Výběr stroje pro ruční orbu



host - 161.9 (?)
30.12.2009 16:47

Je to tak, pan Kohoutek má bohužel naprostou pravdu. Ovládání malé zahradní mechanizace pro zpracování půdy vyžaduje fyzickou zdatnost

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
                     
Jiříček - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (463) - 211.38 (?), 30.12.2009 13:56

Možná se můj názor nesetká s pochopením, ale přesto si myslím stojí za přečtení.

Výběr jakékoli mechanizace pro člověka, který není v plné fyzické kondici je naprostým nesmyslem.Veškerá drobná zahradní mechanizace dává i zdravému tělu patřičně zabrat.Taková ta předváděcí videa a reklamy uvádí zájemce v dojem, že je to sranda a jde to samo, bohužel 3 x omyl.

 Pokud trváte na obdělávání půdy, nechte si zorat či zrotavátorovat a věnujte se pouze likvidaci plevelů a pěstování plodin.I když tuto práci (slušně zaplatíte) budete na tom 100krát lépe než když se budete mordovat sám ať už s vlastní či zapůjčenou mechanizací, zkušenost obsluhy je také prvkem, který nelze opomenout.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 161.9 (?), 30.12.2009 16:47

Je to tak, pan Kohoutek má bohužel naprostou pravdu. Ovládání malé zahradní mechanizace pro zpracování půdy vyžaduje fyzickou zdatnost

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
jenamater - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (151) - 157.82 (?), 30.12.2009 17:11

Dobrý den,

používám na obdělávání pozemku pod brambory, zeleninu a v malé vinici rotavátor od Vari (v lehké písčité půdě) bez problémů s plevelem. Pýr a podobný plevel se nerozseká, nýbrž se namotává na nože a odtud ho snadno odstraním. Produktivita práce ve srovnání s rytím je řádově 1:10. Navíc půda je krásně rovnoměrně zpracovaná, daleko líp než při rytí, takže po urovnání povrchu hráběmi mohu hned sít a sázet. Pro mě ideální nástroj pro zpracování půdy na zahradě. Pluh, brány a podobné nářadí jsem také dřív používal, ale dřina s nimi pro mě byla příliš velká (je mně skoro 70). Zdraví jenamater.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
FJ - (6) - 161.9 (?), 1.1.2010 21:56

Tak s rotavátorem se dobře zapravuje hnůj na pravidleně obdělávaných pozemcích. Připojuji několik fotek.

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 118.44 (?), 2.1.2010 16:16

Přesně něco takovýho jsem měl na mysli je to daleko levnější než vari a na taková malá políčka to bohatě stačí i k vůli menšímu záběru se daleko lépe ovládá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 128.44 (?), 31.12.2009 8:15

Proc je "piknikareni" nepripustne? Mate zahradku, muzete ji pouzivat jak je libo. K odpocinku aktivnimu a kdyz Vam to zdravi nedovoli, tak pasivnimu. Nikde prece neni predepsany kontingent dodavek zeleniny. Vylouci Vas ze spolku, kdyz nedodate? A jestli se ohlizite na to, "co reknou lidi", tak Vam neni pomoci. Klidne muzete jedno pole, nebo cast zatravnit a hrat tam petang. Holt uz musite pocitat s tim, ze nejste takovy rafan, jako jste byval a smirit se s tim.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 44.31 (?), 30.12.2009 17:34

V pořádku, já jsem to tak bral, že popisujete Quatro obecně. Ale stejně to byl jen podvozek a potom by ta cena byla jednoduše mimo, kdyby se stroj nevyužil jinak. Pravidelně dělám s rotavátorem, tak proto jsem jej navrhl. Je pravda, že dost plevelů se namotá, ale přece jen se jich také dost zapraví a přesekne. Ale to je podle mě to menší zlo. Ta plocha není tak velká, aby se to nedalo ručně, bez chemie ošetřit od plevelů. Ale přesto, padlo tu dost jiných pádných argumentů pro i proti. Pro bych viděl, co jsem popsal dříve, rotavátor se dá využít na víc operací, než jen stroj na orbu, který by se i tak musel přestavět, aby byl na dopravu (např. DSK 317/nože rotavátoru/kola na orbu a dopravu). Proto by rotavátor stačil a určitě vyhovoval. Ale práce s rotavátorem není také pro zdravotně handicapovaného člověka úplně snadná a dá občas, dle půdy - její vlhkosti a momentálného stavu zabrat. Po zimě se rotavátor úplně boří do nakypřené půdy po mrazech a v tu chvíli je problém s jeho pohybem dopředu. Jsou na to pomůcky na nože, které zvětší záběr, přesto je to o tom, že to zjistíte až u práce a je s tím práce navíc. Když je půda tvrdá, tak rotavátor vytváří dost silné rázy do rukojetí a taková rozcvička je také dost náročná. Tím chci doporučit tazateli, aby si jednoduše u někoho rotavátor vyzkoušel obsluhovat. Podle toho poznáte, zda na to máte, nebo by to byla zbytečná investice. Můj názor je ten, že rotavátor Vám to vyřeší, pokud nepotřebujete strojem dělat nic jiného, tak už stačí jen zkusit co to s Vámi udělá a Vy s tím.   

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (802) - 29.121 (?), 30.12.2009 12:19

Také bych nejraději obdělával mechanizací. Zvažte nákup drahého zařízení k jehož obsluze a manipulaci při dopravě nebudete mít, možná až časem, dost sil. Sám "orám " lopatou, ne tedy rýčem, jak by se očekávalo. Předpokládám, že máte dost času, takže je možné rýt po částech, na kterých se jeden neschvátí. Sám si dělám program rozvržený na mnoho rycích dnů. Lopata má výhodu v tom, že stojím jako svíce, zatímco lopatiště opisuje zajímavé křivky. Nevýhodou je poměrně mělčí zrytí, bez hlubšího zapravení plevelů. Ale možná, že je obracení jenom horní vrstvy zahradnickému konání prospěšnější. Dále si myslím, že určitý pohyb je pro páteř a celý organizmus, nás stárnoucích, žádoucí. Z případných čumilů si nic nedělejte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 221.138 (?), 30.12.2009 16:16

Co to je ruční orba?  Ruční je rytí ale orba, to neznám. Jedině, že by se někdo zapřáhl rukama za pluh a oral.  Žádnou malou mechanizací nepoorá záhonek tak hluboko, jak obyčejným rýčem. A ten pánův předchozí příspěvek je úplně zmatený.  Jak může pán rýt lopatou, to vůbec nechápu. Lopatou mohu akorát házet písek nebo hlínu. Nebo to jen lopatou shrnujete měkkou svrchní vrstvu a obracíte? Jestli je prospěšnější hluboké nebo mělké rytí nevím, musel by se provést dlouhodobý výzkum. Ale pokud chce do země zapravit nějaký hnůj nebo jiné rostlinné zbytky, musí je zarýt nebo zaorat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Piston - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (57) - 210.252 (?), 30.12.2009 19:03

Minulý rok jsem si chtěl ušetřit práci a koupil na orání zahrádky starší Vari. Chyba.  Reklamní videa vypadají skvěle, ale realita je jinde. Momentálně varinu využívám na všechno možné, ovšem kromě práce na zahrádce. Pokud si práci rozplánuju na více dnů, s pořádným rýčem se nadřu podstatně méně, a zahrada je upravena do větší hloubky.  S frézou to na našem jílu jen tak polechtám, tak do 10 centimetrů.   Pokud bych si měl ještě někdy koupit podobný stroj, tak to bude něco, na čem budu při práci SEDĚT.  Jednoosáka už nikdy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika