Pokud ovšem nejsme výrobci, samozásobitelé osiva, sadby, málokdo pěstuje kořenovou, nebo cibulovou zeneninu jako dvouletou, většinou ji sklidíme prvním rokem.
To je správný postřeh. Jenže diskuze se v tuto chvíli nevede o tom, kdy se sklízí mrkev a cibule, nýbrž jestli se ponechána v zemi přes zimu změní na kaši či nikoli.
Stává se,že po zimě přijde velmi teplé jaro.Pokud si nedáme pozor,a nechali jsme ukolébat minulými úspěchy se založenými rouby venku v půdě,může se stát,že přijdeme a rouby budou vyrašeny.
Opět si dovolím nesouhlasit. Je to sice logická úvaha, ovšem pěstitele skladujícího rouby v lednici. Jestliže rouby předčasně raší, není to teplým jarem, nýbrž pozdě nařezanými rouby. Máte pravdu, že přijde-li teplé jaro, venku uložené rouby jsou více ohroženy. Ne však vyrašením, nýbrž uschnutím. To riziko však bývá vyváženo tím, že v teplém jaru dřív teče míza a kvetou stromy, takže rouby nemusíme tak dlouho skladovat a použijeme dřív.
Občas se mi stane, že seženu jen velmi tenké rouby. Uschovat je svěží je skutečně oříšek. Za sebe mohu říci, že se mi to dobře nepodařilo ani venku ani v lednici. Rouby vadnou, černají, scvrkají se. Jedinou pomocí bylo rezignovat na štěpovnání za kůru a naroubovat odrůdu co nejdřív - ještě před příchodem jara - kopulací.