Bio hnojení meruněk, broskví, slivoní, třešní, jablek, kiwi, borůvek

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?)
3.4.2014 19:00

Vševědoucí J.R.

Prosím aby jste mne poučil, kolik litrů ma 250 litrový balík, kolik sušiny a kolik z té sušiny jsou spalitelné látky a kolik popeloviny.

Můžete to uvést pro oby typy rašelin, vrchovištní a slatinnou, případně to rozlišit i podle specifikací jednotlivých lokalit.

S.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

vjk - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (539) - 32.81 (?), 2.4.2014 23:01

V Hoře sv. Šebestiána se těžko může těžit rašelina slatinného typu, když se jedná o otevřené vrchoviště.

Nicméně jste se vyhnul odpovědi, proč nelze použít pro pěstování borůvek českou rašelinu, která má dle specifikace pH 3-5, typicky dle měření 3,8 až 4,5, nýbrž výhradně baltskou rašelinu. VJK

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 2.4.2014 23:40

Odkud jste čerpal poznatky, že v Schreiberovo rašeliništi jsou nyní v roce 2014 ještě komerčně těžitelné zbytky vrchovištní rašeliny a že se nejedná pouze o okrajové dotěžení mladších souvrství rašeliny přechodného typu nebo slatinné.

Dle mně dostupných informací nebylo iiž z hlediska ochrany přírody možné těžit vrhovištní rašelinu komerčně od roku, v nemž vstoupily v platnost podmínky pro ochranu území "NATURA 2000".

Pokud tedy víte o komerční nabídce prodeje tuzemské vrchovištní rašeliny, můžete ji zvetřejnit, pane VJK.

Já osobně však i nadále dám přednost Litevské rašelině před drancováním naší tuzemské přírody.

host - 18.68 (?), 3.4.2014 11:03

Pane Stando, kde jste na to přišel, že ty velké balíky se přímo vsunou do obalů? Viděl jsem mraky videí, ale naprosto vše projde poměrně složitou linkou na třídění a další úpravy. A balí se to na úplně stejném principu, jako třeba bonbóny někde ve fabrice. Stanislaw

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 3.4.2014 11:17

Ano, ty linky na třídění a úpravu jsou vizuálně zajímavé a proto je o nich natočeno spousta videí. Pak se můžete setkat s polomechanizovanou těžbou, kdy se na rašeliništi odřezávají bloky o velikosti 250 l balíku a položí vedle nad ořezovou hranu, kde čekají až z nich vyteče voda a vyschnou na hmotnost vhodnou k manipulaci. Pak máte dvě možnosti, jedna je přímo zabalit a druhá odvéz na třídící, míchací,... linku. Anebo se dá rašelina rabovat jak hnědé uhlí (viz naše mostecko) korečkovými bagry. Pak je jediná možnost - získanou hmotu přetřídit a do balíků lisovat.

V Litvě jsem nebyl, ve Švédsku, Norsku a Irsku ano.

host - 18.68 (?), 3.4.2014 12:33

Prosím a kde jste to skutečně viděl? Vždyť to by udělali možná pár balíků za den, vždyť je to plné vody a tak to něco váží. Nemluvě o tom, že tam pořád prší, což je ostatně důvod, proč tam kdysi ta rašelina vznikla. Vždyť malé brikety třeba v Irsku suší na rašeliništi celý rok, aby se s tím dalo vůbec zatopit. Stanislaw

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 3.4.2014 13:01

Ano, v Irsku a Skotsku dělají malé brikety ze dvou důvodů. Jednak tam prší a druhým důvodem je tvar použitého rýče. Třetím podružným důvodem je, že přelomeny na čtvrtiny se dobře přikládají do kamen.

Ve Švédsku a Norsku je polomechanizovaná těžba a balík je původně obsah jedné lžice rypadla (podobné u nás známému bobcatu). Balíky leží rok nad hranou, pod kterou byly odříznuty (tak jako v Irsku a Skotsku ty brikety).

V Litvě jsem nebyl, ale podnebně je podonější Švédsku než Irsku.

host - 65.144 (?), 3.4.2014 15:33

Na rašeliništi odřezávají bloky o velikosti 250 l balíku a položí vedle nad ořezovou hranu, kde čekají až z nich vyteče voda a vyschnou na hmotnost vhodnou k manipulaci. Pak máte dvě možnosti, jedna je přímo zabalit...

Pane Stando, vite jaky je skutecny objem tzv. 250 l balíku? Podle mne je v tomto baliku raselina vzdy lisovana  a i s tim privlastkem se prodava. Takze jako obvykle - bez urazky - ponekud mluvite ci pisete z cesty (asi z Litvy) J.R.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 3.4.2014 16:00

A o které rašelině mluvíte pane anonymní J.R., o originál Plantcote BIO nebo o jiné?

cool

host - 4.75 (?), 3.4.2014 16:06

Takze velikost baliku neznate anonymni Stando. J.R.

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.186 (?), 3.4.2014 19:00

Vševědoucí J.R.

Prosím aby jste mne poučil, kolik litrů ma 250 litrový balík, kolik sušiny a kolik z té sušiny jsou spalitelné látky a kolik popeloviny.

Můžete to uvést pro oby typy rašelin, vrchovištní a slatinnou, případně to rozlišit i podle specifikací jednotlivých lokalit.

S.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025