Jaký křovinořez do lesa
|
|
 |
 |
Roman-Lesnictví a dř - Stříbrný Zahrádkář (215) - 209.12 (?) 18.5.2014 14:56
Do lesa bych si zádový křovinořez nepořídil ze dvou důvodů. Pokud ho osadíte pilovým kotoučem, špatně se s ním bude dělat prostřihávka, nebo prořezávka. Dalším důvodem je obtížná manipulace při sundavání, pokud seknete do vosího hnízda. Klasický křovinořez vyhodíte z háčku, nebo odepnete rychlosponu (zámek na popruzích) a utíkáte.
Tráva mezi stromky je stejně hustá, jako mimo nich, pokud brzy z jara není retardována selektivním herbicidem-graminicidem (Targa Super, Fusilade Forte, Pantera,Agil aj.),nebo předešlou sezonu zcela zlikvidována totálním herbicidem (Roundoup, Dominator,Glyfogan, Kaput aj.).
Co se týče hmotnosti křovinořezů, tak výrobci se snaží vyrobit takové popruhy, které Vám váhu křovinořezu rozloží na celé tělo, že vás nic nebolí a nejste unavený. Není to jen o tom si popruhy hodit na záda, zavěsit křovinořez a jít sekat. Je třeba si umět popruhy správně nastavit a vyzkoušet si křovinořez, jak vám na nich bude pasovat, aby nebyl příliš nízko, nebo vysoko. Jinak se nastavují na pilový kotouč a jinak na sekací nůž.
Křovinořezy mám dva Hsq. 335 Rx a jak jsem psal Stihl FS 450. Hsq. používám hlavně do strání, jinak na každý druh trávy silný, robustní,spolehlivý, s min. vibracemi Stihl. Není člověk unavený při práci s křovinořezem z hmotnosti, ale také dost z vibrací.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 245.20 (?), 18.5.2014 8:35
Taky napíšu svuj nazor, zkusenost ole mac 746 T, mame ho doma asi 10 let mozna vic, prakticky bez poruch mozna jsem menil dole misku, vykon super ale postupem casu to šlo vykonove dolu ale uz se mi do toho nechteli davat penize, sezu s ti rocne cca 3500 m tak 6-7 do roka, po te zakoupena Husqarna 353 RXT mam ji jeden rok pokud bych porovnal tyto dva stroje tak prvni rozdil v porizovaci cene asi 10 vs 17 tis, ve prospech ole mac, a tim asi vyhody konci, hmotnost Husq asi o 2 kila lehci a pokd s tim budete delat cely den je to sakra znat, popruhy u Husq zadovy system ale to by slo ole mac dokoupit, u ole mac velke vibrace u Husqarny minimalni ale jak ty riditka maji tu antivibraci tak nejsou tak pevna a jista ale je to zvyku, Husq pairove nizsi vykon ale vzhledm ke stari ole maca se mi ten vykon zda vyssi ale musel bych porovnat oba stroje nove.
pokud muzu porodit pisete sekani mezi stromky, tam nebude husta silna trava takze si nemyslim ze budete potrebovat nejvykonejsi stroje aby be me nekdo nenapadla hostou silnou travu beru nekde u rybnika kde je vlhko apod ale v lese vetsinou ne tolik a nelety a ostružiny jdou vhodnym nozem celkem v pohode. a Tedy vykonny a lehky stroj se vylucuje sice bude mit vykon ale klidne o 3 kila na zadech vic a za ten den se to pronese takze za me jasna volby Husq 353 rxt vaha akorat avykon solidní.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 229.11 (?), 18.5.2014 9:40
do lesa bych jednoznacne volil zadovy krovinorez treba i ten oleo-mac ale zadovy hlavne kvuli manipulaci mezi stromky cenove je na tom stejne jako klasicke krovinorezy ale prace s nim je rozhodne pohodlnejsi
|
|
 |
|
 |
 |
|
Roman-Lesnictví a dř - Stříbrný Zahrádkář (215) - 209.12 (?), 18.5.2014 14:56
Do lesa bych si zádový křovinořez nepořídil ze dvou důvodů. Pokud ho osadíte pilovým kotoučem, špatně se s ním bude dělat prostřihávka, nebo prořezávka. Dalším důvodem je obtížná manipulace při sundavání, pokud seknete do vosího hnízda. Klasický křovinořez vyhodíte z háčku, nebo odepnete rychlosponu (zámek na popruzích) a utíkáte.
Tráva mezi stromky je stejně hustá, jako mimo nich, pokud brzy z jara není retardována selektivním herbicidem-graminicidem (Targa Super, Fusilade Forte, Pantera,Agil aj.),nebo předešlou sezonu zcela zlikvidována totálním herbicidem (Roundoup, Dominator,Glyfogan, Kaput aj.).
Co se týče hmotnosti křovinořezů, tak výrobci se snaží vyrobit takové popruhy, které Vám váhu křovinořezu rozloží na celé tělo, že vás nic nebolí a nejste unavený. Není to jen o tom si popruhy hodit na záda, zavěsit křovinořez a jít sekat. Je třeba si umět popruhy správně nastavit a vyzkoušet si křovinořez, jak vám na nich bude pasovat, aby nebyl příliš nízko, nebo vysoko. Jinak se nastavují na pilový kotouč a jinak na sekací nůž.
Křovinořezy mám dva Hsq. 335 Rx a jak jsem psal Stihl FS 450. Hsq. používám hlavně do strání, jinak na každý druh trávy silný, robustní,spolehlivý, s min. vibracemi Stihl. Není člověk unavený při práci s křovinořezem z hmotnosti, ale také dost z vibrací.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 210.27 (?), 20.5.2014 21:19
Mám stihl asi 460C, umí si uzpusobovat směs vůči stavu filtru a výkon tím neklesá a nestoupá spotřeba, pozná jak je stroj teplý při startu, má to lehké startování s předepnutou pružinou a jak někdo napsal-"stihl není co býval"-má pravdu, je ještě lepší, navíc nejběžnější díly skladem, jinak dodání do24h (mountfield 3-4 týdny, kolegou prověřeno, což nechápu při takovém počtu poboček),mám už druhý model, první byl jen 35ccm, teď 46ccm-to je optimal a nejmenší vibrace ve své třídě, bezúdržbová hlava, no prostě, kdo se na něco specializuje, bude vždy dál, kdysi se mi stihl zdál drahý, dnes když potřebuju se na něco spolehnout, vím že cena je odpovídajicí, když je pěkně, vy žinám denně 8-10h a vibrace byla další nutná položka, což u OM je palba na karpály.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 93.215 (?), 20.5.2014 22:32
1O hodín je veľa aj na koňa, to bude beztak človek na trosky..Už len počúvať dvojtakt v otáčkach. Teda ak nie ste hluchý. Určite je pri takomto nasadení hluk nemenej dôležitý, ale s tým ťažko niečo urobia...
|
|
 |
|
 |
 |
|
Roman-Lesnictví a dř - Stříbrný Zahrádkář (215) - 209.12 (?), 21.5.2014 1:40
8 až 10 hodin pracujete s křovinořezem? Nebo 8 až 10 hod jste na pracovišti a pracujete s ním polovinu času? Dříve platila norma na práci s motorovým nářadím cca max. 3,5 hod kvůli hluku a vibracím a to práce musela být přerušována deseti jedenácti minutovými přestávkami vč. údržby stroje a přestávce na oběd a svačinu pracovníka.
Já sám už jsem unavený po čtyřech hodinách práce téměř v kuse, protože v létě to kvůli hmyzu a vedru jinak nejde. Nejsem žádná třasořitka, ale zdraví mám pouze jedno a zítra je také den. Chtěl bych Vás vidět v létě v tropické třicítce od 5 h do 15 h, kdy slunce nejvíce pálí. Kolik denně ožnete arů? A ani žádní makakové u mě na revíru takto dlouho nejsou. Jestli ty vaše čísla nejsou malinko zkreslené. Jako hajný, lesník a bývalý dělník za dvacet let praxe vím, co se dá v lese zmáknout a jak rychle!
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 10.238 (?), 22.5.2014 7:37
S kvalitním křovinořezem a nosným systémem jsem v ruderálu dělal kanystr denně, což odpovídá cca 7 hodinám práce. To je reálné. Deset hodin už je myslím trochu moc, osm by se dalo.
O normě 3,5h kvůli hluku nic nevím, určitě bylo jak říkáte 1x za hodinu 10 minut přestávka. Ale jen od práce s pilou. Takže jste klidně mohl dolívat palivo, brousit řetěz, cokoliv... jak je to dnes nevím, lesařinu jsem musel opustit.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Roman-Lesnictví a dř - Stříbrný Zahrádkář (215) - 209.12 (?), 23.5.2014 0:45
Dneska hygienu a bezpečnost práce nikdo moc nekontroluje, jako to bylo dříve, kde na každém polesí byl bezpečnostní technik. Každým rokem jsme absolvovali kurzy, školení a přezkoušení z BOZ. Jako kluk po LŠ si pamatuji, kde jsem denně podepisoval hajnému bezpečnost práce do deníku a proškolení.
Určitě na omezení práce s motorovým nářadím něco bude. Já jsem také schopný v sobotu vyřezat 8 nádržek, ale druhý den, ať po mě nikdo nic nechce.
Přikládám stránku z návodu na obsluhu křovinořezu FS 360-420 z roku 1992.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 210.134 (?), 24.5.2014 12:42
Těch 8-10h je včetně doliti paliva a hodím loka do sebe, nesvačím,jen čokoládu apod.,dělám tak od 9-19,nechce se mi vstávat a ráno je rosa, vyžinám plochy a svahy, práce je tak dva týdny v kuse-dle počasí, mám i jinou práci, proto potřebuji kvalitni techniku, která bude makat, když potřebuju, vydělá mě 250kč/hod. hrubého, což je cca 2000kč na slunný den čistého po odečtu benzínu, struny apod.Nechápu o jakých přestávkách je řeč, když někam jedu, jedu tam dělat, odpočnu si doma nebo až v hrobě :-).Proto volím stihl pro ergonomii, minimální vibrace, servis jak má být, nepotřebuju levnější OM, s kterým dělat hodinu v kuse je max. a třetinová cena by mě v tomto případě nepotěšila, ale kdo ho chce, tak ať si pospíší, už jen do neděle.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Roman-Lesnictví a dř - Stříbrný Zahrádkář (215) - 209.12 (?), 25.5.2014 0:36
To je vyhláška z roku asi 1984,nebo 1985. V té době bylo vše státní a nikdo nepodnikal, jako dneska. Motorovou pilu jste si koupil pouze v Tuzexu, co si pamatuji, nebo jí měli pouze zaměstnanci Lesního závodu.
Samozřejmě, já také když jedu delší cestu za dobrým výdělkem, tak také na hygienu práce moc nehledím. Někdy mám štěstí, že pracuji ve větším podniku v městské zoně, kde mají pro zaměstnance závodní jídelnu, tak si tam rád zajdu na oběd, někdy i večeři za poslaneckou cenu . Jedná se hlavně o práce týkající se ochrany rostlin a sezonní údržbu pozemků.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|