Jakou pásku použít při roubování

jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (803) - 176.254 (?)
13.4.2010 19:50

Také ji používám. Mám 5 různých barev. Vždy odmotám kus asi 25 cm dlouhý, svinu a rozdělím nožem na poloviční šíři. Barva pásky dobře zajistí označení roubované odrůdy.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 34.194 (?), 13.4.2010 18:15, zobrazeno: 11505x

Dobrý den, chci vyzkoušet naroubování meruňky, můžu použít elektrikářskou (lepivou)pvc pásku?

jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (803) - 176.254 (?), 13.4.2010 19:50

Také ji používám. Mám 5 různých barev. Vždy odmotám kus asi 25 cm dlouhý, svinu a rozdělím nožem na poloviční šíři. Barva pásky dobře zajistí označení roubované odrůdy.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18319) - 65.50 (?), 14.4.2010 10:17

Vyzkoušel jsem několik způsobů ovazování.
1. Lýko - jedinou výhodu vidím v tom, že po rozříznutí úvazku nemusím zbytky pásky likvidovat jako odpad. Rafii, která se rozpadá sama, jsem taky použil, do některých rychlesílících roubů se zařízla. Musí se zatírat voskem
2. Elektrikářská páska - není špatná, je hodně elastická, nezařízne se, nemusí se dělat uzel. Přilepená se hůř odstraňuje ze srostlého roubu Kvůli tomu ji někdo používá obráceně (lepivou stranou ven). Při větším tahu se ale přetrhne. 
3. Napínací folie - dá se vzít použitá - třeba ze zabaleného nábytku, takže nic nestojí. Je víc práce s jejím nastříháním a namotáním před použitím. Hůř se s ní pracuje - lepí se na prsty. Utažená se taky zařezává.
4. Dřív mi nosil jeden známý z práce modrou PVC pásku. Byla širší a pevnější, ideální na roubování za kůru. Díky barevnosti šlo najít roub v přírodě či ve větší koruně (někdy tam najdu zapomenutý úvazek po pár letech)
5. Klasická kupovaná roubovací PE páska.  Na jemnou práci je třeba ji půlit. Pro ten účel rozřezávám celý kotouč. (spíš jen na očkování a bylinné rouby)   Jinak asi zlatý standart., snad kromě roubování za kůru hodně silných větví - tam se dá spotřebovat celý kotouč na jeden strom. Na takové roubování beru tu technickou folii(pevnější než potravinářská).

host - 178.235 (?), 14.4.2010 18:41

Z kotoučku pásku neodmotávám, ale nařezávám ji na poloviční šířku otáčením kotoučku.Po odvinutí zase pár vrstev naříznu na pol.šíř. atd. AB

jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (803) - 176.254 (?), 15.4.2010 14:10

Ještě bych chtěl dodat, že v OBI prodávají v elektro zboží barevné sady pásek v ceně asi za 100.-  Ale když si je koupíte jednotlivě, vyjdou na polovic.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz