Zahradní traktor na vysokou trávu

host - 172.200 (?) 
22.6.2012 14:33

Jen k tomu výkyvnému žacímu ústrojí u Starjetu - nejsou navržené nějaké osy či podobně které by tu kyvnost speciálně zajišťovaly ale díky tomu že výška je "fixována jen" spodními dorazy a systém zavěšení má relativně velké vůle tak tam taky existuje poměrně velká kyvnost. A myslím si že tato kyvnost je ve většině případů naprosto dostačující - pokud by byla nerovnost vyšší než je schopna zajistit "samočinná kyvnost ve vůlích" tak by i u plně výkyvného ústrojí provedlo jeho zarovnání jak píšete v úvodu.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 19.98 (?), 22.6.2012 18:12

Přiznávám se, že absolutně nechápu, o čem to píšete. Starjet n e m á vůbec žádnou přirozenou vůli v zavěšení žacího ústrojí a žádnou kyvnost u něj nenajdete. Doporučuji osobně vyzkoušet.

S žacím ústrojím se musí dát volně pohnout rukou - klidně na prodejně, na jedné straně přeci musí stačit nadzvednout žací ústrojí za okraj a to se musí podařit velmi l e h c e  - nic takového se Vám ale nemůže podařit, konstrukce to neumožňuje. Pokud máte na mysli, že žací ústrojí jakoby leží vlastní vahou na nosných prvcích a při nájezdu stroje na nerovnost žací ústrojí vlastní vahou "nadskočí" a pak zase spadne do původní polohy, tak to pěkně děkuji - nechci.

Mrkněte osobně třeba na tu Hondu - celý těžký žací skelet rozhýbete volně a lehce rukou jedna báseň. 

host - 37.147 (?), 22.6.2012 22:02

No musím se zastat pána co psal o těch vůlích. Zřejmě s tím má zkušenosti a neokukuje to jen na prodejně. Osobně mám taky historický kousek Stajetu a je pravda že na nerovnostech to kolečka přizvednou tam kde je třeba a rozhodně se nezvedá celé sekací ústrojí. Aby to se celé ostojí zvedalo paralelně s rovinou podvozku to by to muselo mít sakra jiné uložení.  A nadzvedávat ústrojí velmi lehce - to jako že by se při najetí kolečkem na kdejaký tužší bodlák mělo nazvednout a bodláku se vyhnout? Jedna věc je okukování naleštěných strojů na prodejně a druhá věc jsou zkušenosti z praktického provozu, kdy zjistíte že spousta rádoby vylepšení je totálně naprd.

host - 19.98 (?), 22.6.2012 23:10

Abychom si pane kolego rozuměli a debata nesklouzla tak jako většina zdejších technických témat k osobním útokům. Zanechte podtextu o teoretizování, osobně jsem jezdil v terénu několik let vícero strojů. Bohužel staršího data výroby. Čas běží a dnes je technika dál. Někde ku prospěchu věci, ledaskde naopak ke škodě. Máte prostor se vyjádřit konkrétně k těmto změnám a "vylepšením". Pokud ovšem máte co porovnávat. Jinak i pro Vás může být užitečné alespoň nějaké to osahání na prodejně. Rozšíří Vám to obzory i když si to třeba nepřipouštíte.Pokud se Vaše sečení nadzvedne - je to možné. Mě se nepodařilo silou nadzvednout na současných modelech v jakémkoliv směru.

JInak k tomu bodláku - to mě zaujalo. Rád se nechám prakticky poučit o stroji, který bez zaváhání poseče beze zbytku bodláky a např. šťovíkové stvoly a pak si taky nedovedu představit, jak se sečení s napevno přivařenými držáky pomocných koleček vyhne bodláku po najetí tohoto kolečka na něj. Tam moje představivost nesahá.

No a určitě ocením radši lehce plovoucí sečení, které se např. při najetí kolečka na drn přizvedne a šetří tím řemeny a celé soustrojí před zbytečnými rázy než když třeba do toho drnu vletí natvrdo nůž. Oni se ty nárazy časem sčítají a na kultivaci nerovností mám jiné stroje, než zrovna zahradní traktor. Ale to je pouze můj pohled na věc, každý ať si názor vytváří sám dle svého terénu a použití.

host - 230.83 (?), 24.6.2012 14:50

Celé žací ústrojí-sečení-váží až 80kilo.Při nejmenší výšce střihu-strniště-by se měla ta čtyři kolečka po stranách dotýkat země, aby se nože nemohly dotýkat země.Do nejvyší polohy se sečení zvedne mechanicky pomocí táhel.Nastaví se výška sečení, většinou asi 5cm a celé sečení se spustí vlastní vahou na nastavený doraz výšky sečení-strniště.Pokud najedou např. na levé straně ta postraní kolečka na nerovnost, zvednou levou stranu sečení, a po přejetí nerovnosti se sečení vlastní vahou vrátí do původní výšky.Některá sečení mají kromě těch 4 koleček po stranách ještě vpředu uprostřed široké kolečko, jakousi rolnu, která při najetí na nerovnost nadzvedne sečení.Pokud najedou tyto kolečka na krtinu nebo mraveniště, hned po přejetí takto krátké nerovnosti sečení sjede dolů a nože krtinu potkají-rozpráší.Jestliže chcete někde v prodejně zkusit zda je možné sečení na stranách nazvednout, mělo by být spuštěno dolů, v horní poloze to nejde.

host - 19.98 (?), 24.6.2012 15:33

Děkuji Vám nejen za sebe za slušnou a věcnou odpověď k tématu.

Problém výkyvného sečení ale i tak zůstává nevyřešen, neboť minimálně u Hondy a Stigy (a tedy pravděpodobně u Castel Gardenu a některých dalších strojů) je možné sečení z boku bez nějaké extra velké námahy nadzvednout v jakékoliv poloze, tedy i v té horní!!! Což je až téměř neuvěřitelné u stroje vzhledově konstruovaného na udržované trávníky. Takové sečení je pak skvěle použitelné i ve velice těžkém členitém (boulovatém a drnovitém) terénu s vysokou trávou (což je původní zadání tématu - traktor na vysokou trávu),kde majitel nehodlá riskovat poškození a seče na nejvyšší polohu (bez dotyku pomocných koleček s terénem) i kvůli té extra vysoké trávě.

U Starjetů je zase možnost seřízení předozadního sklonu celého sečení vůči rovině kol, tzv. seřiditelná rovinnost sečení. Ta ale nijak neřeší pohyb sečení v nerovném terénu.

host - 247.12 (?), 24.6.2012 17:05

Předozadní sklon žacího ústrojí (zkratka ŽÚ) lze nastavit i u Hondy a možná u většiny traktorů. Je to popsané v návodu.

Moje zkušenost s velkým Starjetem je taková, že při spuštěném ŽÚ až dolů a při pokusu je nadzvednout na jedné straně - se ŽÚ zvedne na obou stranách současně - nevykývne se. A nějaké vůle tam taky nejsou. Jen připomínám, že síla zvednutí musí být dost velká vzhledem k hmotnosti ŽÚ!

Obecně si myslím, že v té nejhornější poloze se ŽÚ už nemusí vykyvovat, protože je to už dost vysoko nad terénem a za druhé tato poloha je i poloha přepravní, takže ŽÚ by mělo být pevně fixované.

Ještě k diskutujícímu  -  xxx.xxx.230.83 (?), 24.6.2012 14:50. To kolečko uprostřed a před ŽÚ je dobré, ale viděl jsem ho jen u profi strojů za statisíce. A myslel si, že jde spíše u dorazové kolečko při dosíkání např ke zdi (u rideru). Uveďte který stroj - traktor ho má. Díky. Jinak jak píšete je to na velké hrby (oblouky) a ne na malé nerovnosti. To by musely být ty kolečka po celé délce ŽÚ, což uprostřed nelze, protože je tam nůž. Ale po stranách by mohlo být koleček celá řadawink. Takový pásák...

host - 49.17 (?), 18.5.2013 14:43

Zcast k Vasi otazce: nesedel jsem ve vsech strojich, ktere lze dnes zakoupit, ale z vlastni zkusenosti: bodlakove zarosty (vyska 30-50 cm) i stovik za sucha posbira dle meho dnes uz kazdy prumerny ci lepsi tratktor. Z vlastni zkusenosti Wolf Garten 92.160H - za sucha Vami uvedene sbira bez problemu a bez pricpavani vyhozu, a to i na huse zarostle plose.

To co tu kdosi psal o bodlaku zvednuvsim zacku je samozrejme nesmysl. Kolecka jsou tam proto, aby usnadnila tesny prujezd nad terennimi nerovnostmi a pomohla prizvednuti zaciho bubnu. Pri beznem seceni do kontaktu s podkladem vubec neprijdou. WG to ma tak, ze buben je kyvny do strani (tzn. umi s zvenou leva i prava strana) a samozrejme obe strany naraz. Vsemocne to neni, pri najeti mezikolim na bouli to obcas nezvedne dost na to, aby to neskalpovalo cast terenu, ale je to pro zacku mensi zactez nez sekacni metroveho husteho porostu mokrych kopriv (tez vyzkouseno).

Regrep - (25) - 149.253 (?), 13.6.2013 17:57

Ahoj všichni,  včera se mi podařilo koupit 5 let starý zahradní traktůrek Honda HF 2620 HTE za slušnou cenu... Předchozí traktůrek byl také Honda HF 2114... A mohu jen říct, že na Hondu nedám dopustit... Ano mají dražší náhradní díly, ale i takové řemeny se dají sehnat v druhovýrobě za 1/10 ceny originálu... Předchozí traktůrek jsem měl několik let a byl jsem absolutně spokojený. Tenhle větší je naprostá bomba. Sekám s ním svou zahradu cca 1600m2 + každý týden areál školy a fotbalové školní hřiště.  A je to prostě znatelný rozdíl... Předchozí model měl také 2 nože a posekal 92cm Teď má plochu 122cm a i to je příjemně znát... Dnes jedu ke známému posekat mu zahradu s přerostlou trávou cca 80cm vysokou v členitém terénu... Zítra dám vědět jak si s tím Honda HF 2620 HTE poradila...

HONDA HF 2620 HTE
HONDA HF 2620 HTE

host - 142.9 (?), 14.6.2013 7:54

No super, tak uvidíme jak se stím Honda popasovala. A za kolik se dá takový starší traktor Honda pořídit?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz