Svoz sena

host - 20.98 (?)
7.6.2010 16:12
Dá se předpokládat (je zde poznámka, že je to horská louka), že je to oligotrofní louka s určitým(pro majitele cílovým) společenstvem rostlin - zřejmě charakteristický druh traviny s významným zastoupením kvetoucích bylin... Je-li to tak, tyto louky u nás vznikaly dlouhodobým obhospodařováním a zde rostoucí druhy jsou na každoroční seč přizpůsobené(většinou stačí 1 seč). A teď "k jádru pudla" po dlouhá desetiletí se seno sváželo a všechny živiny se z louky dostali pryč. Když teď majitel začne mulčovat, tak během pár let se louka začne eutrofizovat a původní druhy, tak důležité pro majitele, aby si louku zachoval, začnou vytlačovat druhy, které jsou náročnější na živiny, ale mnohem agresivnější - prostě ta louka zaroste/on už stačí dusík, který se dostává do půdy z automobilové dopravy/... Je také dost možné, že kecám blbosti a základní můj předpoklad, že se jedná o "na živiny chudou louku" je zcestný, ale jinak nechápu proč by měl majitel až takový zájem o její sečení... mějte se PD.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 236.62 (?), 7.6.2010 1:13, zobrazeno: 82927x

Poohlížím se po řešení k údržbě louky cca 1,5 ha. Zatímco diskusí na téma čím to posekat je poměrně hodně, nenarazil jsem na nic, co by napovědělo, jak se té posečené trávy také zbavit:-)

Seno nevyužiji, takže půjde ze stráně, ale otázka je, jak jí tam dopravit. Dosavadní systém - dvoukolák / plachta se mi už docela zajídá.

Co se týká sečení, uvažuji o Dakr, zřejmě fd-3 + dvojbubnovka.

Sečení ale vždy bylo spíše tou zábavnější a méně náročnou částí, dotaz tedy ještě jednou - čím to po sečení dopravit na místo určení. Samozřejmě v ideálním případě na stejný podvozek (dakr FD-3) prostě cosi připojit. Vozík, který prodávají, mi sám o sobě přijde příliš malý.

Dík za radu.

L. Radek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (404) - 142.240 (?), 7.6.2010 7:01
Osobne bych misto bubnove sekacky a voziku koupil mulčovač. R.

host - 19.50 (?), 7.6.2010 10:10

Když bych jen mulčoval, tak louku za pár let totálně zničím. Je to docela pěkná horská louka a byl bych rád, aby taková zůstala.

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6577) - 70.100 (?), 7.6.2010 7:55

Prodejte louku. Udržovat 1,5 ha bez využití dobytkem je masochismus. Co by tomu řekl dědeček neřešte.

Roxteedy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (143) - 242.192 (?), 7.6.2010 9:14

nebo pronajmout nějakýmu drobnýmu chovateli "za údržbu"

host - 19.50 (?), 7.6.2010 10:11

Tak s tím masochismem máte úplnou pravdu:-)

Problém je, že uprostřed té louky mám chalupu.

Roxteedy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (143) - 242.192 (?), 7.6.2010 12:25

tak to je výzva 

Tak asi fakt někomu dát "na posečení" nebo ten pořádnej mulčovač. Pač pokud to seno budeš dělat svépomocí, tak pokud chceš alespoň náklady, bude tak drahý, že ho nikdo nekoupí 

Ještě se rozmysli, zda chceš jednoúčelový zařízení, nebo se ti kolem chalupi hodí i povoz, atd. Obojí docela pěkně umí VARI.

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 7.6.2010 15:28

Já nevím, ale když si představím, že bych měl několikrát ročně poskakovat "X" kilometrů za neohrabanou dvojbubnovou ručně vedenou sekačkou (byť s pojezdem) a pak se měl ještě lopotně zabývat sběrem a odvozem trávy či sena ze svažité louky o rozloze 1,5 ha,  na "neurčité místo" a to jenom proto, aby byla louka posečená, tak na mě jdou mrákoty. Dovedu si představit příjemnější trávení volného času. Takže v daném případě bych asi bych hledal nějaký výkonný zahradní traktor, trávu bych s ním ale nemulčoval, jak bylo doporučeno jedním z předešlých příspěvků, neboť mulčování je náročné na spotřebu pohonných hmot a asi není nutné, aby byl trávník na louce "tip - ťop" jako na golfovém greenu. Sečenou a v žacím ústrojím na hrubo rozsekanou trávu bych prostě za použití zadního výhozu traktoru místo do sběrného koše nechával rozmetávat a padat na zem, kde by postupně přirozenou cestou uschla a zetlela. Myslím, že bych touto metodou dosáhl nejméně 5 x vyšší produktivity práce, než s ručně vedenou sekačkou a manuálním sběrem pokosené trávy, byť za cenu vyšší počáteční investice. Pěkně bych se při tom povozil a možná bych se i musel přetahovat o sekání s ostatními členy rodiny.  Navíc by nedocházelo k ochuzení půdy o živiny, odváženými společně s pokosenou pící.

L. Radek - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (404) - 142.240 (?), 7.6.2010 15:57
Me by spis zajimalo jakym zpusobem tazetel louku znici, kdyz bude mulcovat? R.

host - 20.98 (?), 7.6.2010 16:12
Dá se předpokládat (je zde poznámka, že je to horská louka), že je to oligotrofní louka s určitým(pro majitele cílovým) společenstvem rostlin - zřejmě charakteristický druh traviny s významným zastoupením kvetoucích bylin... Je-li to tak, tyto louky u nás vznikaly dlouhodobým obhospodařováním a zde rostoucí druhy jsou na každoroční seč přizpůsobené(většinou stačí 1 seč). A teď "k jádru pudla" po dlouhá desetiletí se seno sváželo a všechny živiny se z louky dostali pryč. Když teď majitel začne mulčovat, tak během pár let se louka začne eutrofizovat a původní druhy, tak důležité pro majitele, aby si louku zachoval, začnou vytlačovat druhy, které jsou náročnější na živiny, ale mnohem agresivnější - prostě ta louka zaroste/on už stačí dusík, který se dostává do půdy z automobilové dopravy/... Je také dost možné, že kecám blbosti a základní můj předpoklad, že se jedná o "na živiny chudou louku" je zcestný, ale jinak nechápu proč by měl majitel až takový zájem o její sečení... mějte se PD.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
MRAZUODOLNÉ TRUBKY31.10.2024
VÝPLŇ MEZI SCHODNICEMI31.10.2024
Téměř 37 % Čechů kvůli cenám energií snižuje teplotu v domácnosti. 11 % z nich dokonce o 3 až 4 stup29.10.2024
Železný kůň husqvarna15.10.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika