Jak seřídit spojku křovinořezu

Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.63 (?)
8.6.2017 16:51

To je různé, mám tři motorové a dvě ruční kosy (plus tři srpy). Pro plošný výkon používám klasickou třícípou hvezdici z tlustého plechu na silném stroji. Pro práci mezi stromky a u pletiva pak ty kotouče s širším středem a malým počtem zubů (3 nebo 4) na slabším stroji. Pokud potřebujete mít pokosenou trávu pěkně v řádku, je prý dobrý travní kotouč, ale ten jsem nezkoušel.

U Vašeho stroje mne zaráží, že má dělenou hřídel a dvě druhé půlky, avšak každá s jiným převodovým poměrem v úhlové hlavě.

SfK

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.63 (?), 8.6.2017 8:11

Nevím jak Vy, ale pokud si necháte nedosekaných cca 5-15 mm jako já, tak to tím srpem zvládnete cca za 25 minut. U stromků je pak lepší vzít rukavice na obě ruce a vytrhávat nedosekanou trávu i s kořeny. I když ideální je mít úhorovou mísu s mulčem (trávou z předchozího sečení).

SfK

host - 155.38 (?), 8.6.2017 8:33

25 minut by odpovídalo 19 cm sečené plochy za 1 sec. To budu rád, když to dám strojem, ne tak ručně.

Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.63 (?), 8.6.2017 8:51

Ano, jak jsem psal již výše, sekám trojzubcem na maximální otáčky pro precizní odhazování posečené trávy a minimální vibrace hlavy křovinořezu. Přitom ponechávám nedosekaných "průhledných" 5-15 mm (1 cm +1/2 cm), které následně vezmu srpem a je to rychlejší než když bych se s tím nimral strojem. Důležitá je ta hloubka nedosekaného pruhu, aby to bylo na jedno seknutí ručním nástrojem. Přepočteno na plochu je 100 m podél plotu jen jediný metr čtvereční. Nemuset kvůli tomu popocházet a dávat pozor na plot, tak to má člověk cca za 1/3 času.

Rukavici nemám kvůli strachu z poranění levé ruky srpem drženým v pravé, ale kvůli kopřivám či bodlákům.

SfK.

host - 155.38 (?), 8.6.2017 9:28

Na jedno seknutí... Tady to právě nejde, protože sousedů mám více a každý si plot stavěl jinak, navíc tam jsou stromky a za plotem strmý svah, který někde zasahuje i do plotu, takže rozmáchnout se a seknout je v tomto případě nereálné.

Jakým trojzubcem Stando sekáte? V části pozemku chceme mít květnatou louku, kterou budu sekat 1 až 2x ročně a vím, že strunou je to nesmysl.

Standa_HK_ - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1484) - 248.63 (?), 8.6.2017 16:51

To je různé, mám tři motorové a dvě ruční kosy (plus tři srpy). Pro plošný výkon používám klasickou třícípou hvezdici z tlustého plechu na silném stroji. Pro práci mezi stromky a u pletiva pak ty kotouče s širším středem a malým počtem zubů (3 nebo 4) na slabším stroji. Pokud potřebujete mít pokosenou trávu pěkně v řádku, je prý dobrý travní kotouč, ale ten jsem nezkoušel.

U Vašeho stroje mne zaráží, že má dělenou hřídel a dvě druhé půlky, avšak každá s jiným převodovým poměrem v úhlové hlavě.

SfK

host - 54.52 (?), 8.6.2017 8:10
Převod pro čtyřtakt je rychlejší než u dvoutaktu, protože čtyřtakt má nižší otáčky. Volnoběh a sepnutí spojky jsou vzhledem k motoru nastaveny správně, než přijde Jarin a chce kutit.

host - 155.38 (?), 15.6.2017 10:27

Takže po včerejším asi hodinovém sekání a dočišťování musím svá slova vzít zpět.

Úprava pružiny (přestože jsem ji vrátil do téměř původního stavu) je znát a hlava se opravdu roztáčí při nižších otáčkách tak, že se s tím už dá pracovat. Když jsem psal příspěvek po úpravě, tak jsem to jen zkoušel naprázdno.

Před úpravou to byl pomalu stav zapnuto-vypnuto. Tedy buď hlava stála, případně se pootáčela bez síly anebo už spojka sepla bez prokluzu a tedy otáčky vysoké.

Teď se dá prokluz spojky reálně používat k dočišťování. Asi to zase rozeberu a budu "laborovat" dál, ať to dovedu k dokonalosti laugh.

host - 167.236 (?), 15.6.2017 11:56

Preklzovanie spojky znamená výrobu pomerne veľkého množstva tepla.Bolo by vhodné na to myslieť.

Ja osobne nechápem prečo nedáte tie pružiny preč.Po naštartovaní sa bude točiť hlava.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Venkovní kuchyně na terasu/chalupu – vizualizace ZDARMA do 1–2 týdnů18.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu15.8.2025
Nestabilní pH v bazénu11.8.2025
Nestabilní pH v bazénu10.8.2025
Nestabilní pH v bazénu9.8.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz