Přední nebo zadní pohon sekačky?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 77.56 (?), 6.2.2009 10:48, zobrazeno: 20510x
Má někdo, prosím, praktickou zkušenost s tím, jaký pohon u benzinové sekačky je lepší?
Žádám o rekci na tyto domněnky:
Co se týče prostupnosti terénem a vyvážení sekačky, asi bych řekl, že je lepší pohon na zadní kola. Předek ale má podle mě výhodu v tom, že převodovka je umístěna na sekačce vpředu a tudíž tráva do koše nejde tunelem - nehrozí riziko ucpávání tunelu a koš se lépe plní. Na druhou stranu jsem viděl sekačku s pohonem předních kol, která byla dost malá, kdežto zadní nehnaná kola byla XXL.
Děkuje a zdraví Standa.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 26.219 (?), 6.2.2009 11:10
Pokud máte kopcovitý terén, tak rozhodně zadní pohon. Zvlášť, pokud je tráva mokrá - koš je těžký a dost odlehčuje předním kolům. Problémy s ucpáváním, nebo plněním koše nemám a to vlastním čínský stroj za 6 tis. Kč.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 49.2 (?), 6.2.2009 22:06
Souhlasim a navic ta převodovka je mimo otvor do koše a dneska už i ty levnější sekačky mají řemen i osu kol schovanou, takže nehrozí, že se něco namotá.A myslim, že pohon na předek nabízí asi málo značek (já osobně vím jen o MTD).Tomáš.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 6.66 (?), 6.2.2009 23:35
Náhon na předek má výhodu snazší manipulace (zvednutím koleček).
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 109.57 (?), 9.2.2009 10:14
Na rovnou plochu snad, ale na členitější terén raději na přední náhon zapomeňte. Dělal sem si takový malý pokus se sekačkou Patrner s předním náhonem, bylo to v mírném kopečku na dlažbě. Stál sem na místě a držel sekačku se zapnutým pojezdem a po zaběru pojezdu po nadlehčení předních kol bezradně stála a přední kola se protáčela ve vzduchu (s prázdným košem). Když sem udělal to samé se zadním náhonem přední kolečka se zvedly, sekačka se zvedla na zadní a zběsile prohrabovala a táhla mě proti kopci nahoru. A to jsme jen na dlažbě a ne v mokré trávě a s prázdným košem!!! Přední náhon parkové sekačky má své příznivce i výrobce (MTD, Husqvarna, Jonsered, Partner, McCulloch...), ale já je trošku nechápu.
ZF
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 150.10 (?), 9.2.2009 13:32
Seču sekačkou Mc Culloch s předním náhonem zahradu v mírném svahu se stromy.Velkou výhodou je daleko lepší manévrovatelnost, s prokluzováním předních kol problém nemám, většinou mučuji a za deště zásadně neseču.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 206.224 (?), 25.9.2011 12:18
Mám členitý terén a hodně stromů, potřebuji se často vyhýbat překážkám, v takových situacích je sekačka se zadním pohonem strašně nepraktická. Upřednostňuji přední pohon, s prokluzováním nemám žádný problém. Navíc stačí nadzvednout přední kolečka a vyhnout se překážce. Je jednodušší se na sekačce zhoupnout tlakem dolů než nezvedávat zadní hnaná kolečka. Rozhodně je s předním náhonem lepší manévrovatelnost!
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 206.224 (?), 25.9.2011 12:24
Já zase nechápu Vás, každému může vyhovovat něco jiného. Se zadním náhonem bych se při svém velkém počtu stromů ze sečení zbláznil. Pro mne je z důvodu lepší manévrovatelnosti daleko lepší přední pohon! Jednoduše nadzvednu přední hnaná kolečka a vyhnu se překážce.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 11.107 (?), 25.9.2011 12:41
Dovolíte-li, můj názor častečně i z vlastních zkušeností. Pohon sekačky jedině na zadek. Výrobci se stále předhání, kdo má větší koš a tím se více zatěžuje zadní náprava a odlehčuje přední. Také stoupá celková hmotnost stroje. No a když se k tomu přičtou adhezní schopnosti koleček, zadní pohon je jasná volba. Rychlé zastanení sekačky se dá udělat přizvednutím předního náhonu a jde to o to líp, čím plnější je koš. Ovšem jde to snad stejhně rychle i puštěním madla pojezdu, ne? Na nějaký členitější terén s obsíkáním stromků ap. bych pojezd snad vůbec nezapínal a kličkoval bych jako by ta sekačka pojezd vůbec neměla. Stejně ten pojezd na takovou to práci není a je jedno žene-li přední nebo zadní kola.
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|