Jak sundat kolo ze staršího vozíku Vares

host - 180.190 (?)
25.6.2008 8:31

Co sa bojíš Mikuláša v létě. Nasadit stahovák- tři ramena zaklesnout do ráfku a šroub nasadit na osku vozíku a šrubovat až vytáhneš celé kolo.Ložiška a nic neřešit - to zůstává v kole.  MB.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 23.197 (?), 24.6.2008 19:36, zobrazeno: 13232x
Ahoj, koupil jsem starší vozík VARES na velkých 13" kolech. Jedno kolo špatně brzdí - zasekává se chod páčky na bubnu a potřebuji se dostat dovnitř bubnu k čelistem. Jenže ty kola nejsou jako u auta kdy stačí odšroubovat 4 šrouby a buben zůstane na uložení. Na kole je uprostřed z vnější strany plastové víčko pod kterým vidím hřídel, podložku a segrovku. Za podložkou je ložisko. Myslíte si, že to kolo sundám bez stahováku? Nedělal už někdo demontáž a neporadil by kam mám klepnout abych kolo sundal? díky b.

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 24.6.2008 21:46

Zkuste podle fotek porovnat, případně dále popsat, jestli je to stejné uchycení. Neměl by to být problém sundat.

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

host - 23.197 (?), 24.6.2008 22:15
Zdravím, ne takhle to kolo uložené není. Moje kolo má asi 6 nebo 8 šroubů, ale na "loukotích" a když šrouby vyšroubuju zůstane mi na náboji hvězdice (loukotě) bez ráfku a pneumatiky. Uprostřed náboje je plastová krytka pod kterou uvnitř náboje ve vazelíně vidím ložisko nasazené na hřídel, zajištěné podložkou a segrovkou v zápichu v hřídeli. Jde mi o to, že nevím jesli je ložisko vnějším kroužkem nalisované do té náboje kola, nebo jestli je nalisované na hřídel (případně obojí). Mám vozík obrácený na jeden bok a to kolo co chci demontovat mám na horní straně. Pokušel jsem se do kola opatrně klepat jestli se neuvolní, ale bez úspěchu. Mám strach o to ložisko. Konstrukčně je to prakticky stejné jako kolo "Bržděné kompletní kolo - KB 145 x 70 - 8" od Varesu ale na jejich výkresu nevidím zakreslené ložisko. K oběma kroužkům ložiska není z druhé strany žádný přístup (je tam zadní plechový přivařený kryt bubnu) Když o tom tak uvažju, zřejmě je ložisko nalisované do náboje vnitřním kroužkem a na hřídel těsně navlečené - proto to zajištění podložkou a segrovkou proti sklouznutí.

host - 180.190 (?), 24.6.2008 23:33

Dobrý.  Tento vozík a jeho uchycení kol znám. Na toto budete v každém případě nutně potřebovat stahovák, bez toho ani ránu. Ale jde to dolů velmi dobře. Já to mám dnes předělané na větší osy a i kola. Větší pevnost, větší nosnost. MB.

host - 70.29 (?), 25.6.2008 7:14
no jo, ale neumím si představit jak to ložisko stahovákem chytnu, vnější i vnitřní kroužek ložiska není přístupný ze zadní strany, prostě není za co chytit. Jediné co mě napadá je klepat po obvodu kola tak dlouho až to po hřídeli sjede...

host - 180.190 (?), 25.6.2008 8:31

Co sa bojíš Mikuláša v létě. Nasadit stahovák- tři ramena zaklesnout do ráfku a šroub nasadit na osku vozíku a šrubovat až vytáhneš celé kolo.Ložiška a nic neřešit - to zůstává v kole.  MB.

host - 70.29 (?), 25.6.2008 9:45
OK, vezmu to teda stahovákem a pak napíšu jak to dopadlo. Díky. b.

host - 78.136 (?), 27.6.2008 7:53
Ahoj, tak jsem si půjčil velkej stahovák, chytl ho za loukotě a šlo to jako po másle. Za 10 minut nebylo co dělat. Každé kolo je uloženo na dvou ložiskách. Děkuju za rady. b.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?15.7.2025
Péče o jezírko na chtě9.7.2025
Péče o jezírko na chtě8.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz