Věřte, čistit se vyplatí. Předchozí sekačka mi vydržela 13 roků, než mi odešel motor. Vždy jsem ji poctivě očistil tlakovou myčkou, občas promazal kolečka, na hřídel u motoru stříknul WD40 a sekačka ja jako nová. Ti, co nečistí, mají skelet do max. 10 let totálně prorezivělý, většinou tak do 6 let. Vestavěnému čistění připojením na vodovodní hadici moc nedůvěřujte. Očistí skelet tak do 70%, víc ne. Nejlepší je postup, který tady přede mnou již někdo zmínil. Vysadit sekačku na dvě kozy (já na ně dávám dřevěnou plošinu), škrabkou očistit hrubé nánosy bláta a trávy a zbytek ostříkat vodou. Ty keci o tom, že tlaková myčka, či voda z vodovodní hadice dokáže sekačku odrovnat, jsou totální nesmysly. Spíš ji odrovnáte lajdáckým čistěním. Důležité je občasná údržba (1x za sezónu nestačí), spočívající v přemazání ložisek kol, stříknutí mazadla mezi hřídel a gufero u motoru (hřídel má snahu zrezivět a vydřít gufero) a v případě pojezdu i do těchto částí. Při samotné čistění naklápím sekačku držadlem na sebe - svíčkou motoru nahoru. Další poznatek - kdo nečistí, tomu sekačka dobře nevyhazuje trávu (neplní koš), poněvadž má oběžnou dráhu zalepenou maglajzem z trávy a bahna a motor se zbytečně trápí. Po očistě nechám sekačku minutu běžet a po oschnutí uložím do sklepa. A těch 30 ltr. vody za 1.5 Kč z tlakové myčky mi vůbec nepřipadá jako špatná investice. J.G.