Bergeron nebo Harlayne?



Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.16 (?)
25.9.2016 18:08
Pre p. Jano: Viem, čítal som to tu na jednom z vláken, ale opakujem - ja som to pri Hargrande nepozoroval, rozhodne si nemyslím že by to bolo pre Hargrand "tipické". Zaváraniny z Hargrandu boli u nás OK, jediný problém len tá veľkosť plodov, naskladať to do zaváraninovej fľaše bolo (údajne) menej pohodlné ako pri menších polkách Veľkopavlovickej. IH
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 182.227 (?), 25.9.2016 8:54

Tedy, k poslednímu příspěvku IH

                     
host - 234.21 (?), 25.9.2016 17:52

S Strepet je novinka jednoho zahradnictví, krom chvály prodejce není odskoušená, mám k sušení odrůdu původem z Turecka Haci haliloglu (vyšlechtěná k sušení!) spokojenost maximální, téměř bez šťávy sladká.

Hargrand z vlastní zkušenosti není vhodný ke zpracování, kvůli pevným vláknům které nezměknou vařením, spíše naopak. Goldrich je velká, to je vše, výborná odrůda pro prodejce (snáší transport, neměkne velká...) ale bez chuti.

Na zavaření je asi nejvhodnější Orangered (Bhart) dále z novějších odrůd Bergarouge, Pinkcot, Bergeron, Bergeval a klasika Velkopavlovická (ta ale rychle měkne, ale tipické aroma meruněk)

Toto je ten text o tých pevných vláknách v Hargrande.     Jano

                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.16 (?), 25.9.2016 18:08
Pre p. Jano: Viem, čítal som to tu na jednom z vláken, ale opakujem - ja som to pri Hargrande nepozoroval, rozhodne si nemyslím že by to bolo pre Hargrand "tipické". Zaváraniny z Hargrandu boli u nás OK, jediný problém len tá veľkosť plodov, naskladať to do zaváraninovej fľaše bolo (údajne) menej pohodlné ako pri menších polkách Veľkopavlovickej. IH
                     
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2263) - 91.93 (?), 25.9.2016 19:01

Ta variabilita podle lokality je asi dost výrazná. Já znám Goldrich jako velmi chutnou při plném dozrátí. Je mírně nakyslá, což mnozí experti upřednostňují před planějšími sladkými chutěmi. U Velkopavlovické jsem se domníval, že větší plody snad ani neexistují. Taky nemohu vědět všechno. Máte někdo fotku větší Hargrand než je přiložená VP?

VP na váze
VP na váze
   
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2263) - 91.93 (?), 23.9.2016 21:05
Já pěstuji v klimaticky vhodných podmínkách (210 m) Velkopavlovickou, Maďarskou, Vesnu (mrazuvzdorná) a Goldrich. VP bývá tak chutná, že jí vozívám na ochutnání do zahraničí. Kolegové ze Španělska a Bulharska mé plody považovali za ty nejlepší, které kdy jedli. Nesetkal jsem se s kyselou polovičkou plodu. Vozím na ukázku i Goldrich, která se lépe převáží a je ještě hezčí (není chutnější). Na Vysočině mám jen úplné tutovky, jako Bergeron, Leskora, Leala a Veharda, které i letos přijatelně zaplodily (mimo Leskory). Bratr však bude letos VP z mého roubu kácet (v 480 m) po pětiletém marném čekání na bohatou úrodu. Jednomu známému u Brna jsem nedávno doporučoval možnost VP a Bergeronu na Zelené renklódě (podnož). Budou to dva menší stromy s nejlepšími plody a s každoroční úrodou alespoň na jednom z nich. Jedinou nevýhodu u VP je podle mých sousedů (kromě rizika namrznutí) nadměrná velikost plodů při zavařování do menších sklenic.
      
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (663) - 1.136 (?), 23.9.2016 21:14
Já popravdě nevím o čem mluvíte, u VP jedna půlka kyselejší? Na Kyjovsku jsem si toho za 15 let nevšiml.
      
host - 234.167 (?), 24.9.2016 13:26

Pán Mimmo mohli by ste niečo napísať k odrode Vesna? Píšete že je mrazuodolná, zaujímalo by ma akú ma chuť a ako je odolná na moníliový úžeh a moníliovú hnilobu plodov.

Prečo vám tento rok Leskora nezaplodila?

                                                                                                     Jano

         
Mimmo - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2263) - 91.93 (?), 24.9.2016 17:45
Každoročně se mi stává, že mi nějaký stromek nezaplodí. Ne vždy vím proč. Leskora byla asi unavená z úrody loňského roku a málo kvetla. Tvaruji jí do kotle, přestože geneticky roste jako topol. To jí možná taky vysiluje (?). Naposledy mi skoro všechno silně plodilo v roce 2014. U Vesny nemám druhový certifikát. Je to jen má determinace. Odolává mrazu v pupenech i v květu a na moniliový úžeh je u mě málo náchylná. O to horší je moniliová hniloba plodů (nutný postřik) a praskání zralých plodů za deště. Plody jsou menší než VP a při zavařování více měknou. Džem je OK. Je však ranná, spolehlivě plodící a chutná, což vyvažuje negativní vlastnosti. Cizosprašnost v dané lokalitě neřeším.
            
pservac - (11) - 36.236 (?), 25.9.2016 10:25

Tedy mé dosavadní poznatky získané z diskusí o Bergeronu: menší, tvrdé plody vhodné k zavařování (a doufám i na chuť), sladké, méně vlákniny, nutná probírka a prožezávání, odolná mrazu, myslím, že i proti šarce? ale slabá proti m. úžehu..:(Ještě něco k této odrůdě? A otázka asi na pana Miloše nebo na někoho, kdo má srovnání: v čem se liší  Harlayne? Dozrává přibližně stejně, plody rovněž menší, sladké a výborné, předpokládám, že i vzrůstově jsou stromy podobné? ale ta odolnost mi ve srovnání s Bergeronem unikla.

               
host - 182.227 (?), 25.9.2016 10:31

K fotce. Nechtěl jsem sdělit, že Bergeron je menší. To není. Spíš jsem ji dával kvůli tomu, aby byla představa, že Hargrand je opravdu velký. P

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz
statistika