Svoz sena
|
|
|
|
host - 20.98 (?) 7.6.2010 16:12
Dá se předpokládat (je zde poznámka, že je to horská louka), že je to oligotrofní louka s určitým(pro majitele cílovým) společenstvem rostlin - zřejmě charakteristický druh traviny s významným zastoupením kvetoucích bylin... Je-li to tak, tyto louky u nás vznikaly dlouhodobým obhospodařováním a zde rostoucí druhy jsou na každoroční seč přizpůsobené(většinou stačí 1 seč). A teď "k jádru pudla" po dlouhá desetiletí se seno sváželo a všechny živiny se z louky dostali pryč. Když teď majitel začne mulčovat, tak během pár let se louka začne eutrofizovat a původní druhy, tak důležité pro majitele, aby si louku zachoval, začnou vytlačovat druhy, které jsou náročnější na živiny, ale mnohem agresivnější - prostě ta louka zaroste/on už stačí dusík, který se dostává do půdy z automobilové dopravy/... Je také dost možné, že kecám blbosti a základní můj předpoklad, že se jedná o "na živiny chudou louku" je zcestný, ale jinak nechápu proč by měl majitel až takový zájem o její sečení... mějte se PD.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 236.62 (?), 7.6.2010 1:13, zobrazeno: 82927x
Poohlížím se po řešení k údržbě louky cca 1,5 ha. Zatímco diskusí na téma čím to posekat je poměrně hodně, nenarazil jsem na nic, co by napovědělo, jak se té posečené trávy také zbavit:-)
Seno nevyužiji, takže půjde ze stráně, ale otázka je, jak jí tam dopravit. Dosavadní systém - dvoukolák / plachta se mi už docela zajídá.
Co se týká sečení, uvažuji o Dakr, zřejmě fd-3 + dvojbubnovka.
Sečení ale vždy bylo spíše tou zábavnější a méně náročnou částí, dotaz tedy ještě jednou - čím to po sečení dopravit na místo určení. Samozřejmě v ideálním případě na stejný podvozek (dakr FD-3) prostě cosi připojit. Vozík, který prodávají, mi sám o sobě přijde příliš malý.
Dík za radu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 19.50 (?), 7.6.2010 10:10
Když bych jen mulčoval, tak louku za pár let totálně zničím. Je to docela pěkná horská louka a byl bych rád, aby taková zůstala.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 19.50 (?), 7.6.2010 10:11
Tak s tím masochismem máte úplnou pravdu:-)
Problém je, že uprostřed té louky mám chalupu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 44.75 (?), 7.6.2010 15:28
Já nevím, ale když si představím, že bych měl několikrát ročně poskakovat "X" kilometrů za neohrabanou dvojbubnovou ručně vedenou sekačkou (byť s pojezdem) a pak se měl ještě lopotně zabývat sběrem a odvozem trávy či sena ze svažité louky o rozloze 1,5 ha, na "neurčité místo" a to jenom proto, aby byla louka posečená, tak na mě jdou mrákoty. Dovedu si představit příjemnější trávení volného času. Takže v daném případě bych asi bych hledal nějaký výkonný zahradní traktor, trávu bych s ním ale nemulčoval, jak bylo doporučeno jedním z předešlých příspěvků, neboť mulčování je náročné na spotřebu pohonných hmot a asi není nutné, aby byl trávník na louce "tip - ťop" jako na golfovém greenu. Sečenou a v žacím ústrojím na hrubo rozsekanou trávu bych prostě za použití zadního výhozu traktoru místo do sběrného koše nechával rozmetávat a padat na zem, kde by postupně přirozenou cestou uschla a zetlela. Myslím, že bych touto metodou dosáhl nejméně 5 x vyšší produktivity práce, než s ručně vedenou sekačkou a manuálním sběrem pokosené trávy, byť za cenu vyšší počáteční investice. Pěkně bych se při tom povozil a možná bych se i musel přetahovat o sekání s ostatními členy rodiny. Navíc by nedocházelo k ochuzení půdy o živiny, odváženými společně s pokosenou pící.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 20.98 (?), 7.6.2010 16:12
Dá se předpokládat (je zde poznámka, že je to horská louka), že je to oligotrofní louka s určitým(pro majitele cílovým) společenstvem rostlin - zřejmě charakteristický druh traviny s významným zastoupením kvetoucích bylin... Je-li to tak, tyto louky u nás vznikaly dlouhodobým obhospodařováním a zde rostoucí druhy jsou na každoroční seč přizpůsobené(většinou stačí 1 seč). A teď "k jádru pudla" po dlouhá desetiletí se seno sváželo a všechny živiny se z louky dostali pryč. Když teď majitel začne mulčovat, tak během pár let se louka začne eutrofizovat a původní druhy, tak důležité pro majitele, aby si louku zachoval, začnou vytlačovat druhy, které jsou náročnější na živiny, ale mnohem agresivnější - prostě ta louka zaroste/on už stačí dusík, který se dostává do půdy z automobilové dopravy/... Je také dost možné, že kecám blbosti a základní můj předpoklad, že se jedná o "na živiny chudou louku" je zcestný, ale jinak nechápu proč by měl majitel až takový zájem o její sečení... mějte se PD.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|