Pomožte s výběrem rotavátoru



   Předchozí příspěvky  |  <  21,  22   
                     
host - 29.11 (?) 
30.12.2015 17:36

Dobrý večer, mám 2 dotazy. První, koupil jsem okopávačku APL 348 v celkem dobrém stavu a nemůžu ji naučit "chodit" buď ji musím tlačit silou dopředu nebo táhnout dozadu, je to strašná dřina. Co dělám špatně - mám rotačný kyprič z Agrobonu a celkem spokojenost (teď budu muset měnit gufero/ a a pravá a levá 2hvězdice jsou naprosto stejné)? Přihrnuji s ním i brambory. Okopávačku APL jsem kupoval pro likvidaci plevele místo motyky, zatím ji neumím používat. Druhý dotaz je malá motorová okopávačka s vhodným poměrem cena / užitná vlastnost, něco jako FG201, ale za rozumnější cenu. Můžete poradit? Jinak s oráním jsem s táké užil a pluh i nastavovací těleso mám se značnými vůlemi, Z důvodů kořenů a kamenů se bráním nasazení nového nastavovacího tělesa a pluhu. Nyní asi po 4 sezóně to už šlo s přehledem, ale zase jsem celý pluh obě orebná tělesa uvolnil na několika kořenech. Co opravdu chybí je detailní návod jak nastavit pluh, jak vlastně vyvážit, co k čemu má být co kolmé. A po pravdě radši se více méně dřeme, než bychom laborovali a nastavovali. Také jsem střihl trubkové kolíky, také jsem musel nechat svařovat nastavovací těleso. Teď po těch letech a propocených košilích mě to nastavení začíná být pomalu jasné. Vari určitě udělá hodně práce, ale nedá mi to Vari to otrok a ten kdo zaním chodí je otrok otroka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.135 (?), 30.12.2015 17:59

Patříte k těm typům "uhni, mladej, VEMU za to a je to hotový!". Jestli s pluhem rvete kořeny, nedivte se, že je to ve stavu, co popisujete a že se nadřete. Nastavení pluhu je tu diskutováno a popsáno ticíckrát, ale chce to sicflajš, špatně se to hledá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 139.178 (?), 31.12.2015 8:44

A ve snaze vám pomoci pane 29 11 se do vás taky dám.Jednou před lety jsem si stěžoval, jen tak z legrace, že jsem rotavátoroval a tak mně bolely ruce, že jsem se k tomu stroji přivázal.Ještě jsem si přidal, že mě odpor několikrát zatlačil po kolena do země.Bylo mi vysvětleno, že na to je tam ten brzdící hrot.Když to brzdí moc tak se hrot zvedne.   Dál by mě zajímalo, jak motorek do 200 ccm uvolní orebná tělesa a jak je nastavovací těleso po několila oráních zralé na GO.Co se tam uvolnilo?Velká vůle při točení závitem? Tak tam dejte podložku.Ano, naše skupina, která nerada čte návody nacokoliv, tak je možné, že v autě nezapne nikdy tempomat, nepustí v televizi teletext a seřízení pluhu nám trvá několik let.Trubkové kolíky se nestřihnou při orání, takovou sílu ten traktor nemá.Ty se ustřihnou při točení rukou, kdy se snažíme zaoraný pluh dát do jiné polohy za každou cenu.Jestli tedy myslíme oba to samé.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 29.11 (?), 31.12.2015 9:24

Děkuji pánům PP(PE) a 139.178 za jejich připomínky, bohužel nejsou moc k věci a sám osobně bych se o nikom nevyjadřoval "uhni, mladej, VEMU za to a je to hotový!". Pluh a nastavovací těleso jsem koupil již pěkně pokur…, nakonec jsem byl rád z důvodů popsaných kořenů, kamenů, že neničím nové, které jsem časem dokoupil. Na pluhu se uvolnily šrouby v oválných otvorech pro nastavení svislého náklonu radlic (nevím, je to slupice?). Střižený trubičkový kolík nebo nebo spadená segerka na čepu nastavovacího tělesa se mě staly a nebudu vykládat, že to není možné. Dávám do pořádku zahradu po předcích, teď jsem například rukama vykopal cca vzrostlých 15 stromů díky dosud teplé zimě. Zahrada je navážka s kameny na jílovém podkladu, byla vždy myšlená jen jako sad. Pořád se učím, na práci jsem sám, nestíhám. Na zahradu dojíždím a bojuji s časem, počasím... Na tomto fóru jsem sedozvěděl už spoustu dobrých rad a tak nějaké špičkování přehlížím. Používám VARI s Hondou GCV 160, křoviňák FS80, ten už asi po 18 letech dodělává a pilu MS290, částečně nefunkční nespouštějící řetězový hupcuk Brano.

Takže můžete prosím poradit co dělám špatně s okopávačkou APL-348, že se nepohybuje a musím ji tlačit (s rotavátorem KB 211 nemám problém)?

Můžete doporučit nějakou motorovou okopávačku (motyčku) něco jako FG201, ale levnější?

Děkuji a pěkný Silvestr hodně zdraví v Novém roku všem co podnětně radí i těm druhým tady na fóru.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 9.6 (?), 31.12.2015 9:57

Tak pokud používáte VARÍKA, není nic jednoduššího, než si objednat rotační plečku RPT-2/S. Stojí 8 990 Kč a je to vynikající pomocník, navíc uspoříte peníze za údržbu dalšího motoru a s GCV160kou Vám to udělá spoustu práce. Navíc to má volitelnou šíři záběru ve čtyřech šířích až do 38 cm, takže okopávání si můžete nastavit podle svých potřeb. Jde k tomu dokoupit i set na čištění trávníku. Podle mě je to to, co by Vám mohlo přesně vyhovovat :-)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 15.90 (?), 31.12.2015 10:30

Takze skusim odpovedat na vasu opakovanu otazku: 

" Takže můžete prosím poradit co dělám špatně s okopávačkou APL-348, že se nepohybuje a musím ji tlačit...?  "

Nebudem vam hovorit co robite špatně, jednak to neviem a jednak vas to popuzuje. Skusim hovorit o tom ako to robit dobre - cele je to v zasade o dvoch veciach:

1. Aktualny stav pody (moc mokra, moc sucha, moc hrudovita,  atd)

2. Aktualne polohy nastavovacich prvkov okopavacky - su asi iba dva:

A/ vyskove nastavenie predneho vodiaceho kolieska - ak ide okopavacka pomaly vpred, teda vyzadovala by tlacenie, tak treba koliesko posunut do nizsej polohy, t.j. noze okopavacky budu vyssie s mensim zaberom. A pochopitelne v opacnom pripade nastavit kolecko naopak.

B/ vyskove nastavenie zadnej brzdiacej radlicky (ostruhy) -ak ide okopavacka pomaly vpred, teda vyzadovala by tlacenie, tak treba posunut brzdiacu ostruhu nahor, teda plytsie(=mĕlčeji) do pody, aby menej brzdila. A pochopitelne v opacnom pripade nastavit ostruhu naopak, t.j. hlbsie.

  Pouzivaim okopavacku Vari uz dlhe roky, ku maximalnej spokojnosti. Samozrejme VŽDY prisposobujem nastavenie okopavacky stavu pody. Dalsou samozrejmou vecou je spravne nastavenie nozov okopavacky - postupny zaber a stranova symetria - rovnako ako u velkeho rotavatora. Priebezne treba dbat, aby neboli noze prilis zaburinene(=namotany plevel na nozoch). A tiez vodiace koliecko sa musi volne otacat.

Okopavacka od Vari je vo svojej triede skvela, o tom není žádná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 144.84 (?), 31.12.2015 11:03
Ahoj, mám MS 16 od Moutfieldu a jsem s ním velmi spokojen. Orám v těžké jílovité půdě, používám rotavátor, brány,.. vyorávač brambor,... V pohodě, zatím bez problému. Jen to chce závaží a orební návleky na kola. Přejí úspěšný a klidný rok 2016.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 29.11 (?), 2.1.2016 16:14

Dobrý večer. Děkuji za odpovědi

- odpovídající 9.6 APL-348 je adaptér k 2 taktu TERA, který zhruba odpovídá RPT-2. Jestli je to výrobek z Libic nebo Jikovu nevím musel bych se podívat na štítek. APL-248 je určená k 2 taktu, používám ji na 4 taktu.

-odpovídající 15.90 s kolem i radličkou jsem laboroval. Rameno kola je zde na silentbloku, zkoušel jsem několik poloh (díky silentbloku tam moc nic nastavit nejde) a to i se zcela zvednutým kolem, přesto okopávačka nemá tendenci se vůbec pohybovat dopředu. Podobně jsem výškově stavěl radličku. Stranová symetrie nožů je mě jasná. Chtěl jsem okopávat na relativně srovnaném záhonu s rajčaty, půda byla suchá drobivá. Budu muset zkoušet znovu, škoda, že to teď nejde. Ten kuželový silentblok ramene kola způsobuje, že výšku kola nejde nastavit přesně. Čekal jsem, že se bude okopávačka chovat jako rotavátor a ono ne. Zkusím dohledat a podívat se na video s RPT-2. Pěkný večer.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 33.30 (?), 2.1.2016 16:39
Zdravím, možná k tomu přispívá právě jak píšete ta suchá drobivá hlína, v které se nože okopávačky volně protáčejí, okopává se po dešti - utužení a pak naschnutí, kdy je to ztvrdlé, a myslím si, že i kombinace plečky k dvoutaktu používaná na čtyřtaktu není ideální - plečka má pak nižší otáčky a tudíž opět menší tendenci se pohybovat a musíte tlačit. Ono i rotavátor, dokud jsem měl 3 a3 kopinaté nože, tak sem mu musel dost pomáhat, jak jsem tam foukl plnou sestavu - 4 a 4, práce se velmi ulehčila a přitom zvýšil výkon - všechno chce své.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 15.90 (?), 2.1.2016 18:16

Ano, mate pravdu, zabudol(=zapomnel) som este doplnit: 

1. firma Vari u starsich typov okopavaciek vobec nerobi prevody na styrtaktne motory s nizsimi pracovnymi otackami. U tej najnovsej aktualne vyrabanej (tusim sa vola RPT2 či ako)  neviem ako su robene prevody, lebo uz mnoho rokov pouzivam tu starsiu origo "dvojtaktnu"  prevodovku(tusim sa vola T2), a na nej styrtaktny motor cheeky

2. Nastavena sirka ma tiez vplyv na tah okopovacky vpred. Najradsej pouzivam sirku 40 cm (to je max. sirka). Teda tam, kde je to mozne, pochopitelne. Ked to mam tusim na 18cm, tak okopavacka taha vpred citelne slabsie, ako ta 40centimetrova.

3. Mozno este jeden tip:  snazim sa uhadnut, aka rychlost vpred v danom okamihu vyhovuje okopavacke. Skutocne, nerobim si srandu. Zvycajne jej vyhovuje rychlost cca 6 až 9 km/hod. co je velmi svizna chôdza(=chuze), a vtedy taha optimalne a rovnomerne. Nenutim jej "moju" rychlost, radsej to prebehnem dvakrat. A je to.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  21,  22   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika