Rotační sekačka, která zvládne vyšší trávu

host - 29.123 (?)
2.3.2009 20:05

Bral bych asi Stigu kvůli lepší dostupnosti dílů, ALKO má špatné zastoupení co se týče hustoty servisů. Stiga je velmi dobrá a léty odzkoušená značka a tém modelem co uvádíte nic nezkazíte. Oni nabízejí taky model s motorem DOV 700 - je to Turbo 55 4S. Má čtyři rychlosti pojezdu, skelet z hliníku a mulčování v základu.Stojí 18900 Kč

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 112.111 (?), 2.3.2009 19:14, zobrazeno: 16236x

Dobrý den, sekačkám rozumím jako koza petrželi.  Jedná se o celkem rovinatou zahradu okolo bytového domu o výměře cca. 1600m2, Za sekačku může bytové družstvo dát okolo 20 000 Kč. Začal jsem se o ně trochu zajímat a vybral jsem následující sekačky: AL-KO POWERLINE 5200BR, nebo STIGA TURBO 50S, nebo TORO 55CM ADS. Našel jsem, že max. výška sečené trávy hodně záleží na kroutícím momentu, bohužel ho nikdo neuvádí. Osobně se mi líbí sekačka AL-KO s motorem B&S 700 DOV. Prosím, poradte mi jakou sekačku vybrat?      

host - 29.123 (?), 2.3.2009 20:05

Bral bych asi Stigu kvůli lepší dostupnosti dílů, ALKO má špatné zastoupení co se týče hustoty servisů. Stiga je velmi dobrá a léty odzkoušená značka a tém modelem co uvádíte nic nezkazíte. Oni nabízejí taky model s motorem DOV 700 - je to Turbo 55 4S. Má čtyři rychlosti pojezdu, skelet z hliníku a mulčování v základu.Stojí 18900 Kč

host - 112.111 (?), 2.3.2009 20:10

Myslím že v zastoupení ALKO problém nebude, máme ve městě prodejnu i servis. Jakou výšku trávy na 1 posekání tyto sekačky zvládnou? Tipuju tak 30-40 cm?

HH - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (154) - 112.250 (?), 2.3.2009 20:54

všechny rotační sekačky jsou obecně konstruovány na sečení pravidelně udržovaného, relativně nízkého trávníku. Pokud budete chtít trávu nechat přerůst dostanete se do dvou problémů. Za prvé při sečení nedojde k rovnému ustřižení trávy v důsledku ohnutí dlouhých stébel pod předkem sekačky která se nestačí před ustřižením narovnat a strniště je značně nevyrovnané, což se řeší dvojím posečenim, nejprve na nejvyšší možnou výšku co dovoluje sekačka a následně zarovnáním na konečnou výšku strniště. Za druhé potřebujete sekačku s co nejhlubším šasi a co největším výhozovým otvorem a nožem s co největšími lopatkami (a samozřejmě s odpovídajícím silným motorem) jinak dochází k ucpávání výhozového otvoru trávou což může vést až k zastavení motoru (a k ucpání pak dojde vždy když množství trávy se prostě fyzicky nemůže vejít do šasi a nestačí odejít výhozovým otvorem = nikdy nevyužijete plný záběr sekačky) - můžete řešit např. sečením na půl záběru sekačky. Dále zapomeňte na sečení do koše protože ten je po pár metrech plný, takže Vás ještě čeká separátní sběr trávy. (lze řešit tak že pokud vám nezáleží na vzhledu tak posečenou trávu necháte proschnout a seberete ji následně opět sekačkou - množství se dramaticky sníží). Pokud hodláte trávu jen posekat a nechat na místě, tak je asi nejlepším řešením nějaký stroj s výhozem do boku (např. Žací stroj na vysokou trávu). ALE NEJLEPŠÍM ŘEŠENÍM s nejlepšími výsledky a i pracností je sekat a udržovat trávník pravidelně se zkracováním max o 2/3 délky trávy při sběru do koše a 1/3 při mulčování. (např.: strniště 4cm - tráva 12cm při sekání a 6cm při mulčování)

host - 112.111 (?), 2.3.2009 21:10

Děkuji za radu, rozumím tomu, problém je v tom že trávník nebudu celý rok udržovat já, ale péče o trávník se rozdělí mezi sousedy. Nejsem si jist že budou trávu pravidelně sekat. Vyplatí se koupit sekačku s vícerychlostním pojezdem, nebo stačí jednorychlostní?

host - 16.190 (?), 3.3.2009 7:40

Vpříspěvku to HH napsal přesně, já to s elektrickou sekačkou 1600W, řeším tak, že zvednu přední kola tak pod úhlem 45 stupňů a jedu jen po zadních kolečkách. Samozřejmně že tím sekačka velmi trpí, občas musím najíždět opakovaně. Ale na tu sekačku nedám dopustit. Je to nezmar.

host - 118.24 (?), 3.3.2009 8:21

na 30- 40 cm trávu kupte nejslabší bubnovku (např. Jikováckou Otavu), cena cca 22 000 Kč vč. DPH.,

host - 142.53 (?), 3.3.2009 9:22
Jelikoz bude mit sekacka vice uzivatelu predpokladam, ze provoz a udrzba nebudou nijak valne. Doporucuji vam silnou, jednoduchou, robustni jednorychlostni sekacku se zaberem 47cm a prodlouzenou zarukou. V tomto cenovem limitu mate dobry vyber. Samozrejmosti je pokud mozno znacku se servisem nejblizsim vasemu bydlisti. R.

host - 118.24 (?), 3.3.2009 9:53

silná je podle mě zbytečná, píše, že tak 30 - 40 cm trávu, což je maximum právě pro otavu. Za výkon a schopnost jít do vyšší trávy se připlácí, takže když má limit 20 000 Kč...

host - 231.226 (?), 3.3.2009 11:57

Zdravím: Kosacku urcite silnejsiu, a siroký záber, je rozdiel brusit travu 3hodiny s detskou hrackou alebo mat to skosené za pol hodiny... velkost kosa nevadí, ak je velmi velký zbytcne je tažky ho niest na vysypanie... bez pojazdu ani neuvazujte kupovať, budete iba starší a v telocvicni vas nedonuti nikdo šupať nejaku vec hore-dole za 1 hodinu tak nech si chodí sama, aj tak musíte za nou chodiť... pokial nemusíte kosacku nosiť stále so sebou, kupte liatinový skelet, videl som už aspon 3 kosacky s deravým šasi na boku /prebrúsené od kameňou a pod.../mam TORO pro line a na šasi ani po 10 rokoch neni na boku diera, aj ked rýhý su na nej hodne silné aj boky odraté od plotu... Je sice tažká 53 kg ale drží stopu, má pevnú rukoväť /neláme sa na tri kusy ako vecšina/ je to kvoli lahkému prevozu ale pri kosení pevná rukoväť je na nezaplatenie/...A este k rychlosti pojazdu... nekupujte zbytocne drahe s variatormi a pod... Mám síce 3 rýchlosti, ale 1 je pomalá 2 je akurát a 3 je aj na golfové ihrisko rýchla, treba za nou hodne utekať... Takze stací pojazd aký je a hlavne lahko a pohodlne skosiť aj velku aj malú trávu, takze výkon aspoň 5,5, a záber aspoň 48... ak máte limit bude trochu ťažží výber ale pri viacerých užívateľoch by som asi bral najsilnejsí B&S, Hondu alebo TORO... Toro má ale až tri typy motorov a to B&S, Honda a Kawasaki,  ten je asi najlepší ale aj najdrahší ja ho mám 10 rokov, a som druhý majiteľ a bez problémov ťahá všetko, aj burinu /plevel/ aj prerastenú trávu... Juraj

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz