Olej do motoru B+S
|
|
|
|
 |
 |
|
gerchán - Stříbrný Zahrádkář (138) - 180.2 (?) 4.3.2010 19:25
Tož taky se připojím do této marné debaty. Začnu od aktuálního návodu k použití k motoru 500 series. Nepíše se tam o žádných vysokých teplotách vzduchem chlazených motorů. Nevyskytuje se tam ani pojem automobilový olej. Brix totiž začal pro sekačky vyrábět i syntetický olej o viskozitě 10W 30. Byl by v návodě sám proti sobě. Před poučkou o vysoké spotřebě oleje přibyla poučka: „použití nesyntetického oleje třídy 10W30………..
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
J.S. - Diamantový Zahrádkář (3388) - 242.161 (?), 5.3.2010 7:27
A co myslíte o srovnání s nákladními auty, to je z pohledu techniky motorů srovnatelné? Právě malý jednoduchý 4T je na tom hůře z pohledu chlazení. Olej, který tvoří silnější film je velmi důležitý. Nepsal jste náhodou něco ve stylu omluvy, že prosazuji návody? Zde jste to sice popsal, co výrobce uvádí za rizika, ale doplnil tím, že si myslíte, že to motor musí vydržet. Co je to za termín? Jednou, dvakrát, do velké zátěže, nebo do stavu, kdy mu klesne výkon? Dávejte tam třeba olej po fritování. I písemné vyjádření výrobce motoru by někdo zpochybnil a zase by to bylo dokola o tom, že nějaký olej stačí.
|
|
 |
|
 |
 |
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6654) - 70.100 (?), 5.3.2010 8:52
Ta moje omluva se s ničím nevylučujue a platí. Pro valnou většinu čtenářů musí být návod základ, protože technice rozumí jak kůň kafi. A kdo má o motorech aspoň trochu přehled, dokáže si poradit sám. Pokud jde o můj názor, tvrdím, že v návodu k mému BS není žádný zákaz používání multigrade olejů, jen doporučení častější kontroly. Dále tvrdím, že klasický BS s SV rozvodem je tak jednoduchý a nenáročný motor, že jakýkoliv motorový olej minimálně typu AD (Anitioxidanty+Detergenty >= M6AD SAE 40!, API SC) mu v našich klimatických podmínkách plně vyhoví. Oleje SAE 20 se snad ani neprodávají a jakýkoliv další 30> je OK. Týká se motorových olejů.
Osobně jsem pro to to nepřehánět se specifikacemi a nesoutěžit, který olej má více aditiv, ale použít levnější olej a častěji měnit.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 11.107 (?), 5.3.2010 12:02
Jak já vám PP rozumím. Bavímě i "odborná" terminologie některých "speciální oleje, nebo speciální olej do motoru sekačky". Co je proboha na tom oleji speciálního. Je to olej, jeden z řady olejů, který má nějaké vlastnosti vnuknuté výrobcem a je to. Co bychom dali za to, kdyby se každý majitel podíval na množství oleje vícekrát než jednou za rok a dolil " nějakým" motorákem co najde doma, protože doma určitě nebude mít nic, co by se ale vůbec do toho motoru nehodilo. To nemluvím o těch, co se do motoru nedívají vůbec. Proč taky, že? Dyť mají sedmiletou záruku, tak co. Návad? Kde já jsem ho dal? Nevím, nemůžu ho najít. Atd, atd.
Připadá to měkomu směšné nebo přitažené za vlasy? Tak se nechte zaměstnat na jaro u prodejce zahradní techniky.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 157.179 (?), 4.3.2010 20:52
Každý z příspěvků se tady dotýká jen části problémů s oleji. Pro všechny výrobce motorových olejů - nikoliv prodejce - platí jen 2 základní normy. SAE značí teplotní použitelnost oleje. Číslo před W (winter) znamená zimní vlastnosti, čím nižší, tím lepší schopnost mazání při nízké teplotě. 10W = -15°C, 5W = -25°C, 0W = -35°C. Číslo za W maximální teploty použití. 30 = asi 30°C, 40 = 35°C, 50 = 45°C. Olej SAE 30 má použitelný teplotní rozsah 10-30°C. Olej 10W-40 maže spolehlivě od -15 do 35°C. Konstrukce motoru může nepatrně posunout tyto teploty oběma směry. Druhou závaznou normou je API. První písmeno S= benzin, C=nafta. Druhé písmeno velikost tlaku, při kterém dojde k potrhání olejového filmu, tj. přerušení mazání. Čím vyšší písmeno v abecedě, tím vyšší tlak olej vydrží. Olej SJ maže ještě při dvojnásobném zatížení než SG. Slovní pojmenování Syntetika, polosyntetika, minerál používají jen prodejci, protože i v nejkvalitnějších olejích se dnes používá minerální složka - kvůli ceně. Shrnuto: Nahradíte-li SEA 30, API SG olejem 10W-30, SJ, který se běžně používá u automobilů, sekačce nejen neublížíte, ale spíše prospějete. Nevěřím, že by některá rafinérka vyráběla speciální olej pro výrobce sekaček. Ten olej by stál alespoň 1000 Kč za litr. A koupíte-li si do auta 5litrové balení, tak Vás litr vyjde stejně jako litr speciálu do sekačky.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 115.110 (?), 4.3.2010 21:03
Pro 157.179
Děkuji snad nejen za sebe. Tohle nevyčtu ani na flašce s olejem ani nikde v návodech. j.c.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 11.107 (?), 4.3.2010 21:16
Pane 157.179 co vyčtete z tohoto API SL/SJ/CF.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|