Sekačka: Mulčování, pojezd, boční výhoz

host - 215.130 (?)
22.5.2009 16:37
No sice nejsem sice žáden odborník co se sekaček týče jako můj předřečník ale musím mu v ledasčem oponovat s mými zkušenostmi při sekání trávy, mám na členitém pozemku mé chalupy rozlohu asi 600 m a dosud používám /harapák/ el. rotační sekačku s bočním výhozem 650W na kterou nedám dopustit je lehká použítelná i do strmých kopců nefrčí mě tráva hlavně když je větší pod nohy případně do koše abych byl jejím, otrokem a spíše více chodil s košem než sekal jak tomu je u mé druhé sekačky AL-KO 1000W pouze s košem, o co rychleji pokosím s bbočním výhozem a to rychleji se mě na druhý den když tráva vysuší dobře shrábne hráběma a kolečkami dopravím na hnojiště apod.Jsem daleko méně s touto sekačkou byt promitivní unaven než stále nosit někam daleko koš.Stojím rovněž před těžkým rozhodováním si koupit novou sekačku ale zatím se mě nepodařilo takovou benzínovou sekačku najít v cenové relaci do 15 000,-Kč Požaduji boční výhoz, motor honda OHC /kvůli předejití zadření motoru což B+S nezaručují na svažitém terénu, a případně variabilní pojezd poněvadž abych se honil za sekačkou a když chci pozastavit byl spíše jejím otrokem tak to taději sáhnu po kose, prostě na čelenitý svahovitý terén rotační benzínová sekačka splnující mé požadavky spíše neexistují.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
jjiri - (23) - 221.57 (?), 6.4.2008 16:58, zobrazeno: 14162x

Dobrý den,

začal jsem koukat po sekačkách a proto jdu pro radu za odborníky a prosím, vysvětlete mi několik věcí.

Mulčování - co je to vlastně za funkci (pochopil jsem, že je to kvůli přerostlé trávě), ale co to dělá jak vypadá atd., vůbec netušim?

Boční výhoz - jakou má funkci, když chci stejně trávu házet do koše? Případně je to nějaká výhoda mít boční výhoz?

Pojezd - určitě bych chtěl pojezd, ale už jsem narazil na sekačky které mají pojezd předních kol a některé mají zase zadní kol, a proto se ptám co je lepší?

Případně se ještě zeptám na motor. Jaký je nejlepší případně jakého se vyvarovat? Všem předem za rady děkuji.

jiri

PS: To sice do tohoto tématu nepatří, ale shánim ještě elektrocentrálu, která dává tak 2kw proudu a je elektricky startovatelná. Prosím co nejlevnější, to že honda je nejlepší už vím.:), ale pro mě trošku drahá... Takže pokud víte o nějaké dejte sem prosím typ. Děkuji

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18320) - 250.10 (?), 6.4.2008 17:38

Většina dotazů o sekačkách zde byla podrobně prodiskutovaná dříve.
Mulčování není přesný termín - tedy nekryje se to přesně s tím, co si pod tím pojmem představujeme - nastýlání proti plevelům. V podstatě jde o posekání trávy nadrobno a ponechání v trávníku jako zelené hnojení. Hodí se jen na trávu do určité výšky, ne při každém sečení a raději ne na přísně udržovaných plochách. Mám sekačku s mulčováním i bez. Seču-li bez koše tou bez mulčování, výsledek je  podobný jako s mulčováním. Nízká tráva se ve strništi ztratí, vysoká se neschová ani mulčováním. Malý rozdíl v tom, abych nekecal, je.
   V bočním výhozu žádnou výhodu nevidím, ale sekačku s ním jsem neměl. Akorát při sečení bez koše nešlapete po posečeném a při sečení bez sběru nemusíte sundávat koš.   Na druhé straně se nevyvarujete, abyste občas neházel trávu do neposečeného.
   Měl jsem přední i zadní pohon. Lepší je zadní, přední často prokluzoval. Výhodu měl jen při jízdě do strmého kopce, kdy se zadní kola nadlehčují a při otáčení, kdy stačí přední kola zdvihnou a netřeba pojezd vypínat. Ale už bych přední pohon nechtěl.
  K motorům se nevyjadřuji, jsou zde na to odborníci. Na svých sekačkách mám shodou okolností motory - od nejstaršího - Tecumseh, B-S a Honda. Žádný se mi neporouchal, ačkoli o ně, krom dolévání benzínu a výměny oleje nepečuji. Rozdíly mezi konstrukcemi motorů při práci nerozpoznám. Víc ocením, jak se drží madlo, nastavuje výška střihu, jak se sundává koš a jestli se mu neucpávají otvory.

host - 215.130 (?), 22.5.2009 16:37
No sice nejsem sice žáden odborník co se sekaček týče jako můj předřečník ale musím mu v ledasčem oponovat s mými zkušenostmi při sekání trávy, mám na členitém pozemku mé chalupy rozlohu asi 600 m a dosud používám /harapák/ el. rotační sekačku s bočním výhozem 650W na kterou nedám dopustit je lehká použítelná i do strmých kopců nefrčí mě tráva hlavně když je větší pod nohy případně do koše abych byl jejím, otrokem a spíše více chodil s košem než sekal jak tomu je u mé druhé sekačky AL-KO 1000W pouze s košem, o co rychleji pokosím s bbočním výhozem a to rychleji se mě na druhý den když tráva vysuší dobře shrábne hráběma a kolečkami dopravím na hnojiště apod.Jsem daleko méně s touto sekačkou byt promitivní unaven než stále nosit někam daleko koš.Stojím rovněž před těžkým rozhodováním si koupit novou sekačku ale zatím se mě nepodařilo takovou benzínovou sekačku najít v cenové relaci do 15 000,-Kč Požaduji boční výhoz, motor honda OHC /kvůli předejití zadření motoru což B+S nezaručují na svažitém terénu, a případně variabilní pojezd poněvadž abych se honil za sekačkou a když chci pozastavit byl spíše jejím otrokem tak to taději sáhnu po kose, prostě na čelenitý svahovitý terén rotační benzínová sekačka splnující mé požadavky spíše neexistují.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Pila solo 63419.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?15.9.2025
Jak se dostat s odpadní trubkou do této šachty?14.9.2025
Vzdálenost zahradního domku od plotu - zkušenosti1.9.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz