Kultivator na travnik

centsm - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (82) - 118.192 (?)
1.3.2012 19:05

Napřed si ujasněme pojmy. Rotavátor je to, co má zahnuté lopatky a rotačním pohybem rozrušuje zeminu do hloubky asi 20 cm. Při pomalém a opakovaném pojezdu ji rozdrobí. Vertikutátor prořezává travní drn do hloubky jen několika mm k jeho provzdušnění.

Rotaváror bych na tak vysokou trávu nebral. Bude se namotávat na lopatky. A až rozrušíte celý pozemek, stejně plochu nezarovnáte, protože tomu budou bránit travní drny. Kdysi jsem to dělal na posečeném trávníku a stejně jsme museli na kolena a trávy vybrat. Lepší je sejmout travní drn v tenké vrstvě a teprve potom použít rotavátor. V sadě bych to zaoral, uvláčel a zasel trávu. Jestli Vám nevadí plevel a mírně nerovný pozemek, který budete síct bubnovkou, tak posíct křoviňákem a uvláčet.

K vertikutátoru. Nevím, jak moc máte vyschlou půdu - u nás je ještě sníh. Vertikutace se provádí, až začne tráva rašit a je po zimě půda již zpevněná, aby nedocházelo k vytrhání trávy. Běžně duben až květen. Ani na jihu ještě není vhodná doba.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 79.73 (?), 29.2.2012 19:59, zobrazeno: 14895x

ahojte,

kupili sme sad. pomedzi stromy je nepokosena trava od minuleho roka. V sade je tiez kopec krtincov. chcem sa opytat, ze ak by som zobral kultivator/rotavator a poustil sa s tym na tu travu... je to dobry napad? v podstate by som tu suchu travu vytrhal, trochu to cele zrovnal a zasial travu na novo. nebude vadit tomu stroju vyssia trava? (max 20-30cm - ale ulahnuta...)

vdaka

host - 101.214 (?), 1.3.2012 15:43

ahoj

ted jsem zakoupila ten stroj vertikutátor a chtěla jsem se zeptat kdy s tím začít?  jestli už tento víkend má být pěkné počasí a snad už všechna voda vyschne protože z toho nechci mít oraniště

Myslím že ulehnuta tráva tomu nevadí vyčeše to vše staré jak tedy říká návod ale do krtinců bych s tím nejzdila zahlítíte si tím stroj a taky v návodu to nedoporučují, a jak píšete 30 cm budete stále vysépat ten košík

tak nevím snad vám poradí někdo zkušenější já jdu na to poprvésmiley

centsm - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (82) - 118.192 (?), 1.3.2012 19:05

Napřed si ujasněme pojmy. Rotavátor je to, co má zahnuté lopatky a rotačním pohybem rozrušuje zeminu do hloubky asi 20 cm. Při pomalém a opakovaném pojezdu ji rozdrobí. Vertikutátor prořezává travní drn do hloubky jen několika mm k jeho provzdušnění.

Rotaváror bych na tak vysokou trávu nebral. Bude se namotávat na lopatky. A až rozrušíte celý pozemek, stejně plochu nezarovnáte, protože tomu budou bránit travní drny. Kdysi jsem to dělal na posečeném trávníku a stejně jsme museli na kolena a trávy vybrat. Lepší je sejmout travní drn v tenké vrstvě a teprve potom použít rotavátor. V sadě bych to zaoral, uvláčel a zasel trávu. Jestli Vám nevadí plevel a mírně nerovný pozemek, který budete síct bubnovkou, tak posíct křoviňákem a uvláčet.

K vertikutátoru. Nevím, jak moc máte vyschlou půdu - u nás je ještě sníh. Vertikutace se provádí, až začne tráva rašit a je po zimě půda již zpevněná, aby nedocházelo k vytrhání trávy. Běžně duben až květen. Ani na jihu ještě není vhodná doba.

Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 16.202 (?), 1.3.2012 21:27

Dovolím se zeptat zakladatele vlákna: co si slibujete od Vámi naznačeného postupu? Myslíte, že se stav porostu tak radikálně zlepší? Podle mého názoru nikoli a považuji to za příliš komplikovaný postup.

Jak bych na to šel já:

1. Křovinořezem bych stařinu co nejvíce vysekal, nebo spíše rozsekal... Nevím, jestli to půjde strunou nebo bude muset bát trojnůž. Nutno vyzkoušet.
  2. Posekanou stařinu bych shrabal a na hromadě zkompostoval.
  3. Krtiny bych rozkopal motykou, krumpáčem, rozhrabal bytelnými železnými hráběmi... Případně rozvláčel branami.
  4. Během roku bych nově vyrostlou trávu alespoň třikrát nebo vícekrát posekal běžnou sekačkou (případně bubnovkou či lištovkou ... podle Vašich možností).
  5. Myslím, že pak bude travní porost dostatečně dobrý.

Jak velký máte sad? Kolik je tam místa na případnou mechanizaci?

Píšete, že jste sad koupili. Jste v péči tedy nováčky a i proto se ptáte na rady. Nepřeceňujte své síly hned zkraje...

Hodně štěstí a úspěchů Vám přeje Josef.

host - 157.35 (?), 2.3.2012 7:30

Ano.Josef má pravdu.Silnou kosu, třeba půjčovnu a silnou strunu a vymydlit tu trávu na holou zem.Místo hrabání v bodě 2,bych to sebral do koše rotační sekačkou.Důležitý je taky druh trávy.Když pak budete sekat vlasatici, která jako seno bude vhodná jenom na podstýlku pod králíky, tak je to drahá podestýlka.To mám já.Myslel jsem že se mi to samo zlepší.Asi jsem to měl dosít jiným druhem??

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz