Vyzkoušel jsem několik způsobů ovazování.
1. Lýko - jedinou výhodu vidím v tom, že po rozříznutí úvazku nemusím zbytky pásky likvidovat jako odpad. Rafii, která se rozpadá sama, jsem taky použil, do některých rychlesílících roubů se zařízla. Musí se zatírat voskem
2. Elektrikářská páska - není špatná, je hodně elastická, nezařízne se, nemusí se dělat uzel. Přilepená se hůř odstraňuje ze srostlého roubu Kvůli tomu ji někdo používá obráceně (lepivou stranou ven). Při větším tahu se ale přetrhne.
3. Napínací folie - dá se vzít použitá - třeba ze zabaleného nábytku, takže nic nestojí. Je víc práce s jejím nastříháním a namotáním před použitím. Hůř se s ní pracuje - lepí se na prsty. Utažená se taky zařezává.
4. Dřív mi nosil jeden známý z práce modrou PVC pásku. Byla širší a pevnější, ideální na roubování za kůru. Díky barevnosti šlo najít roub v přírodě či ve větší koruně (někdy tam najdu zapomenutý úvazek po pár letech)
5. Klasická kupovaná roubovací PE páska. Na jemnou práci je třeba ji půlit. Pro ten účel rozřezávám celý kotouč. (spíš jen na očkování a bylinné rouby) Jinak asi zlatý standart., snad kromě roubování za kůru hodně silných větví - tam se dá spotřebovat celý kotouč na jeden strom. Na takové roubování beru tu technickou folii(pevnější než potravinářská).