Malotraktory - srovnání Vari, Dakr a Robot - máte někdo zkušenosti?



host - 50.21 (?)
9.11.2007 0:06
Jo jo kultivace je super ta puda je krasne rozmelnena. No a co vykon VARI? Skoro se mi nechce verit ze to VARI zvladne, kdyz si vemu ze ten travnik ma treba 20 let a jeste je treba na jilovine opravdu to s tim dokazu poorat?
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
   
host - 110.231 (?), 6.11.2007 20:56
Mám Terru - předchůdce Vari - čtyři převodovky, motor Jikov, bubnovou a lištovou sekačku a další příslušenství rok výroby motoru a převodovek 1985, nemám velkou zahradu a musím konstatovat, že orání s tímto strojem 20cm hluboko je spíše východisko z nouze, ji raději nechávám zorat normálním traktorem hlouběji, prostě mi subjektivně přijde že na jaře se zemina více sype a řádkování a sázení brambor je pohodlnější. Na sekání trávy, rotovátorování, vláčení, okopávání, vyorávání a vožení všeho možného je to stroj k nezaplacení.
Jediné s čím jsou trochu problémy jsou simerinky na převodovkách, trochu s motorem, ten dvoutakt za studena blbě chytá, nechce držet volnoběh a je háklivý na starý benzín, dělají se pecky na svíčce a uchlastává se. Ohřátý maká. Za celou dobu co pamatuju následující závady - prasklá hadice od sání,prasklá nádrž, prasklé startovací pero a perlička - jednou když přes zimu zhoustnul olej ve vzduchovém filtru a při startování se motor uchlastal tak, že po vyndání svíčky stříkal benzín z válce proudem. Kmě toho ten stroj má pár kostrukčních nectností, které bylo nutno vyřešit systémem DoDo.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 174.94 (?), 6.11.2007 22:16

Musím též přispět, jako bývalý majitel vari. Nic produktivnějšího v TÉTO velikosti jsem neměl. Jednoznačná spokojenost s tímto strojem ale chyběl mi jen ten čtyřtakt, který se dělá dnes. Měl jsem dvoutakt, obsah tuším 130ccm, výkonově to byla špica, ale honda je honda. Utáhlo to můj dělaný vozík s 10 metráky nákladu plus mě, mírně do kopce po navlhlé trávě aniž by se to začalo hrabat, pravda, nasadil jsem tam přídavné závaží, ale i tak to táhlo čtyřnásobek své váhy, byl jsem z toho nadšen, samotného mě to udivilo. Převodovka je robustní, výkonově taky velmi slušné, dnes o to spíše, když tam dávají hondy s pěkným krouťáčkem. Když je výkon slaďěn s převodovkou, jako tady, je to radost z jízdy. Jen mohlo být komfortnější řazení, ale to vycházelo z konstrukce. Např. MF 70 to má na řidítkách, ale kam se hrabe na tohle, ta byla lepší jen na obhospodaření louky, jinak nic moc nevyjela sama o sobě. S vari jsem oral a kultivoval, bez problému. Jen to sekání s lištou za moc nestálo, ale to vyřešily bubnem tuším, srovnání s MF 70 v sekání by vari neobstálo. Ta kultivace měla výhodu, že jsem to mohl sestavit až na 1, 2m šířky, prostě luxus. Pohonná jednotka vážila cca 25kg, tak i ta výměna šla. Vlastnit 4-takt hondu, tak si to nechám, ikdyž už nemám to využití, ale protože by jsem musel udělat s motorovou jednotkou i přestavbu pojezdové skříně, kvůli jiným otáčkám, tak jsem neinvestoval, ale spíše prodal, ten 2-takt od jikovu byl zastaralý a zlobil omezovač otáček (po 10-ti letech). Nic tak poctivýho jsem v ruce neměl. Opravdu. Mohu jen doporučit a já jen tak něco nepochválím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 120.2 (?), 7.11.2007 13:18
Nemáte někdo náhodou zkušenosti s "adaptérem" na AGZAT (nebo i AGZATem obecně).  Adaptér na AGZATu je zpřevodovaný mezikus, který se dává na přední vývodový hřídel a tím se z něho udělá VARI s 316 (možnost připojení nářadí od VARI) + se musí ještě vyměnit velká pojezdová kola za malé. Toto vím jen z informací od prodejců - nemáte s tím někdo praktické zkušenosti (rozhoduje se mezi VARI nebo AGZATem). Díky
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 4.243 (?), 7.11.2007 14:27
Za sebe říkam, že o tomto adapteru nic nevím a ani jsem se nesetkal s náznaky, že existuje. To ale neznamená že vím vše, to z daleka ne, jen v tomto případě prostě nevím. Pokut to někteří prodejci zaznamenali, měli by vědět, kde to sehnat. Mělo by to být v jejich zájmu.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 24.232 (?), 2.5.2008 19:46

Ano, máte pravdu tento adaptér k AGZATU existuje a stoji kolem 11tis na agzat.cz. Pro vyuziti naradi od VARI jako je mulcovac, sekacka Vam toto bohate postaci. Spravne podotykate, ze je jeste potreba vymenit kola za mensi. Dneska jsem videl AGZAT v prodejne v Prerove. Nejvice se mi zamlouval AGZAT s diferencialem (razeni rychlosti i diferencialu pakami z pozice ridice :) a 6,5 hp BS. Masivni stroj. Prevodovka snad 2x masivnejsi nez u VARI IV (T317). U AGZATU 3 vyvodove hridele, jeden celni a dva postranni. Posleze jsem navstivil prodejnu VARI abych mel srovnani... Uz jsem pracoval s Vari, ale AGZAT je opravdu o neco vyse. Jsem zvedavy s cim prijde VARI jak se tady jiz parkrat naznacovalo. Pokud to bude minimalne tak robustni jako AGZAT tak to bude velmi zajimave...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 50.21 (?), 8.11.2007 1:06
Máte někdo zkušenosti s VARI při zakládání trávníků? Zkoušel s tím někdo rozorat a zkultivovat starý trávník?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 174.94 (?), 8.11.2007 22:23

Dělal jsem trávník tak, že na podzim jsem to zoral, na jaře zkultivoval. Šlo to bez problému a tak nachystanou půdu jsem ještě neměl. Na orání jsem měl na vari závaží a nastaven menší úběr otáčení zeminy na pluhu. Nebylo to nutný, jen to líp vypadalo, jakmile se pluh zařízne, tak jede. Jen jsem předtím v dostatečném předstihu postříkal plevel, aby nedělal paseku. Ta kultivace je k nezaplacení, hlína byla tak jemná jako by jsem ji přesil přes síto.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 50.21 (?), 9.11.2007 0:06
Jo jo kultivace je super ta puda je krasne rozmelnena. No a co vykon VARI? Skoro se mi nechce verit ze to VARI zvladne, kdyz si vemu ze ten travnik ma treba 20 let a jeste je treba na jilovine opravdu to s tim dokazu poorat?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 220.253 (?), 9.11.2007 7:28
My máme až na dlouhodobě zúrodňované plochy jíl. Je škoda, že jste neviděl, co bylo pod trávou - pouze tráva měla kolem sebe vrstvičku tmavší - úrodnější půdy. Ale všchno špatné je k něčemu dobré - jíl drží vodu a v létě když dlouho neprší, tak nemáme problém se zaléváním. Dále voda ve studni je nenarušená povrchovými vlivy - nepropustnost jílových vrstev. Osobně bych se do toho pustil ve vytipovanou dobu - tedy ani moc mokro a ani moc sucho. Příliš mokro způsobí problém s prokluzem i lepením na všechno, suchý jíl je jako kámen.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 174.94 (?), 9.11.2007 12:46

Taky jsem tomu nevěřil, že s výkonem, který to mělo (dvoutakt měl menší, než dnešní honda!) to něco dokáže, vždyť takový výkon má kdejaká sekačka na trávu. Ale s těmi převody je to k nezastavení, proto preferuji vari před terou. Vari - tři převody + zpátečka, velká šípová kola se závažíma (hmotnost byla cca 200kg), plus možnost přídavných závaží. A vzhledem k obsahu nízká spotřeba paliva a o čtyřtaktu vůbec nemluvím. Nějaký výkon 13 k je nutný, když to je jinak zpřevodovaný, ale současně se zvýší podstatně spotřeba. Když vám udám srovnání s MF70, tak ta byla nákladným koníčkem - obsah 250 ccm, zpřevodováno spíše do rychla - neustále hrabala do kopce, a to vezla prázdný vozík, a neúměrná spotřeba tam benzín jen protékal neúměrně výkonu, ikdyž na louku není nic lepšího už to naštěstí nemusíme používat, na tento obsah byla startovací šnůra na hranici, když to koplo, stálo to zato, kolísal nám volnoběh, to se vyřešilo rozděláním motoru, kde to přisávalo vzduch a výměnou simeringů za lepší, pak odešlo šnekové ozubení-mosazné ozubené kolo se očesalo, a to jsme s tím jen sekaly, oprava vyšla na 3500 kč. Vari jsem měl s obsahem 135 ccm a díky dokonalým převodům to bylo podstatně výkonnější, a silniční rychlost to mělo taky. Nebylo nic co by vari neutáhla. I s tím startováním nebyli potíže a mělo to kultivovanější zvuk.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?8:04
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika