Hnojení poraďte
|
|
 |
 |
hauser - Stříbrný Zahrádkář (383) - 113.121 (?) 21.3.2008 22:40
Vážená paní Bohuno,
já ty velké jámy dělám zřejmě z jiného důvodu než Vy a to, abych předešel únavě půdy. Na daném místě mi rostl jiný strom a tak je nutné původní půdu nahradit panenskou, v níž žádný strom nerostl. Tedy pokud děláte takovou jámu v panenské a docela dobré půdě, nedřel bych se tak a udělal jámu 1x1x1m. Nicméně 2x2x1m poskytne stromku větší luxus. Z Vaší druhé části otázky chápu, že chcete poradit jakou zasadit. Asi Vás nepotěším, meruňky se běžně pěstují ve 400m, ale záleží na lokalitě a bioklimatických podmínkách. Přiznám se, že ukolí Hradce neznám, sám mám sad 20 km jižně od Brna v klasické meruňkářské a vinařské lokalitě, ale již 15-20 km zhruba na sever se meruňkám nedaří. Mám přibližně 15 odrůd, některé mi chutnají méně, jiné velmi a to klasické jako Pavlovická a jí podobné Sabinovská, Maďarská,dále Kalifornská, Ceglédi óriás a 4 stoleté neznámé odrůdy. Některé novější odrůdy které mám mě nenadchly, ale jak říká můj otec, nejlepší ovoce je to, které chutná mě. Pokud se ve Vašem okolí meruňkám relativně daří, nevidím důvod proč nezazasadit jakoukoliv. Nejlépe je ochutnat odrůdy sousedů a která u Vás vyhraje, zasaďte. Přeji Vám, aby to zdravé "bláznovství" přineslo radost i úrodu.
Zdravím
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
dar - (28) - 125.72 (?), 18.3.2008 14:30, zobrazeno: 8204x
Prosím o radu jak hnojit 3 roky starý strom.
Podnož semenáč, půda nevhodná jílovitá.
Uvažoval jsem o kobylincích(starších), že bych je namočil do vody, vodu slil naředil a pak zalil. Je to vhodné, nebo ne. Děkuji
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
dar - (28) - 125.72 (?), 19.3.2008 7:56
O jílovici vím, že je nevhodná z jiných dizkuzí. U nás, pár meruněk v okolí roste již několik let. s tou jámou 2*2m je to určitě dobrý nápad, ale asi by se u nás v hospodě nemluvilo o ničem jiném jenom o jednom bláznovi, který vyměnil tatru hlíny kvůli jednomu stromku.
Reálná je výměna tak jednoho kubíku což si myslím, že s vhodnou podnoží by snad šlo.
Jenom jsem chtěl stromku trošku přilepšit, když už jsem ho zasadil do takových podmínek.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 186.113 (?), 20.3.2008 17:31
Pane Petře, jsem také jeden z těch bláznů, ale teprve začínajících.Měla jsem vykopané malé jámy, ale na doporučení zdejších odborníků jsem je zvětšila na 2x2x1m.Chtěla bych Vás poprosit zda by jste mi sdělil jakou odrůdu máte, když rostou.Jsem z Hradce Králové, nad.výška 300m.
Děkuji Bohuna
|
|
 |
|
 |
 |
|
hauser - Stříbrný Zahrádkář (383) - 113.121 (?), 21.3.2008 22:40
Vážená paní Bohuno,
já ty velké jámy dělám zřejmě z jiného důvodu než Vy a to, abych předešel únavě půdy. Na daném místě mi rostl jiný strom a tak je nutné původní půdu nahradit panenskou, v níž žádný strom nerostl. Tedy pokud děláte takovou jámu v panenské a docela dobré půdě, nedřel bych se tak a udělal jámu 1x1x1m. Nicméně 2x2x1m poskytne stromku větší luxus. Z Vaší druhé části otázky chápu, že chcete poradit jakou zasadit. Asi Vás nepotěším, meruňky se běžně pěstují ve 400m, ale záleží na lokalitě a bioklimatických podmínkách. Přiznám se, že ukolí Hradce neznám, sám mám sad 20 km jižně od Brna v klasické meruňkářské a vinařské lokalitě, ale již 15-20 km zhruba na sever se meruňkám nedaří. Mám přibližně 15 odrůd, některé mi chutnají méně, jiné velmi a to klasické jako Pavlovická a jí podobné Sabinovská, Maďarská,dále Kalifornská, Ceglédi óriás a 4 stoleté neznámé odrůdy. Některé novější odrůdy které mám mě nenadchly, ale jak říká můj otec, nejlepší ovoce je to, které chutná mě. Pokud se ve Vašem okolí meruňkám relativně daří, nevidím důvod proč nezazasadit jakoukoliv. Nejlépe je ochutnat odrůdy sousedů a která u Vás vyhraje, zasaďte. Přeji Vám, aby to zdravé "bláznovství" přineslo radost i úrodu.
Zdravím
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|