CO sa tyka usychania marhuli moze byt viac problemov. 1. Uz spominana tazka poda - marhule su velmi citlive na nedostatok vzduchu v pode, co sa prejavi asfixiou (odumieranie korenov v dosledku nedostatku vzduchu), stromy postupne usychaju. Riesenim je uprava podnych vlastnosti - velmi narocna zalezitost. Bolo by mozne este vyskusat vysadzat merhule na slivkovom podpniku (napr. S-BO-1), ktore znasaju tazke a premokrene pody. 2. Zltnutie a postupne usychanie moze ma aj na svedomi virus ESFY a proti tomu neexistuje ucinna obrana, iba preventivne opatrenia. 3. Mulcovanie alebo inym sposobom nakryvanie pody roznym materialom ma zas len za nasledok menej vzduchu v pode, co moze byt pricinou zltnutia a usychania. 4. Zvyseny obsah zeleza alebo draslika v pode, ktory blokuje prijem horcika.
Suma sumarum - skusil by som na niekolkych stromoch pouzit slivkovy podpnik. Sadit kostkoviny po kostkovinach taktiez neodporucam, jednak koli unave pody, ako aj koli sireniu virusov.
Ak je zaujem, napiste mi mail, poslem navod na odstranenie unavy pody - cca troj rocny proces.