku 3. rokem, takže plodí velmi brzo. Má velké plody asi jako VP. Jsou krásně oranžové, voňavé. Nevýhodou bych viděl to, že při dozrávání rychle opadávají, takže se vám může stát, že když strom týden nehlídáte, tak budou všechny meruňky už na zemi. Na jaře stromky dost utrpěly moniliózou, ale to mohlo být způsobeno i tím, že měly hodně květů.
Pincot - (toto též z 28.6), ale i když jsou plody krásně probarvené a lákavé, jsou ještě tvrdé a málo sladké. Dužina je sušší, pevnější, takže budou dobré na prodej - málo se otlačují. Konzuní zralosti ještě nedosáhly, tak cca za 5dní. Pozn, - když mluvím o zralosti, tak tím myslím plnou zralost, kdy je meruňka nejlepší k jídlu. Pro prodej je však už přezrálá. Mladý stromek plodí jako blázen, takže jsou plody drobnější a větve se pod tíhou zářivých plodů pěkně prohýbají.
Karola - (dnešní foto), začíná zrát, je to klasika, plody menší šťavnaté, sladké.
Ostatní meruňky ještě nezrají, tak příště.
|  |
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 136.219 (?), 5.7.2011 12:45
Tohle je Honzo vyhýbavá odpověď. Leskora, Radka, Vp nebo Bergeron mají výraznou, typicky meruňkovou chuť. Naproti tomu některé odrůdy (o kterých jsem už psal) jsou chuťově naprosto průměrné a to je ještě dost lichotivé slovo. Proč pěstovat ty průměrné? O odrůdách Sylvercot a Pincot se psalo, že ve srovnání s Vp mají nízký obsah aromatických látek, tak by mě zajímalo, jak na tom opravdu jsou.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|