Jak sundat kolo ze staršího vozíku Vares

host - 70.29 (?)
25.6.2008 7:14
no jo, ale neumím si představit jak to ložisko stahovákem chytnu, vnější i vnitřní kroužek ložiska není přístupný ze zadní strany, prostě není za co chytit. Jediné co mě napadá je klepat po obvodu kola tak dlouho až to po hřídeli sjede...
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 23.197 (?), 24.6.2008 19:36, zobrazeno: 13252x
Ahoj, koupil jsem starší vozík VARES na velkých 13" kolech. Jedno kolo špatně brzdí - zasekává se chod páčky na bubnu a potřebuji se dostat dovnitř bubnu k čelistem. Jenže ty kola nejsou jako u auta kdy stačí odšroubovat 4 šrouby a buben zůstane na uložení. Na kole je uprostřed z vnější strany plastové víčko pod kterým vidím hřídel, podložku a segrovku. Za podložkou je ložisko. Myslíte si, že to kolo sundám bez stahováku? Nedělal už někdo demontáž a neporadil by kam mám klepnout abych kolo sundal? díky b.

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 24.6.2008 21:46

Zkuste podle fotek porovnat, případně dále popsat, jestli je to stejné uchycení. Neměl by to být problém sundat.

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

host - 23.197 (?), 24.6.2008 22:15
Zdravím, ne takhle to kolo uložené není. Moje kolo má asi 6 nebo 8 šroubů, ale na "loukotích" a když šrouby vyšroubuju zůstane mi na náboji hvězdice (loukotě) bez ráfku a pneumatiky. Uprostřed náboje je plastová krytka pod kterou uvnitř náboje ve vazelíně vidím ložisko nasazené na hřídel, zajištěné podložkou a segrovkou v zápichu v hřídeli. Jde mi o to, že nevím jesli je ložisko vnějším kroužkem nalisované do té náboje kola, nebo jestli je nalisované na hřídel (případně obojí). Mám vozík obrácený na jeden bok a to kolo co chci demontovat mám na horní straně. Pokušel jsem se do kola opatrně klepat jestli se neuvolní, ale bez úspěchu. Mám strach o to ložisko. Konstrukčně je to prakticky stejné jako kolo "Bržděné kompletní kolo - KB 145 x 70 - 8" od Varesu ale na jejich výkresu nevidím zakreslené ložisko. K oběma kroužkům ložiska není z druhé strany žádný přístup (je tam zadní plechový přivařený kryt bubnu) Když o tom tak uvažju, zřejmě je ložisko nalisované do náboje vnitřním kroužkem a na hřídel těsně navlečené - proto to zajištění podložkou a segrovkou proti sklouznutí.

host - 180.190 (?), 24.6.2008 23:33

Dobrý.  Tento vozík a jeho uchycení kol znám. Na toto budete v každém případě nutně potřebovat stahovák, bez toho ani ránu. Ale jde to dolů velmi dobře. Já to mám dnes předělané na větší osy a i kola. Větší pevnost, větší nosnost. MB.

host - 70.29 (?), 25.6.2008 7:14
no jo, ale neumím si představit jak to ložisko stahovákem chytnu, vnější i vnitřní kroužek ložiska není přístupný ze zadní strany, prostě není za co chytit. Jediné co mě napadá je klepat po obvodu kola tak dlouho až to po hřídeli sjede...

host - 180.190 (?), 25.6.2008 8:31

Co sa bojíš Mikuláša v létě. Nasadit stahovák- tři ramena zaklesnout do ráfku a šroub nasadit na osku vozíku a šrubovat až vytáhneš celé kolo.Ložiška a nic neřešit - to zůstává v kole.  MB.

host - 70.29 (?), 25.6.2008 9:45
OK, vezmu to teda stahovákem a pak napíšu jak to dopadlo. Díky. b.

host - 78.136 (?), 27.6.2008 7:53
Ahoj, tak jsem si půjčil velkej stahovák, chytl ho za loukotě a šlo to jako po másle. Za 10 minut nebylo co dělat. Každé kolo je uloženo na dvou ložiskách. Děkuju za rady. b.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Nestabilní pH v bazénu9.8.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?16.7.2025
Péče o jezírko na chtě15.7.2025
NEREZOVÝ BAZÉN15.7.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz