Pomožte s výběrem rotavátoru



   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?) 
15.9.2015 22:22

šířka a hloubka orby musí odpovídat výkonu stroje. Není to pásový Stalinec, aby jste tím rigoloval. V mé těžké půdě si musím vybrat oproti návodu, jestli zmenším šířku odkrojeného pásu nebo zmenším hloubku orby. Doporučuji snížit šířku odkrojeného pásu pro začátek i na nějakých 10 cm. Hlavně si pohlídejte, aby měla půda správnou vlhkost = dobře se krájela a přitom kola nepodklouzávaly.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 176.91 (?), 16.9.2015 7:40


Zmenšit hloubku, tak tomu rozumím.Zmenšit šířku?Tak to je ale něco potom špatně ne?Pluh nezavírá správný úhel.Taky krájím 10cm z popsaných důvodů, ale třeba proto, že kolo v brázdě je trochu jinde, než by být mělo.Např.dál od hrany, která ho vede.Nechci poučovat, jen se utvrdit, že to tak je nebo není.Jinak je potřeba více vypínat pojezdy kol, než tahat za kleče.Taky myslet, protože zpátečka je nebezpečná.Chcete jet dopředu a při tom jste tam nechali zpátečku.Metr za zády máte plot/skleník.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 210.199 (?), 19.9.2015 3:20

Prosím, popište, jak se provádí snížení šířky odkrojeného pásu u soupravy od Vari.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 53.148 (?), 19.9.2015 7:46
U Vari je hloubka orby a šířka orby dána konstrukcí pluhu. Orbu nemůžeme měnit, je asi 20cm, orebné těleso je ve správném nastavení vodorovně. Nesmí být na špici, nesmí být na patku tělesa. Na špici zajíždí hluboko a v těžké půdě zastaví malotraktor, na patku se nedostane do hloubky. Záběr pluhu je možné změnit změnou poloos na nápravě, kolo, které jede v brázdě potom určuje záběr pluhu. Ještě lze záběr měnit nastavovacím tělesem, vždy však platí, že těleso je kolmo k zemi, ne kolmo k poloose, to by pluh po první brázdě podorával. Po první brázdě se malotraktor nakloní, kolo je v brázdě a je nutné nastavovacím tělesem nastavit kolmost k zemi. Někdy je to nutné i po další brázdě, podle půdy a dosažení hloubky orby. Dorazy na závěsu se nastavují na malou mezeru, aby se dal během orby korigovat směr orby.Před orbou je nutné nasadit všechna závaží a dofoukat kola na 150 kPa, jinak se mohou ustřihnout ventilky, nebo pootočit pláště s duší. Během orby zaaretovat polohy 1/ Zpátečka, snadněji se řadí, zapnout uzávěrky, malotraktor lépe vede stopu, jede přímo. Menší závaží posunout na konec předního držáku a malotraktor s pluhem vyvážit, usnadňuje to obsluhu malotraktoru. Podle typu pluhu a délky brázdy na konci brázdy můžeme couvat, nebo musíme otočit, vypneme jednu uzávěrku a otočíme pluh, zapneme uzávěrku a ořeme. Kratší pozemek, snadnější je couvat, jenom se řadí a na začátku vjede do brázdy, 1 orba a Z do brázdy. Orbě zdar J.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 58.217 (?), 19.9.2015 12:36
Mám tam několik překlepů. Hloubku orby nelze měnit, pluh svislá hrana musí být vždy kolmo k zemi. Záběr lze měnit jenom změnou poloos, rozchodu kol malotraktoru. Orbě zdar J.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 19.9.2015 13:19

Nikoliv. vždy se používá široký rozchod, kvůli stabilitě sestavy.

Plná hloubka je, když je plaz vodorovně.

Plná šířka je, když je svislá hrana krojidla opravbu svislá a v ose za Terrou. 

Při podmítce (menší hloubce a šířce) nemusí dojít k úplnému zaklápění odřezu do brázdy (tj. zelené hnojení, strniště apod. "čumí ven").

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 34.74 (?), 19.9.2015 13:25
V případě širokého rozchodu kol záběr nezměníte. Plná je stejné, jako správně nastavená. Podmítku nelze provádět, neboť pluh nemá žádné nastavení hloubky orby. Zelené je ideální pojezdit, rozdrtit a zaorat.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.136 (?), 19.9.2015 8:22

Nastavením úhlových dorazů tak, aby spolu s nastavením NT měl pluh jak správnou hloubku, tak i správný přítlak do šířkového úběru ...

více v sousedním vláknu



Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 76.112 (?), 20.9.2015 7:03

Jedna věc je něco umět a druhá věc je to tomu druhému umět vysvětlit.To umí málo lidí.Domníval jsem se a taky to tak provádím, že když kolečko točím po hodinkách, tak jde pluh dolů.Proti hodinám jde nahoru.Podle mě hloubka regulovat jde.I za cenu toho, že plaz nejde vodorovně.Potřebuju, aby to stroj utáhnul.Pak jsem se domníval, že šířka nejde zmenšit.Pokud je všechno kolmé jak má být.Taky zabírám 10cm, ale kolo mám 10cm od hrany.Video, kde pluh jede sám se může točit tam, kde pluh jede v písčité zemině xkrát přeorané.V naší těžké a po tom suchu, jede tak 3 m.Jestli kouká trochu nezaorané řepky, tak se nepodělám.Na jaře, až budu dělat s rotavátorem tak už tam nebude.Nejsem na závodech v orbě.Víc se kroutím, když jdu koupit sadbu, postřik.Nebo když neprší.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 40.191 (?), 20.9.2015 9:05
Pluh k Vari je konstrukčně dán tak, že při správném nastavení nelze měnit hloubku a záběr orby. Záběr lze měnit jenom úpravou rozteče nápravy, kol. Musíme správně seřídit pluh před orbou 1. Na novém pluhu musí být na odhrnovací desce odstraněn ochranný nátěr pro lepší odval zeminy. Na starším pluhu nesmí být odhrnovací deska zkorodovaná. 2. Při nabalování zeminy na odhrnovací desku ji musíme často očistit 3. U oboustranného pluhu nastavíme nastavovacím tělesem nejdříve jeden pluh a druhý pluh už nastavujeme pouze dorazem. 4. Při nastavení pluhu dbáme na to, aby pluh byl i přes naklonění soupravy stále kolmo k orané půdě. 5. Podle kvality půdy (těžká-lehká) použijeme závaží, malé 5 kg závaží tak, aby souprava byla vyvážená. 6. Musíme si uvědomit, že pluh oře do hloubky 18 cm a šířky 18 cm při široké nápravě. 7. Kola u tažné nápravy musí být řádně nahuštěná a aretace kol zapnuta na pevnou polohu (dle návodu) 8. Na převodové skříni zasuneme aretační kolík. Po zasunutí kolíku je možné zařadit pouze převodovou rychlost 1 a zpátečku. 9. Orbu provádíme vždy na první převodový stupeň. 10. Nastavovací těleso musí mít 1 - 2 mm vůli, nesmí být zapojeno na pevno.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika