Farely - Farbaly - Farhial

KORZÁR - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (719) - 49.37 (?)
4.10.2025 8:58

Zo zvedavosti som nechal posledné marhulky na malom stromčeku koľko vydržia ale pestovať neskoré odrody je blud dobre že som ju preočkoval na skoršiu odrodu už je mráz -2C.

Marhule
Marhule
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

MH. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (101) - 213.87 (?), 26.9.2025 12:52

Letošní září špatné, kromě těch 3 teplých zářiových dní nic nezraje, meruňky už vůbec ne, už delší dobu postupně pár vybarvujících Kech Psar hnije hlavně z mokra, nejpozdnější broskve po Tardibelle opadaly nedozrálé, Tardibelle RH+60 ještě tak tak stihla dozrát. Příště to může být samozřejmě jinak. Oteplování neoteplování, letos mají problém s dozráním i švestky i jabka, jsou málo sladké. Vinaři musí letos taky,,jásat". indecision

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10854) - 70.240 (?), 26.9.2025 13:34

Jsem rád, Martine, že ses ozval. Na tu Oktoberskaju (Kech Psar) by jsem byl zvědavý. Zatím nemám žádné plody. U Milana špatná, Jirka z Frýdku jí docela chválil. Bude zajímavé porovnat ji s Farclem. U těch velmi pozdních meruněk je dobré, že nejsou plody tak poškozovány hmyzem jako v létě a jednak se stále máš na co těšit. Už jen proto, že ještě není "konec (Miloši)" sezóny. Je možné, že ten Farhial se taky zhorší, než pořádně dozraje. Tahle tlaková níže se středem nad Alpami se na kvalitě podepíše. Od neděle bude sice hezky, ale teploty od pondělka poletí díky severovýchodnímu proudění dolů. Hlavně v noci to bude znát.

KORZÁR - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (719) - 49.37 (?), 26.9.2025 14:45

Taká krásna jeseň ako bola tento rok už asi ťažko bude teraz sa ochladilo a už 4 dní vkuse prší. Pozeral som videá kde v sadoch im už praskajú niektoré odrody jabĺk. Pre marhulky je to katastrofa dobre som spravil že som všetky neskoré odrody preočkoval budem mať pokoj.Dám posledné foto marhulky ktorá tam ešte je ale chuťovo to už nieje ono.Čo ma teší že začali kumne chodiť mladí záhradkári chceli by pestovať tiež nejaké zaujímavé odrody čo videli umňa v lete keď marhulky dozrievali.Teraz sa zasa chodia pozerať na nové odrody jabloní, hrušiek som rád že to mladých ľudí začalo zaujímať a chcú sa tomu venovať. 

Marhule
Marhule

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10854) - 70.240 (?), 2.10.2025 11:27

Ne, ještě není konec meruňkové sezóny, i když Martin s Korzárem už dávno hodili "flintu do žita". Bohužel tohle je snad nejhorší září za mnoho let zpátky. Před dvěma lety byl Farhial zralý už v půlce septembra a nyní jsou některé plody dokonce ještě zelené. Pořádně nedozrál žádný plod, ale i tak jsou ty napůl zralé vynikající, opravdu meruňkové. Congat má většinou konzistenci ve stylu "gumárne Púchov" (je gumový), ale jeden plod byl již také překvapivě dobrý, možná to nakonec špatné meruňky nebudou. Kdyby nebyla zima jak v "morně", ještě bychom si pochutnali.

...Pěkné štíhlé láhve jsme nakoupili a na výborném, česnekem osvěženém bramboráku si pochutnali.  SPCH.  yes

KORZÁR - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (719) - 49.37 (?), 4.10.2025 8:58

Zo zvedavosti som nechal posledné marhulky na malom stromčeku koľko vydržia ale pestovať neskoré odrody je blud dobre že som ju preočkoval na skoršiu odrodu už je mráz -2C.

Marhule
Marhule

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10854) - 70.240 (?), 4.10.2025 9:55

Právě jsem chtěl napsat "a je po meruňkách", viz. název vlákna. Ale snad není. Můj názor je ten, že kdo je milovníkem meruněk, ocení i tyto podzimní, i když se jim letos nedaří. Je možne si nacpat do mrazáku letní plody, ale tam je mnoho jiných potravin a při dnešních "zlodějských" cenách elektřiny, to ani není možné, pořídit si další. Na Slovensku jste na tom s elektřinou mnohem lépe, v tom máte, Milane, můj obdiv. Píšu to proto, že jsou pro mě meruňky teď už velkou vzácností, stejně jako v první meruňky v červnu.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?2.10.2025
Robotická sekačka na chalupu1.10.2025
Nestabilní pH v bazénu1.10.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti23.9.2025
Pila solo 63419.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?15.9.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz