Jak čistíte po práci benzínovou sekačku?

host - 14.151 (?)
30.5.2009 21:53

Věřte, čistit se vyplatí. Předchozí sekačka mi vydržela 13 roků, než mi odešel motor. Vždy jsem ji poctivě očistil tlakovou myčkou, občas promazal kolečka, na hřídel u motoru stříknul WD40 a sekačka ja jako nová. Ti, co nečistí, mají skelet do max. 10 let totálně prorezivělý, většinou tak do 6 let. Vestavěnému čistění připojením na vodovodní hadici moc nedůvěřujte. Očistí skelet tak do 70%, víc ne. Nejlepší je postup, který tady přede mnou již někdo zmínil. Vysadit sekačku na dvě kozy (já na ně dávám dřevěnou plošinu), škrabkou očistit hrubé nánosy bláta a trávy a zbytek ostříkat vodou. Ty keci o tom, že tlaková myčka, či voda z vodovodní hadice dokáže sekačku odrovnat, jsou totální nesmysly. Spíš ji odrovnáte lajdáckým čistěním. Důležité je občasná údržba (1x za sezónu nestačí), spočívající v přemazání ložisek kol, stříknutí mazadla mezi hřídel a gufero u motoru (hřídel má snahu zrezivět a vydřít gufero) a v případě pojezdu i do těchto částí. Při samotné čistění naklápím sekačku držadlem na sebe - svíčkou motoru nahoru. Další poznatek - kdo nečistí, tomu sekačka dobře nevyhazuje trávu (neplní koš), poněvadž má oběžnou dráhu zalepenou maglajzem z trávy a bahna a motor se zbytečně trápí. Po očistě nechám sekačku minutu běžet a po oschnutí uložím do sklepa. A těch 30 ltr. vody za 1.5 Kč z tlakové myčky mi vůbec nepřipadá jako špatná investice. J.G.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 214.234 (?), 30.5.2009 17:23

Taky nečistím. Často sekávám po malých kouskách, takže třeba sekám půl hodiny a kdybych měl pak sekačku čistit, tak by byl asi poměr 20 minut sekat a pak 10 čistit. Takže zatlačím sekačku do garáže, zavřu vrata a je vyčištěno.

host - 14.151 (?), 30.5.2009 21:53

Věřte, čistit se vyplatí. Předchozí sekačka mi vydržela 13 roků, než mi odešel motor. Vždy jsem ji poctivě očistil tlakovou myčkou, občas promazal kolečka, na hřídel u motoru stříknul WD40 a sekačka ja jako nová. Ti, co nečistí, mají skelet do max. 10 let totálně prorezivělý, většinou tak do 6 let. Vestavěnému čistění připojením na vodovodní hadici moc nedůvěřujte. Očistí skelet tak do 70%, víc ne. Nejlepší je postup, který tady přede mnou již někdo zmínil. Vysadit sekačku na dvě kozy (já na ně dávám dřevěnou plošinu), škrabkou očistit hrubé nánosy bláta a trávy a zbytek ostříkat vodou. Ty keci o tom, že tlaková myčka, či voda z vodovodní hadice dokáže sekačku odrovnat, jsou totální nesmysly. Spíš ji odrovnáte lajdáckým čistěním. Důležité je občasná údržba (1x za sezónu nestačí), spočívající v přemazání ložisek kol, stříknutí mazadla mezi hřídel a gufero u motoru (hřídel má snahu zrezivět a vydřít gufero) a v případě pojezdu i do těchto částí. Při samotné čistění naklápím sekačku držadlem na sebe - svíčkou motoru nahoru. Další poznatek - kdo nečistí, tomu sekačka dobře nevyhazuje trávu (neplní koš), poněvadž má oběžnou dráhu zalepenou maglajzem z trávy a bahna a motor se zbytečně trápí. Po očistě nechám sekačku minutu běžet a po oschnutí uložím do sklepa. A těch 30 ltr. vody za 1.5 Kč z tlakové myčky mi vůbec nepřipadá jako špatná investice. J.G.

Roxteedy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (143) - 242.192 (?), 30.5.2009 22:14

Dávat mojí šestikoňovku jednou tejdně na kozy a čistit ji, to ať raději zrezne 

Jinak s tím horším vyhazováním máte recht.

Mně opravdu vyhovuje oškrábnout hrubou nečistotu a pak chvilu vrčet pod vodou. Přijde mi to jako rozumnej kompromis mezi užitkem a mírou čištění se s tim 

host - 14.151 (?), 30.5.2009 22:24

Roxteedy: souhlas, těch 70 % jsem uváděl bez předčištění, pokud maglajs mechanicky odstraníte, pak tlaková voda dokáže přes integrovanou přípojku šasi celkem obstojně dočistit - vlastní zkušenost se sekačkou IBEA.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz