Pomoc s výběrem malého traktoru



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5  >   
host - 47.145 (?) 
4.4.2010 17:05, zobrazeno: 88613x

Dobrý den,

začal jsem se starat o zanedbané pozemky a zjistil jsem, že mimo jiné, budu potřebovat traktor. S traktorem mám jediné zkušenosti z dob stavby domu a to byl snad doma vyrobený s benzínovým motorem bez vývodové hřídele. Spíše to byl tahoun vlečky.

Dnes hledám něco na sečení vysoké nekulturní trávy, seč asi 2x ročně. Plocha je cca 4 ha. Také potřebuji traktor, který utáhne vlečku, minimálně 1 tunu na dřevo a ovoce ze sadu.

Dvoukolový malotraktor nepřichází v úvahu. Dá se s ním sice sekat jakž takž tráva, ale je třeba ji dopravit na místo a spíše jen pro sečení. Pozemek je rozdělen na dvě části. Polovina téměř rovná, zbytek klesá. Rád bych asi náhon na všechny 4 kola. A kabina by také byla vhodná.Nejsem si zcela jist s výkonem. Předpokládám, že by mělo stačit 40 koní.

A teď jsem se dostal do problémů s výběrem značky. Na tomto fóru jsem se dočetl o čínských strojích a ty jsem zavrhl. Jak jsem se tak rozhlížel, připadá v úvahu Kubota, Kioti, TYM a Landini. Našel jsem si John Deer, ale obávám, že cena bude velmi vysoká a toho se bojím i s Kubotou. S cenou bych se rád vešel do 750 000 s DPH pouze za traktor. Raději však méně. To je hraniční částka.

Můžete mi někdo poradit, co by bylo pro mé účely vhodné? Jsem zcela bezradný, protože v tomto oboru jsem absolutní amatér. Mnohokrát děkuji za jakoukoli reakci.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 3.83 (?), 4.4.2010 18:43

Osobně se domnívám, že s danou částkou jste požehnáním pro prodejce podobných strojů.

Podívejte se pořádně na toho Deera, na svých CS stránkách mají výběr dle uvážení - v lehčích provedeních se jedná zřejmě o japonský Yanmar (v tomto případě nastříkaný zelenou barvou),který dnes dělá travní i větší naftové traktory pro kdekoho a jeho motory jsou používané i našimi CS výrobci. Kubota bude výkonnostně podobná a asi taky záleží na Vámi požadované celkové velikosti stroje.Vybraný model zadejte přesně do vyhledávače a měl by Vám s nějakou cenou odněkud vypadnout.

 Posuďte, jestli je nutné trávu sekat a odvážet.Pokud ji smysluplně nevyužijete, zvažte mulčer.Výkonná sekačka je většinou velmi energeticky náročná a dává takovému traktoru pěkně zabrat.To ale záleží i na porostu a celkovém stavu pozemků.

Prohlédněte si i nabídku italských firem - např.Goldoni, BCS... a porovnejte. Nezapomeňte na kvalitní servisní zázemí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 47.145 (?), 4.4.2010 20:28

Děkuji za odpověď. Zjistil jsem, že nakonec Deer se pohybuje s cenou jen o trochu výše než Kioti, což je dobré. Vypadá to tedy na rozhodování mezi Kubotou a Deerem. Ještě jsem našel traktory Deutz Fahr a Landini. Nevím ale, kdo je vyrábí. Ceny jsou opět na stejné úrovni jako výše uvedení. Bohužel jsem nenašel nějaké zastoupení Goldini a BCS - myslím, že v mém případě by pak byl problém se servisem. Ještě bych se ale rád vrátil k TYM a Kioti - jsou to, jak jsem dohledal, korejské stroje. Znamená to horší kvalitu? Totiž zajímavé je, že v Česku je velké množství distributorů...

K sekání trávy - nemám s mulčerem zkušenosti. Vím, že se dnes nabízejí i k jednoosým malotraktorů, ale mám obavy, že častým použitím dojde k eutrofizaci půdy. Je to louka plná bylin a nerad abych aby mi tam časem rostly jenom kopřivy. Ale je to pouze má domněnka. Nevím zda to tak reálně funguje.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 3.83 (?), 4.4.2010 20:55

K té louce - v tom případě ano, byla by to škoda mulčovat. Byliny nadevše! Psal jste původně o " vysoké nekulturní trávě",tak jsem to pochopil jako materiál, který nestojí za nic. Osobně mulčuji jak zamokřené i vyprahlé louky a s bylinnou skladbou nemám problém. V případě potřeby zjara louky lehce vyvláčím obyčejnými hřebovými zemními bránami a je po problému.

TYM jsou stroje využívající starší licence motorů Mitsubishi, což bývala sice špička jako kdysi všichni "japonci",ale celek působí dojmem komunálního stroje spíše pro parkovou úpravu (mrkněte na rozměry pneu, světlou výšku apod.) Už ten počet distributorů hodně napovídá, osobně jsem kdysi několik z nich kontaktoval a jejich "profesionální "jednání a celkový nezájem hovoří o pouze doplňkovém kšeftu za slušnou provizi . Dodávky ND budou termínově velmi ošidná záležitost.

Dejte své peníze pouze firmě, která se danou technikou skutečně živí na plných 100%. Z toho mi vyplývá pouze Kubota a Deere, co se týče skutečně propracovaného systému operativních dodávek ND a celkově silného zajištění poprodejního servisu a celého zázemí pak více Deere. Až budete "listovat "nabídkou Deeru, povšimněte si, že mají k těmto lehčím traktorům k dispozici lištovou sekačku na luční porosty, což je znak návratu k nízkoenergetickému pohonu sečení v rozumné cenové sazbě.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 60.26 (?), 4.4.2010 18:48

kdyz chcete sekat 4 ha tak si kupte uz nejaky vetsi traktor nejlepe ojety zetor od 4011 vyse treba i s prednim nahonem a hlavne s SPZ s naradim s vlekem se vejdete v pohode do 300 000 kc a jeste si vydelate bokem neco u sousedu kdyz posekate nebo odvezete hlavne na zetora dostanete vsechny dily a naradi za cenu velmi prijatelnou nema vyznam kupovat novy zahranicni stroj kdyz by na sebe nevydelal

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 47.145 (?), 4.4.2010 20:35

Děkuji za odpověď. I nad touto alternativou jsem přemýšlel, ale jsou to už poměrně velké a těžké stroje. Asi bych si na to netroufl. Pak také mám obavy, že nejsem tak zdatný, abych si vyměnil kdeco doma. Samozřejmě ale nějaké malé zásahy zvládnu. Navíc neplánuji traktor kupovat s tím, že by se mi někdy měl zaplatit. Nejsem zemědělec, a také bohužel nemám dost času na to, abych někomu vypomáhal. Jen nechci stále někoho platit a doprošovat se, aby mi posekat tomto a ono. Mým cílem je být nezávislý na ostatních. Ale děkuji za návrh této možnosti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 60.26 (?), 4.4.2010 20:55

kdyz budete sekat 4 ha nejakym malotraktorem tak toho budete mit plne zuby vy i tem malotraktor vim o cem mluvim mam malotraktor slavia TV a take jsem s tim kdysi obdelaval 2ha dnes uz je jen na vozeni krmeni a ostatni prace delam s velkymi pro vas by byl idealni 5211 nebo 5245 nizka spotreba na vase pozadavky vykon vic nez dostatecny a je to spolehlivy delnik a vzdy se da dokoupit dostupne naradi

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 175.67 (?), 4.4.2010 23:31
Mám doma starší malotraktor steyr (dvouválec) se 180 cm širokou žací lištou, na zadní vývod lze připojit i bubnovku. Sekal jsem s tím zhruba 1 ha, a to i bubnovkou i žací lištou, a už bych to dělat nechtěl. S půjčeným zetorem 5211 to šlo snadněji, rychleji, a přišlo mi, že traktor tolik netrpěl, respektive se flákal, takže člověk ani nemusel moc řadit. Navíc jej dokáže opravit každý zkušenější zemědělec, dostupnost dílů je také dobrá, a asi ještě dlouho bude. Samozřejmě nový malotraktor s automatickou převodovkou je komfortem někde jinde, (výjimečně si půjčím i mini goldini) ale díly i motor nemají na malotraktoru žádnou konstrukční rezervu, je to velmi dobře propočítané. Zetory, či velké traktory obecně jsou většinou předimenzované, jen tak na nich něco neukroutíte, neutrhnete, neohnete, nepřehřejete. U malotraktoru je to o dost snazší. Nezavrhuji, ale na sečení 4 ha bych si jej nevybral. Širší bubnovka krade celkem dost výkonu a žací lišta je pomalá. A.W.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 47.145 (?), 5.4.2010 11:00

Vidím, že situace se celkem komplikuje. Napadla mne ještě jedna myšlenka a tou je koupě nového zetoru, kabrio s nejmenším výkonem 65 Hp. Nevím ale jaká bude cena. Předpokládám, že ale nebude o mnoho vyšší než u Kuboty, protože nebude mít kabinu, bez které se obejdu. Navíc bych ušetřil za příslušenství, protože bych nebyl závislý na jednom výrobci. Boužel si netroufnu koupit starší jetý Zetor ze dvou důvodů. Prvním je, že kápnu na špatný kus a druhým, že se předpokládá, že bude třeba více údržby než u nového. Na to nebudu mít dostatek času a ani zkušeností. Každopádně děkuji za radu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 3.83 (?), 5.4.2010 12:32

Situace se opravdu komplikuje.Z Vašeho prvotního dotazu se zdálo, že víte zcela přesně na co se ptáte a že nebudete tak lehce ovlivnitelný. I s tou kabinou jste obrátil, tak nevím. Měl byste vědět, že zadní závěsy jsou vyráběny dle norem a většina přídavných zařízení ve Vámi vybraném segmentu bude s většinou výrobců traktorů agregovatelná.1 tunový vlek utáhne dnes prakticky jakýkoliv malotraktůrek.

Zanechte tedy marného utrácení času a věnujte se novému Zetoru kabrio.Šetřit na výkonu traktoru se Vám osobně nevyplatí, neboť rozpohybovat pořádnou rotační sekačku je pro normální traktor taky na hranici jeho možností a s rotačkou o malém záběru budete po svých hektarech jezdit stejně tak dlouho, jako s malotraktorem.

Doporučuji Vám osobně se jít posadit do starého Zetoru, nového Zetoru a do nějakých rozměrově menších traktorů dle Vašeho původního výběru a posoudit situaci dle času, který budete na stroji pravděpodobně trávit. Předem zauvažujte o prostorech, kam se potřebujete se strojem vejít -přitom nezapomeňte připočítat rozměry přídavného nářadí a v neposlední řadě hmotnost celku. Až si osobně tyto varianty osaháte, budete vědět daleko lépe, na co se soustředit a ptát .

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika