Křovinořez Hecht 132 - údržba
|
|
|
|
|
 |
 |
|
daveho - (5) - 224.246 (?), 5.5.2010 16:42, zobrazeno: 25384x
Zdravím, koupil jsem si Hechta po kladných reakcích zde a zatím (s přihlédnutím k ceně) ok.Chci se zeptat jak se provádí údržba?-je to můj první křoviňák, tak abych něco nepodcenil, vzduch filtr není problém-udržuji čistý a namaštěný, benzín vždy vyjedu do sucha a dávám čerstvý.Co dál??Je dole v hlavě olej?Maže se vnitřek trubky??V návodu jsou takové obecné věci, tak kdyby někdo věděl a chtěl poradit, tak bych byl moc rád.Díky D.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 118.44 (?), 5.5.2010 20:57
Tu údržbu bych viděl takovou jakou doporučuje většina výrobců křovinořezů tzn to co jste popsal plus údržba úhlové hlavy přimazáváním vazelínou na úhlové převody kterou koupíte skoro u každého prodejce zahr techniky.Samozřejmě ostrý nůž popř vhodnou strunu.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Roxteedy - Stříbrný Zahrádkář (143) - 242.192 (?), 5.5.2010 23:06
občas otevři sytič (ucpe vzduch a nejde tam bordel) a motor ofoukni kompresorem od nečistot.
Kup si v nějakým krámu se zahradní technikou vazelinu castrol v tubě na hlavy křoviňáků. Čas od času (2x za sezonu při rekreačním sečení) odšroubuj boční šroub na hlavě, vraž hubičku tuby dovnitř a natlač tam co půjde. Pak to ještě dotáhni tím šroubem.
Čas od času WDčkem nebo podobnym sajrajtem prostříkni bowdeny.
Benzín dávej čerstvej s kvalitním olejem (červenej stihl) 1:40
1:50 co doporučuje stihl do číňana nestačí a občas se to kouše - vyzkoušeno. Víc oleje je taky špatně. Smrdí, nechytá, karbonuje...
Benzín musí bejt čistej. Smítko v trysce Tě pěkně potrápí! Já používám skleněnou litrovou odměrku z domácích potřeb. Olej dávám injekční stříkačkou. Tu pak několikrát natáhnu a vystříknu, aby se směs promíchala a olej rozpustil. Vždycky to pak celý zabalim do igeliťáku a uložim. Pozor na plastovou odměrku! Benzín ti jí okamžitě rozebere - nebrat!
Startuj na startovací polohu plynu a sytič. Jakmile naskočí, sytič stahnout a držet trochu v otáčkách. Pokud slíbí a pak už nejde nastartovat, vypni systič - je uchcanej. A nejlíp když chvíli (5min) počkáš.
Ze začátku (1hod práce) jeď volnějc a po 10min práce si dej 5min pauzu. Bude se víc hřát, tak ať ho nepřepálíš. Pak zvolna přidávej. Ale malá pauza vždy po čtvrthodině sečení ti jen prospěje. Kor v horku. Rád se přehřeje a pak zdechá. Má mizerně odizolovanej karbec od válce a pak se vaří benzín.
Za ty peníze to neni špatnej stroj. Pokud s nim nesečeš 8hod denně. Kolem chalupy nemá chybu. Tak ať šlape!!! 
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
RadekB - Diamantový Zahrádkář (1424) - 21.230 (?), 6.5.2010 9:34
Prostříkávat bowden, ano bowden, protože na křovinořezu je jen jeden, čímkoliv, rozhodně nedoporučuji. Z výroby je lanko ošetřeno a přidáním dalšího "maziva" dosáhnete pouze efektu "lepidla prachu". I v profesionálním užívání nedochází k většímu otěru, či zadírání lanka v bowdenu z důvodu "suchého " lanka. K přetržení lanka dochází většinou v místech jeho průchodu kovovou částí (napínací šroub), to však bývá nejdříve po několika letech provozu. Větším rizikem je mechanická deformace bowdenu (lze často vidět u sekaček převážených z místa na místo v os. autech), kde dochází k prasknutí kovové spirály, ta následně odírá lanko tak, že jednotlivé drátky prasknou a lanko se třepí. Dalším nebezpečím je poškození obalu bowdenu, kdy se otvorem v obalu nadměrně "práší " do bowdenu a vytváří se tím efekt brusné pasty, zejména pokud je lanko ještě přimazáváno výše popsaným způsobem. Taková místa je nutné co nejdříve zajistit buď přelepením, omotáním lepící páskou, nebo ještě lépe zatavením samosmřšťovací bužírkou.
Zásadní a přednostní částí údržby je správné a hlavně přesné nabroušení nože a pravidelné mazání úhlového převodu. Používané mazivo by mělo být přímo určeno na tyto převody! Přesné nabroušení může provést i majitel doma, dodrží-li vždy stejné délky břitů a ramen. Některé nože mají také na obalech od výrobců jakési šablony. U strunových hlav pak zajištění volného a stejnoměrného vysouvání struny, funkčnost seřezávače struny. Čistota v okolí karburátoru a ssání motoru, čistota vzduchového a palivového filtru. Čerstvost a kvalita paliva by měla být dnes již samozřejmostí.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Roxteedy - Stříbrný Zahrádkář (143) - 242.192 (?), 6.5.2010 18:08
Chlapi, každej ať si to dělá jak chce, mně se osvědčilo toto 
WDčko maže a právě že nelepí prach. Osobně teda používam jinou značku, ale je to to samý... Ale jak říkam, každej ať si dělá co uzná za vhodný.
Jenom Radku, bowden u číňana opravdu nestačí nechat na věky tak, jak jej "stvořitel udělal" A dát tam mazivo husší (olej, vazelinu), tak z toho fakt máš volepenej sajrajt.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 175.67 (?), 6.5.2010 19:27
WD40 nemaže téměř vůbec. Díky své skvělé vzlínavosti dokáže zbylé mazivo zanést zpět, i mezi těsné třecí dvojice, ale pokud tam žádné není, tak se projeví jeho mizerné mazací schopnosti.
WD je fajn věc, třeba na průběžné promazávání zbraní při delší střelbě, navíc mu moc nevadí vysoká teplota. Ale právě u zbraní je vidět, že když je před střelbou suchá a namaže se pouze WDčkem, jde ztuha. Když je před střelbou lehce promazaná konkorem, WD na domáznutí stačí.
Taktéž řetěz na kolo. Pokud se řetěz, který je namazaný z výroby, "oživí" WD, stačí to. Pokud se vypere v acetonu, už jej WD nenamaže. Taktéž po delší či opakované jízdě v dešti je nutno řetěz namazat něčím mastným, WD nestačí.
MMCH, WD40 bylo původně vyvinuto jako odpuzovač vody z el, kontaktů. Ve Státech si tím stříkají i pluhy, aby se na ně nelepil sníh. A.W.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 175.67 (?), 6.5.2010 19:28
PS: Ano, na řetězy se používá právě proto, že se na něj příliš nelepí prach, to je další jeho výhoda.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 68.174 (?), 11.7.2012 23:05
Dostal jsem se na tyto stránky díky tomu že jsem před třemi lety koupil hecht 132!! mám ještě starý vyžínač z roku 1996 a jede.Hecht nejel snad nikdy.Za 3 roky nepočítaně závad.V záruce nový startér, karburátor,svíčka několik seřízení.Po záruce opět startér, karburátor,elektronika, svička.a jiné problémy.Takže zahrada neposečená.
Po zimě nikdy nechytl-vadné membrány v karburátoru.Někdy tekl benzín z filtru, jindy nechytil a nebo po 5 minutách zdech a chytil až druhý den.Nakonec letos po zimě opět nic.Oprava karburátoru.po 5 minutách provozu nešla jiskra, a nakonec se zadřel motor.Takže cena 3500kč za kus šrotu a cca 5000 kč za 16 krát navštívený servis, nepočítám benzín a čas.V tom je i záruční servis.Chodil jsem kolem sekačky po špíčkách a bál se na ni sáhnout.
Prošel jsem několik obchodů na sekačky a nikdo Hechta nebere.Jen ten obchod který mám jako naschvál nejblíž k domu.Většina prodejců dává ruce pryč od levných napodobenin.No nezbude než koupit nějaký nový.Prošel jsem zde poctivě nekolik vláken o křovinořezech a celkem mám jasno.Koupit cokoliv jen ne HECHT!!
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|