Vše od jedné značky, má to smysl?



host - 14.3 (?)
23.4.2011 18:07
Tak co zakladatel vlákna nakonec pořídil? Z.F
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 252.148 (?), 3.4.2011 22:50, zobrazeno: 7926x

Dobrý den, s jarem uvažuji o drobné modernizaci svého vybavení. Udržuji celkem tři zahrady. 1) 800 metrů rovné, nečlenité,  udržované zahrady u domku v jižních Čechách (zde mám asi 4 roky starou sekačku OM asi za 13.000, není to žádný zázrak, ale sekání je zde až na slalom mezi stromy a keři nenáročné a snadné, zlobí u ní centrální výška sečení, ale myslím, že to půjd nějak snadno opravit), 2) 1800 metrů rovné ale v současné době špatně udržované, neužívané a zarostlé zahrady sekané občas půjčenou bubnovou sekačkou (není zde požadavek na okrasu, ale spíš, aby to nerostlo sousedům přes plot, sekání tak jednou za měsíc), 3) 1000 metrů udržované, ale částečně svažité a členité zahrady se stromy, keři, záhony atd. na kraji Prahy s cca 300 metry svažité cesty vedle pole. Uvažuji, že do Prahy koupím novou rotační sekačku s pojezdem, a k tomu pořídím nějaký kvalitní křovinořez, který mi bude sloužit hlavně k sekání velkého pozemku na jihu, kam odvezu i starou rotační sekačku (mimochodem OM vytočenou za 0 Kč někdy před 15 lety v prvním kole štěstí v Holešovicích) a tak nějak to budu kombinovat. No a nyní se konečně dostávám k otázce. Vzhledem k tomu, že jsem loni koupil novou motorovou pilu HQ a jsem s ní spokojen, tak jsem si řekl, že sladím techniku a koupím vše u stejné značky. Ale ouvej, náhodně jsem narazil na tyto www, půl dne věnoval čtení tohoto fóra a vše je jinak. Ne nadarmo se říká, že blahoslaveni chudí duchem, já mám teď hlavu zamotanou a tak žádám o radu zda něco zkazím nákupem od jedné značky. Uvažoval jsem o HQ 345 RX (silný stroj, dobrá univerzální výbava, nízká hmotnost/objem a výkon) a sekačce LC 53Be (zdá se mi, že má všechno co by se mi mohlo někdy hodit a i něco navíc). Podotýkám, že nemám žádnou osobní potřebu na zahradě předvádět tři oranžové hračky jedné zvučné značky na odiv sousedům. Spíš se mi můj záměr zdál jako jednoduché řešení mé potřeby. Takže :
 a) má obecný smysl se držet jedné značky, nakupovat stále u stejného prodejce, získám tím nějaké výhody?,

b) je můj výběr modelů vzhledem k požadavkům vhodný?,

c) jaké jsou alternativy?

Předem děkuji za vaše názory.

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 5.250 (?), 4.4.2011 7:00

Za sebe bych řekl, že váš výběr strojů na dané pozemky je v pořádku. Jen bych v případě křovinořezu asi zvážil bubnovou sekačku. Křovák 345 je v pohodě, ale bude vám za zády vrčet několik hodin vytočený dvoutakt. Práce sice zábavná (neptejte se mě jak to dělají a proč tomu tak je), ale jde to i tou bubnovkou, popř mulčovačem s menší námahou, spotřebou paliva a hlučností. Pravda je že Husqvarna bubnové sekačky nenabízí a sebelepší bubnovka vám neposeká trávu kolem plotu, kolem stromů jak to uděláte právě tím křovákem. Pořizovací cena křováku vs. kvalitní bubnovky je plus mínus nastejno. Bubnovku jste měl tak víte jak práce probíhá.

S držením se jedné značky je to si myslím v pořádku. Pozor, myslím si taky že největší zklamání je po velkém očekávání. Např. dnešní sekačky neposbírají trávu jako ty před patnácti lety. Vypadají extramoderně, jsou konsrtuovány chytrými počítači, vyhazovací tunely laděny v aerodynamickém tunelu, ale prostě čím víc funkcí sekačka má tím víc to škodí každé z těch věcí. Na mysli teď mám konkrétně mulčování a sběr. Jinak dobrý dealer by vám měl vyjít vstříc v případě takového nákupu strojů minimalně pěkně zvýhodněnou cenovou nabídkou.

Z.F.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 252.148 (?), 4.4.2011 7:43

Děkuji za Váš názor. Jen upřesním, že křovinořez upřednostňuji před bubnovou sekačkou jednak z důvodu snažší přepravy mezi třemi pozemky a jednak díky jeho univerzálnímu využití. Už jsem jednou v minulosti čistil pozemek cca 20000 m2 s křovinořezem z půjčovny a vím co to obnáší. Z tohoto důvodu se těch mých současných 1800 m2 jednou za měsíc nebojím (snad jsem za těch 15 let tak nezlenivěl) a nějaké to čištění na ostatních zahradách už zvládnu. J.K. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 239.112 (?), 9.4.2011 13:53

Nemá to smysl. Toho jsem se nikdy nedržel - od nářadí až po elektroniku. Žádná firma neumí udělat celý sortiment OK. Vždy má něco lepší než jiní a něco zase horší než jiní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
IvanHorseman - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (70) - 99.169 (?), 19.4.2011 15:15

Také se přikládám k tomu, že nemusí být stejná značka pro veškerou techniku. Sice mám 2 pily Husqvarna, kde to považuji za vhodné - obě s řetězem 0,325, sice jedna s 1,3 a silnější s 1,5, obě mají shodné ovládací prvky,.... Ale přemýšlím o el.pile a tam mám favorita v Makitě. Traktůrek mám Alko a tak bych mohl pokračovat. U pil jsem volil z důvodu shodné obsluhy/ tj částečně i bezpečnost/, záměnu některých dílů atd ale jinak se snažím v daném nářadí volit optimální poměr kvalita/cena. Přemýšlel jsem nad uvedenou problematikou u akunářadí, ale výrobci vyrábí pro každý typ nářadí jiné baterie a tudíž není možná zaměnitelnost ev pokud by to šlo, tak další nářadí koupit bez baterie/ a ušetřit - ale to se zase nelíbí výrobcům/- vždyť tuto již mám. Ale to jsem se dostal trochu jinam.

Ivan

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 14.3 (?), 23.4.2011 18:07
Tak co zakladatel vlákna nakonec pořídil? Z.F
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 144.50 (?), 24.4.2011 16:50

Dobrý den, zakladatel vlákna nakonec pořídil sekačku Stiga turbo pro 55 4S Honda. Zatím je v krabici, ale zítra asi bude mít premiéru, takže se rád podělím o zkušenost. Křovinořez hodlám koupit v příštím týdnu a zatím vede Stihl FS 410 C-E. Prodejce, u kterého jsem kupoval sekačku mi ještě nabízí Dolmar 4510 (tuším), ale asi zůstanu u toho Stihlu. Vzhledem k tomu, že pilu mám již rok HQ, tak se žádné sjednocení barev nakonec nekonalo a asi konat nebude.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika