choroba nebo nedostatek výživy?

host - 215.1 (?)
15.6.2007 15:44
Kořeny jsem určitě trochu poškodil a meruňka se mi za to pomstila. Musel jsem to ale rýt na jaře, dělal jsem úpravy zahrady a nový trávník. Okolo meruňky jsem metr dokola nedával trávu, jen kůru, stejně tam pořádná tráva nerostla. Největší radost mám z meruňky, co roste na bývalém poli, vůbec se o ní nestarám a krásně rodí. Jen ti zloději kdyby nechodili.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 215.1 (?), 15.6.2007 9:50
TA meruňka v poli roste jen tak v trávě, bez závlahy, bez hnojení, prostě se jen jednou za rok sklidí. TA meruňka na zahradě, která komplet opadala se taky nezalívala, jen co se vsáklo do trávníku pod ní. Je tedy možné, že když jsem letos ryl plochu pod meruňkou a odstranil jsem všechny podrůstky z kořenů, kterých bylo dost a dost, tak jsem tu meruňku asi trochu vyvedl z rovnováhy a ona ty meruňky radši shodila. Po porytí jsem kolem stromu dal trochu cereritu, co mi zbyl. Asi jí nepomohla ani letošní nákaza moniliózou. Nejlepší tedy je na meruňky vůbec nesahat, ať śi roste jak chce. Jen podpírat větve, když jsou plné a sklízet.

hauser - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (383), 15.6.2007 15:11

Asi jste nějaký ten kořen poškodil a to obrytí nechte z více důvodů na podzim, ale jen cca 10-15 cm hluboko a nemusí to být každý rok. Sežínaný trávník pod a okolo stromu postačí. Pokud jde o odmladky, ty bych u jednoho stromu řešil nůžkama a moniliový ůžeh postřikem Horizon do květu. Vše suché vyřežte, zamažte rány stromovým balzámem a máte vystaráno.

host - 215.1 (?), 15.6.2007 15:44
Kořeny jsem určitě trochu poškodil a meruňka se mi za to pomstila. Musel jsem to ale rýt na jaře, dělal jsem úpravy zahrady a nový trávník. Okolo meruňky jsem metr dokola nedával trávu, jen kůru, stejně tam pořádná tráva nerostla. Největší radost mám z meruňky, co roste na bývalém poli, vůbec se o ní nestarám a krásně rodí. Jen ti zloději kdyby nechodili.

Yantschi - (32), 15.8.2007 19:26

CO sa tyka usychania marhuli moze byt viac problemov. 1. Uz spominana tazka poda - marhule su velmi citlive na nedostatok vzduchu v pode, co sa prejavi asfixiou (odumieranie korenov v dosledku nedostatku vzduchu), stromy postupne usychaju. Riesenim je uprava podnych vlastnosti - velmi narocna zalezitost. Bolo by mozne este vyskusat vysadzat merhule na slivkovom podpniku (napr. S-BO-1), ktore znasaju tazke a premokrene pody. 2. Zltnutie a postupne usychanie moze ma aj na svedomi virus ESFY a proti tomu neexistuje ucinna obrana, iba preventivne opatrenia. 3. Mulcovanie alebo inym sposobom nakryvanie pody roznym materialom ma zas len za nasledok menej vzduchu v pode, co moze byt pricinou zltnutia a usychania. 4. Zvyseny obsah zeleza alebo draslika v pode, ktory blokuje prijem horcika.

Suma sumarum - skusil by som na niekolkych stromoch pouzit slivkovy podpnik. Sadit kostkoviny po kostkovinach taktiez neodporucam, jednak koli unave pody, ako aj koli sireniu virusov.

Ak je zaujem, napiste mi mail, poslem navod na odstranenie unavy pody - cca troj rocny proces.

host - 121.73 (?), 13.7.2009 22:59

Je potřeba stříkat po odkvětu a nekolikrát   během    roku   kosterní větve  insekcidem a fungicidem proti broku který vyźirá konce větvi ze vnitř. -

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz