Přední nebo zadní pohon sekačky?

host - 49.2 (?)
6.2.2009 22:06

Souhlasim a navic ta převodovka je mimo otvor do koše a dneska už i ty levnější sekačky mají řemen i osu kol schovanou, takže nehrozí, že se něco namotá.A myslim, že pohon na předek nabízí asi málo značek (já osobně vím jen o MTD).Tomáš.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 77.56 (?), 6.2.2009 10:48, zobrazeno: 20510x
Má někdo, prosím, praktickou zkušenost s tím, jaký pohon u benzinové sekačky je lepší? Žádám o rekci na tyto domněnky: Co se týče prostupnosti terénem a vyvážení sekačky, asi bych řekl, že je lepší pohon na zadní kola. Předek ale má podle mě výhodu v tom, že převodovka je umístěna na sekačce vpředu a tudíž tráva do koše nejde tunelem - nehrozí riziko ucpávání tunelu a koš se lépe plní. Na druhou stranu jsem viděl sekačku s pohonem předních kol, která byla dost malá, kdežto zadní nehnaná kola byla XXL. Děkuje a zdraví Standa.

host - 26.219 (?), 6.2.2009 11:10

Pokud máte kopcovitý terén, tak rozhodně zadní pohon. Zvlášť, pokud je tráva mokrá - koš je těžký a dost odlehčuje předním kolům. Problémy s ucpáváním, nebo plněním koše nemám a to vlastním čínský stroj za 6 tis. Kč.

host - 49.2 (?), 6.2.2009 22:06

Souhlasim a navic ta převodovka je mimo otvor do koše a dneska už i ty levnější sekačky mají řemen i osu kol schovanou, takže nehrozí, že se něco namotá.A myslim, že pohon na předek nabízí asi málo značek (já osobně vím jen o MTD).Tomáš.

host - 6.66 (?), 6.2.2009 23:35

Náhon na předek má výhodu snazší manipulace (zvednutím koleček).

host - 109.57 (?), 9.2.2009 10:14

Na rovnou plochu snad, ale na členitější terén raději na přední náhon zapomeňte. Dělal sem si takový malý pokus se sekačkou Patrner s předním náhonem, bylo to v mírném kopečku na dlažbě. Stál sem na místě a držel sekačku se zapnutým pojezdem a po zaběru pojezdu po nadlehčení předních kol bezradně stála a přední kola se protáčela ve vzduchu (s prázdným košem). Když sem udělal to samé se zadním náhonem přední kolečka se zvedly, sekačka se zvedla na zadní a zběsile prohrabovala a táhla mě proti kopci nahoru. A to jsme jen na dlažbě a ne v mokré trávě a s prázdným košem!!! Přední náhon parkové sekačky má své příznivce i výrobce (MTD, Husqvarna, Jonsered, Partner, McCulloch...), ale já je trošku nechápu.

ZF

host - 150.10 (?), 9.2.2009 13:32

Seču sekačkou Mc Culloch s předním náhonem zahradu v mírném svahu se stromy.Velkou výhodou je daleko lepší manévrovatelnost, s prokluzováním předních kol problém nemám, většinou mučuji a za deště zásadně neseču.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18318) - 94.12 (?), 9.2.2009 13:50

Mám oba typy, s předním i zadním pohonem. Kromě několika málo situací, (např.  při kličkování, kdy lze zastavit zvednutím předních kol nebo do strmějšího kopce kde je nutno potlačit) se mi zřetelně lépe seče ze zadním pohonem

host - 206.224 (?), 25.9.2011 12:18
Mám členitý terén a hodně stromů, potřebuji se často vyhýbat překážkám, v takových situacích je sekačka se zadním pohonem strašně nepraktická. Upřednostňuji přední pohon, s prokluzováním nemám žádný problém. Navíc stačí nadzvednout přední kolečka a vyhnout se překážce. Je jednodušší se na sekačce zhoupnout tlakem dolů než nezvedávat zadní hnaná kolečka. Rozhodně je s předním náhonem lepší manévrovatelnost!

host - 206.224 (?), 25.9.2011 12:24
Já zase nechápu Vás, každému může vyhovovat něco jiného. Se zadním náhonem bych se při svém velkém počtu stromů ze sečení zbláznil. Pro mne je z důvodu lepší manévrovatelnosti daleko lepší přední pohon! Jednoduše nadzvednu přední hnaná kolečka a vyhnu se překážce.

host - 11.107 (?), 25.9.2011 12:41

Dovolíte-li, můj názor častečně i z vlastních zkušeností. Pohon sekačky jedině na zadek. Výrobci se stále předhání, kdo má větší koš a tím se více zatěžuje zadní náprava a odlehčuje přední. Také stoupá celková hmotnost stroje. No a když se k tomu přičtou adhezní schopnosti koleček, zadní pohon je jasná volba. Rychlé zastanení sekačky se dá udělat přizvednutím předního náhonu a jde to o to líp, čím plnější je koš. Ovšem jde to snad stejhně rychle i puštěním madla pojezdu, ne? Na nějaký členitější terén s obsíkáním stromků ap. bych pojezd snad vůbec nezapínal a kličkoval bych jako by ta sekačka pojezd vůbec neměla. Stejně ten pojezd na takovou to práci není a je jedno žene-li přední nebo zadní kola.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Péče o jezírko na chtě4.7.2025
Péče o jezírko na chtě3.7.2025
Jak větrat místnost bez okna2.7.2025
Jak větrat místnost bez okna2.7.2025
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz