Homelite CSP 4518
|
|
|
|
|
 |
 |
|
hanspunk - (7) - 225.46 (?), 12.11.2012 21:30
Ale takhle to berete úplně špatně. Není to o tom, že nechci slyšet jiný názor. Ba naopak. K napsání tohoto názoru jsem se odhodlal až po několiakletém čtení tohoto fóra a mimojiné i Vašich (četných) příspěvků. Ty úpravy na pilách stran bezpečnostních prvků nejsou samozřejmě úplně košér a psal jsem, že jsem je dělal poté, co se mi brzda aktivovala až příliš brzo (tedy příliš "bezpečně"). Není to asi nic, co bych doporučil začátečníkovi. Já to dělal s rozvahou a zkoušením a adekvátně k mému užití. Začátečník, který si nechá na pile ten extra řetěz, který nekopne, i kdyby ho člověk prosil, navíc pilu koupí novu a ne "prasácky ojetou" toto rozhodnutí asi ani nepříjde na mysl. Nicméně léta jsem řezal i s pilami, které neměly brzdu řetězu vůbec (viz zmíněná XL2) a píšu momentálně všemi deseti ;-) Nicméně ano - sypu si popel na hlavu a těm, kteří nevědí, co dělají, nedoporučuju do brzdy zasahovat.
Jinak prosím nereagujte hned útočně. Příspěvek jsem psal záměrně tak, že respektuji něčí rozhodnutí, obklopovat se jen modely renomovaných značek. Je jen otázkou, zda jsou vždy to jediné správné řešení.
Mimochodem při Vašich zkušenostech předpokládám, že jste viděl in vivo i nejnižší řady od HQ a Stihlu, u Dolmaru jsem si tím téměř jist a opravdu vidíte tak značné technické odlišnosti, které by z těchto pil dělaly něco víc? Já ne.
Krom toho by mě zajímalo, co jiného shledáváte u těchto pil v nepořádku? Možná bych k tomu mohl napsat něco ze zkušenosti v provozu, ne jen z papíru a pohledu na rozloženou pilu.
Pro úplnost - teď mám na cestě domů jednu Dolmarku, byť značně staršího data a k doladění (nevím jestli není od Vás, neb prodejce je také J.S.), ale nějak mě zaujala, ale jak jsem již naznačil - jsem hračička a pily mám nejen k práci, ale i jako koníček. Tak uvidíme.
Dlouhodobý spokojený uživatel Homelite a celkem spokojený uživatel nových Ryobi/Homelite.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
hanspunk - (7) - 135.252 (?), 14.11.2012 9:54
Také zdravím Stando, tomu, že je AV systém poněkud měkký nemohu oponovat. Zase ale mi to nepříjde tak tragické, jak popisujete, už jsem měl v ruce i většího "plaváčka". Umělecké řezbářství by s tím asi provozovat nešlo, ale u běžného použití mi to nijak nepřekáží.
Pokud jste nabyl dojmu, že když mám doma ty dva "plastové kelímky", tak jsem neměl v ruce žádnou jinou pilu, tak tak to není. Nebudu řešit srovnávání s HQ55, nebo HQ372, které jsem mimo jiných měl půjčené, protože to je zjevně mimo mísu. Ale srovnám-li to s tím, kam tyto pily patří, tedy s hobby segmentem, pak zas nevidím propastné rozdíly. Každé má něco a něco zase ne. Pro méně obecností nějaké příklady, co jsem zpozoroval u hobby pil používaných u nás ve famílii a blíézkém okolí:
Ryobi/Homelitky - měkký AV budiž, na 3314 půlplyn aretací na boku rukojeti (to jsem ale na druhou stranu viděl i na jiných pilách a rušil jsem to hlavně kvůli nelibé osobní zkušenosti s aretací na vrtačce ), brzda aktivovaná téměř telepaticky, hodně diskutovaná závada olejového čerpadla mě ani u jedné nepotkala (naopak maže na můj vkus dost), ale nemám důvod tomu u hobby pily nevěřit (viz. dále)
HQ236/240 (jedno a to samé) - chvíli po zakoupení netěsnosti u přečerpávacího balonku a problém s podáváním benzínu (obě), po pár hodinách provozu netěsnosti mezi vrškem motoru a plastovou skříní (zatím jen 240, neb 236 řezala zatím sotva 10h čist.času), olejové čerpadlo maže na heslo (obě)
HQ36 - tady budiž, už od pohledu pocitvěji zpracovaná než výše uvedené (asi také byla v době zakoupení jinak naceněna) a jediný problém tak představovalo olejové čerpadlo
Stihl (číslo bohužel nevím, ale jedno z toho nejlevnějšího) - u druhého řetězu stržené beznářaďové napínání řetězu, po cca třetím řetězu vytahané uložení lišty, od prvopočátku start = rozcvička, po seřízení u prodejce zlepšení tak na 3 studené starty a znova a jako evergreen hobby pil... čerpadlo si dělá co chce
Oleo-Mac 952 - start s rozcvičkou, čas od času se zkříží podivně řešené přidávání plynu, zasekávající se dlaňová pojistka, no a olejové čerpadlo v jednom daném nastavení maže tu málo, tu moc
Jakési Al-KO a Grizzly (vypadjí obě úplně stejně, motor naležato číslo nevím) - překvapivě celkem bezproblémové, pravda je, že řežou nejméně, ale hádejte co... olejové čerpadlo 
Nemíním se přít o tom, že by nové Homelite byly nějaký zázrak, to určitě ne. Jen jejich "zašlapávání do prachu" mi v dané cenové kategorii příjde přehnané a srovnávání s dvakrát dražšími modely zase zcela nepřiměřené.
PS: Divím se, že se neujalo řešení mazání řetězu, jako bylo právě na XL2 prakticky bezporuchové (jedinou poruchou za ta leta byla netěsnost víčka nádrže, řešena - překvapivě - výměnou těsnění nádrže ) a kdyby bylo libo regulaci, dala by se velmi jednoduše vyřešit. Troufám si říci, že by zřejmě přežilo i biolepidla.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 109.132 (?), 14.11.2012 19:11
Honza Zdravim. Mohol by Ste napisat aj Vase skusenosti s vyzinacmi alebo krovinorezmi aj tychto lacnych znaciek s tymi znackovymi. Dakujem Peter
|
|
 |
|
 |
 |
|
hanspunk - (7) - 135.252 (?), 16.11.2012 13:39
Také zdravím Peter, bohužel Vás ale zklamu. S křovinořezy a vyžínači mám zkušeností poskromnu. Víceméně jen z toho, co jsem měl možnost opravovat pro známé, kteří nechtěli, nebo nemohli využít služeb nějakého servisu. Takže zkušenosti mám pouze se závadami, komfort používání těžko posoudím. To, co jsem v ruce měl, se dá shrnout dost rychle:
V podstatě ani u jednoho hobbíka jsem nezaznamenal problémy s motorem vážnějšího rázu než potřeba jemného doladění karburátoru, to je plus, ALE... mechanické zpracování bylo u všech systém "DoDo" (pro neznalé - Dodělej Doma). Uchycení madel - obecná bolest, velmi záhy se začnou madla protáčet smekat a pokus o vyřešení dotažením, končí obvykle stržením závitů (závity jsou často říznuty přímo do hliníku), řešeno ubroušením příruby uchycení a výměnou šroubů v hliníku za šrouby s matkou. No a podivně řešené strunové hlavy, žací nože z blátivého kovu a příliš úzké a nepohodlné popruhy se téměř u všech nahrazovaly jinými, často těmi dodávanými ke značkovým výrobkům.
Ještě mě zarazilo, že ačkoli už i většina supermarketových pil používá mísící poměr 1:50, tak většina těch marketových vyžínačů a křoviňáků měla předepsaný poměr 1:25 , takže se vám při práci pěkně kouří sa prdelí 
Shrnuto a podtrženo - já například jsem ten typ, který stejně není nikdy spokojen, dokud jakýkoli přístroj neotevře a neprozkoumá a na všem mám výstražné tabulky "napadeno domácím kutilem", takže mě by výše uvedené připadalo jako prkotiny, ale člověk, který to koupí s tím, že to bude fungovat jaksi "as is", ten zřejmě moc rozradostněn nebude.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 124.174 (?), 16.11.2012 18:54
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 49.50 (?), 26.11.2012 22:56
Zdravim Honzo, zaujimalo by ma ci pod pilou nemate mlaku? A co spotreba, mne CSP 4518 zerie aj topanky :). Jano
|
|
 |
|
 |
 |
|
hanspunk - (7) - 135.252 (?), 3.12.2012 8:21
Také zdravím Jano, no loužička pod pilou bývá, ale to pod každou pilou (minimálně pod každou, kterou jsem zatím viděl). Když dořežete, olej je navzlínaný a roztažený řetězem, kam jen to jde. Logicky pak steče do nejnižšího bodu a tam ukápne. Pokud ale je loužička větší, nebo se tvoří i dlouho potom, co pila dořezala, je něco špatně.
Ad spotřeba - pokud máte pilu v originálním nastavení, tak bude značně bohatá směs. Bývá to od výrobce pro sichra tak nastaveno, a to nejen u Homelitek. U mé pily byla směs nastavena až tak bohatá, že optimálnímu nastavení bránily omezovače na karburátoru. Tak letěly bez milosti dolů a po seřízení pila dost ožila a spotřeba šla o dost dolů. Pokud ale nevíte, jak na to, nechal bych to udělat někoho znalého - přece jen, pokud řežete touto pilou, tak jí asi nemáte na tak časté a velké využití, aby vás nějaký benzín navíc zruinoval. Zato chudou směsí se dá poslat každá pila do dvoutaktního nebe.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 52.66 (?), 7.6.2013 12:23
Našel jsem vaši diskuzi o Homelitkách. Jednu mám doma a zrovna nemaže. Mohl by ste mi poradit, kde je uložené čerpadlo a jak ho "dostat" ven. Případně kde jinde by ještě závada mohla být? Josef
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|