Bergeron nebo Harlayne?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 182.227 (?), 25.9.2016 8:54
Tedy, k poslednímu příspěvku IH
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.21 (?), 25.9.2016 17:52
S Strepet je novinka jednoho zahradnictví, krom chvály prodejce není odskoušená, mám k sušení odrůdu původem z Turecka Haci haliloglu (vyšlechtěná k sušení!) spokojenost maximální, téměř bez šťávy sladká.
Hargrand z vlastní zkušenosti není vhodný ke zpracování, kvůli pevným vláknům které nezměknou vařením, spíše naopak. Goldrich je velká, to je vše, výborná odrůda pro prodejce (snáší transport, neměkne velká...) ale bez chuti.
Na zavaření je asi nejvhodnější Orangered (Bhart) dále z novějších odrůd Bergarouge, Pinkcot, Bergeron, Bergeval a klasika Velkopavlovická (ta ale rychle měkne, ale tipické aroma meruněk)
Toto je ten text o tých pevných vláknách v Hargrande. Jano
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Mimmo - Diamantový Zahrádkář (2263) - 91.93 (?), 23.9.2016 21:05
Já pěstuji v klimaticky vhodných podmínkách (210 m) Velkopavlovickou, Maďarskou, Vesnu (mrazuvzdorná) a Goldrich. VP bývá tak chutná, že jí vozívám na ochutnání do zahraničí. Kolegové ze Španělska a Bulharska mé plody považovali za ty nejlepší, které kdy jedli. Nesetkal jsem se s kyselou polovičkou plodu. Vozím na ukázku i Goldrich, která se lépe převáží a je ještě hezčí (není chutnější). Na Vysočině mám jen úplné tutovky, jako Bergeron, Leskora, Leala a Veharda, které i letos přijatelně zaplodily (mimo Leskory). Bratr však bude letos VP z mého roubu kácet (v 480 m) po pětiletém marném čekání na bohatou úrodu. Jednomu známému u Brna jsem nedávno doporučoval možnost VP a Bergeronu na Zelené renklódě (podnož). Budou to dva menší stromy s nejlepšími plody a s každoroční úrodou alespoň na jednom z nich. Jedinou nevýhodu u VP je podle mých sousedů (kromě rizika namrznutí) nadměrná velikost plodů při zavařování do menších sklenic.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 234.167 (?), 24.9.2016 13:26
Pán Mimmo mohli by ste niečo napísať k odrode Vesna? Píšete že je mrazuodolná, zaujímalo by ma akú ma chuť a ako je odolná na moníliový úžeh a moníliovú hnilobu plodov.
Prečo vám tento rok Leskora nezaplodila?
Jano
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
pservac - (11) - 36.236 (?), 25.9.2016 10:25
Tedy mé dosavadní poznatky získané z diskusí o Bergeronu: menší, tvrdé plody vhodné k zavařování (a doufám i na chuť), sladké, méně vlákniny, nutná probírka a prožezávání, odolná mrazu, myslím, že i proti šarce? ale slabá proti m. úžehu..:(Ještě něco k této odrůdě? A otázka asi na pana Miloše nebo na někoho, kdo má srovnání: v čem se liší Harlayne? Dozrává přibližně stejně, plody rovněž menší, sladké a výborné, předpokládám, že i vzrůstově jsou stromy podobné? ale ta odolnost mi ve srovnání s Bergeronem unikla.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 182.227 (?), 25.9.2016 10:31
K fotce. Nechtěl jsem sdělit, že Bergeron je menší. To není. Spíš jsem ji dával kvůli tomu, aby byla představa, že Hargrand je opravdu velký. P
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|