Jak ostříhat meruňku a broskvoň?

host - 9.229 (?)
3.5.2013 9:44

Dobrý den. Mám podobný problém s meruňkou zasazenou na jaře minulého roku. Všechny větve směřují rovně vzhůru. Přesto, že se snažím číst příspěvky, nevím si rady. Zakrátit pouze o 1/3 nebo polovinu. Jak docílit aby větve směřovaly do stran. Děkuji za radu. Mirek

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Majus - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (80) - 70.110 (?), 15.3.2012 14:45

Děkuji za reakce, ještě jsem se chtěla zeptat kdy střih udělat, ještě nyní, než začne rašit?

Ještě moc nevím jak s tím vyvazováním, právě jsem je měla vyvázané ke kůlu, ale protože se mi začaly moc přiklánět ke kůlu, tak jsem je odvázala (vím že z fotky to tak nevypadá). Mám se tedy snažit o co nejrovnější kmínek a ty větvičky mám vyvazovat na vodorovno?

host - 220.182 (?), 15.3.2012 23:20

Ano - co nejrovnější kmínek - přivázet osmičkou tak, aby byl kmínek rovnoběžný s kůlem, nemusíte stromek ke kůlu přitahovat, klidně tam nechte mezeru. Do osmičky se dělá úvazek proto, aby se kůra stromku neodírala o kůl. Pokud stromky dobře ostříháte podle rad výše, tak větvičky vyvazovat nemusíte. Větvičky směřující do stran ustřihněte asi 1cm nad pupenem směřujícím ven z korunky (směřuje směrem k vám, když stojíte u stromku) a u meruňky ten střední výhon, co jde nahoru, by měl mít poslední ponechaný pupen směrem ke středu stromku (tím se vám bude lépe rovnat kmínek). Tím směrem, kterým směřuje pupen, vám vyroste nová větvička, takže tím by se měla "otevřít" korunka, aby do ní v budoucnosti šlo sluníčko.           Lída

jaydoo - (11) - 102.14 (?), 16.3.2012 13:21

Dobrý deň. Prvý krát pestujem marhulu. Bola nasadená minulý rok na jar, a bol by som rád, keby mi niekto poradil či ju mam teraz po roku nejako ostrihať a prípadne ako. Pripájam jej obrazok.

Dakujem.

Marhula
Marhula

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 16.3.2012 13:48

Ještě než vám začně někdo nějak radit, napište nám prosím jak je nyní u stromku vysoký kmínek a jakou máte představu o výšce kmene u budoucího stromu.

jaydoo - (11) - 42.55 (?), 17.3.2012 22:30

Tá moja marhula má zakladny kmen asi vo vyskej 1m a asi by to tak malo ostať. nechcem ju moc vysokú. Možno trochu vyššiu.

Majus - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (80) - 70.110 (?), 16.3.2012 14:57

Děkuji za rady, mám je ostříhat hned teď? Zatím neraší, ale jistě brzy budou.

Majus - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (80) - 173.196 (?), 18.4.2013 11:36

Děkuji Ronymu za SZ a připojuji dnešní fotky broskvoně a meruňky. Zkoušeli jsme to vyfotit s prostěradlem v pozadí, ale jednak bylo malé prostěradlo a druhak malé rozpětí paží, takže opět nepříliš přehledné fotky... Snažím se o kotlovitou korunu. Ještě pro upřesnění, oba stromky jsem sázela na jaře 2011 a loni jsem je seřezala hodně radikálně, skoro nic z nich nezbylo a takhle obrostly. Mám jim letos nechat narůst plody pokud pokvetou? Kdy řez udělat? Moc děkuji.

broskvon z jihozapadu
broskvon z jihozapadu
broskvon z vychodu
broskvon z vychodu
merunka
merunka
merunka
merunka

host - 9.229 (?), 3.5.2013 9:44

Dobrý den. Mám podobný problém s meruňkou zasazenou na jaře minulého roku. Všechny větve směřují rovně vzhůru. Přesto, že se snažím číst příspěvky, nevím si rady. Zakrátit pouze o 1/3 nebo polovinu. Jak docílit aby větve směřovaly do stran. Děkuji za radu. Mirek

host - 9.229 (?), 3.5.2013 9:49

Připojuji ještě jeden snímek. Mirek

rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1017) - 88.38 (?), 3.5.2013 10:05

Tak si vypěstujte kmínek, jaký chcete-jak snadné.Ale musíte vědět, co děláte, jak stromek zareaguje.Chce to odvahu.Uříznout cca 80-90CM, a z nových výhonů zapěstovat, a tvarovat nový.Platí jen pro meruňky, které pouštějí výhony velmi ochotně,a ještě v tom samém roce naroste postranní obrost.Na mých obrázcích je loni uřezaná koruna, která ještě loni narostla do dnešního stavu, a letos má i pár květů-ukázková koruna.Letos jsem tento způsob zkouším i na nových nezakořeněných stromcích-viz foto.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz