host - 23.197 (?), 24.6.2008 22:15
Zdravím, ne takhle to kolo uložené není.
Moje kolo má asi 6 nebo 8 šroubů, ale na "loukotích" a když šrouby vyšroubuju zůstane mi na náboji hvězdice (loukotě) bez ráfku a pneumatiky.
Uprostřed náboje je plastová krytka pod kterou uvnitř náboje ve vazelíně vidím ložisko nasazené na hřídel, zajištěné podložkou a segrovkou v zápichu v hřídeli. Jde mi o to, že nevím jesli je ložisko vnějším kroužkem nalisované do té náboje kola, nebo jestli je nalisované na hřídel (případně obojí). Mám vozík obrácený na jeden bok a to kolo co chci demontovat mám na horní straně. Pokušel jsem se do kola opatrně klepat jestli se neuvolní, ale bez úspěchu. Mám strach o to ložisko.
Konstrukčně je to prakticky stejné jako kolo "Bržděné kompletní kolo - KB 145 x 70 - 8" od Varesu ale na jejich výkresu nevidím zakreslené ložisko.
K oběma kroužkům ložiska není z druhé strany žádný přístup (je tam zadní plechový přivařený kryt bubnu)
Když o tom tak uvažju, zřejmě je ložisko nalisované do náboje vnitřním kroužkem a na hřídel těsně navlečené - proto to zajištění podložkou a segrovkou proti sklouznutí.
|