Drtic/stepkovac Al-ko new tec 2400 - zkusenosti



host - 63.106 (?)
29.8.2009 14:39

Je to dost tragický štěpkovač. Máme něco podobného od Alka (asi stejný typ, odpovídá popisu)  na chalupě a po několika pokusech o likvidaci větví a větviček jsem práci s tímto zázrakem vzdal.

Laciné = 2 x placené, prostě typický marketový šunt.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
Stránky: 1,  2   
host - 184.201 (?), 25.8.2009 10:33, zobrazeno: 26538x

Tak jsem si poridil (taky trochu v navaznosti na jedno kratke lec kladne hodnoceni zde na diskuzi) tento rotacni stepkovac a vcera pri praci - kdyz jsem se zase nastval- jsem si slibil ze v ramci lidske sounalezitosti "zachranim" potencialni zajemce o tento kousek...

Cena cca 3600 je (inet, v marketech cca za 4t) mezi temi levnejsimi znackami, s al-ko znackou nemam zkusenost ale alespon to je trosku znamejsi nez to co se obycejne v marketech prodava a maj i servisni sit coz je plus sezene se i nahradni brit.

Pro nejakych par vetvi za den se to mozna hodi ale kdyz chcete sesrotovat vetsi mnozstvi (treba 2-4m3 hromadku) je to uz dost.

1)ze tam pujdou spatne krive vetve jsem cekal ale nemile mne prekvapilo ze ma problem i s mirne zahnutejma(zacne ji hoblovat nejak po strane a v konecnem dusledku se zadre jak se vetev natahne spatne mezi rotavni brit a stenu drtici komory)...dale mu delaji problem tvrdsi vetve (bezinky sice bere do tech 3-3,5cm -ty jsou mekke, ale nejake tvrdsi vetve -treba jablon -to uz se zasekne i pri 2,5 cm... samozrejme je rec POUZE O ROVNYCH VETVICH... krivejsi tak polovicni prumer) ale i hodne mekke slahouny jako je ruze (ty zacne zvykat pokud jsou pod 0,5cm)

2)to by samo o sobe nebylo tak strasne, vyndat se ty vetve s trochou sily daji, ale otevrit to je na zblazneni... je tam nejaky megadlouhy zajistovaci sroub ktery se musi otocit asi 50x a pote pochopitelene stejny pocet na zasroubovani- je tam nejaka pojistka ze to bez uplneho dotazeni nenahodite (navic ta pijistka je konstrukcne ponekud odbyta - je to kovovy jazycek pripojeny k viku drtici komory ktery se zasunuje do sterbinky v tele stroje, ale vse je natesno na milimetr takze je to drina nez to tam zapadne... prakticky vzdy do toho musim bouchat

3)dale mne nemile prekvapilo spatne zpracovani... nejsem naivka co si mysli ze vse nemecke je kvalitni ale napriklad tesneni drtici komory bylo prilepene snad izolepou a navic z materialu "nejmekci molitan" takze se po prvnich par otevreni drtice zdeformovalo a nasledne odtrho (u stroje za 3-4 tisice kc bych ocekaval jako rozumny naklad 1kc nakladu navic napr. za tesneni z pevnejsi gumy... zrejme nemec ruku v ruce s cinanem, kde je to nejspis vyrobeno, uz setri i na naprostych blbostech... negativni dopad utrzeneho tesneni je zanaseni celeho prostoru mimo drtici komurku drobnymi odstepy (mimo jine i do te zminovane sterbinky pro pojistku uzavreni, takze dratek na cisteni je nedilnou soucasti me vybavy pri praci)

4)s manualy problemy nemam ani mi nevadi absence cestiny ale tento manual a navod k sestaveni je uz na te nejnizsi urovni co se da videt...

- planek k sestaveni je hodne odbyty -skoro na nic- a nakonec se clovek musi postupu sestaveni dopatrat vpodstate sam... mene zdatny kutil by urcit mel problemy (planek z ikey je proti tomu jako mercedes proti trabantu)

-uplne chybi instrukce k ovladani... napriklad jsem nikde nenalezl vysvetleni na co je druhy vypinac pod tim hlavnim (na nic to k provozu nepotrebuji a pro nouzove vypinani to taky neni... mozna je to tam jen pro paradu a jako bonus za to ubohe odflaknute tesneni viz vyse)

-uplne chybi navod k udrzbe pripadne alespon vymene rotacniho britu (ten se bezne prodava i samostatne) zato je tam vysvetleni (asi pro mentalne postizene) ze "pristroj je navrzen na pouziti v rezimu 40% zatez 60% volnobeh, coz znamena napr 4min zatez 6min volnobeh " (jsem si naprosto jist ze nekdo kdo nechape co znamenaji procenta a je pro nej toto vysvetleni uzitecne URCITE drtic nebude podle uboheho planku schopen vubec sestavit

Zaverem tedy lituji ze jsem si ho koupil, ovsem tezko rict zda v teto cenove kategorii lze dostat neco lepsiho... pokud nekdo mate zkusenosti s jinymi rad se poucim, protoze tento werk nejspis budu muset brzy obmenit nebot rozumne drti pouze relativne rovne bezinky, u slabych vetvicek se zazvejkne a silne tvrdsi drevo nezkousne

o.

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 165.54 (?), 25.8.2009 18:55

Drtič Al-Ko NewTec cosi (s podobným výkonem, netvrdím že nutně naprosto stejný model) mám taky.  Zkroucené větve jabloní tam skutečně nejdou zasunout, žvýká tenké březové větve. Šroub na zavírání přední části je opravdu zbytečně dlouhý a nepraktický - jaké má stoupání jsem nezkoumal.

Jinak si na něj ale nemůžu stěžovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 38.10 (?), 25.8.2009 19:46

Mám doma Al-ko 2400 a s prvním příspěvkem souhlasím.Křivé větve v něm drtit, to je umění.Slabší větvičky, přesně jak píšete, pod půl cm to jenom žvejká.Myslím si, že ty by se lépe drtily ve válcovém drtiči.

To otvírání je také na zbláznění, nevím proč tam nedali buď kratčí šroub nebo nějaké rychloupínání.Než se stím člověk naučí pracovat, rozdělává to dost často.Jedině ta pojistka proti spuštění mě dobře pasuje, s tím problém nemám.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 165.35 (?), 25.8.2009 20:38

Tenké větve možná podrtí nový válcový drtič, jakmile se ale válec jen trochu opotřebuje, je člověk tam, kde byl. Tuhle zkušenost mám od člověka, který měl v podniku oba typy, proto jsem si vybral ten jednodušší i s vědomím, že má svoje limity. Reklamní obrázky, kde rozjuchané Gertrudy v nažehlených modrákách strkají do válcového drtiče celé vyryté drny i se zemí, jsou opravdu jen obrázky. Velké plus primitivních nožových drtičů je v tom, že na nabroušení nožů stačí flexa nebo brusný kotouč na vrtačce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 94.12 (?), 26.8.2009 9:04

Do plastové hlavice otvíracího šroubu jsem vlepil hlavu vrutu a drtič jsem otvíral pomocí akušroubováku. I tak jsem po pár letech stroj vyměnil za pomaloběžný válcovitý - štěpka je sice hrubší, ale stroj je tichý a práce jde rychleji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 8.230 (?), 4.10.2009 12:37

Drtič větví Alko mám také, musím souhlasit, že tenčí větve jsou pro něj problém. Ale jinak jsem s ním spokojen.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 63.106 (?), 29.8.2009 14:39

Je to dost tragický štěpkovač. Máme něco podobného od Alka (asi stejný typ, odpovídá popisu)  na chalupě a po několika pokusech o likvidaci větví a větviček jsem práci s tímto zázrakem vzdal.

Laciné = 2 x placené, prostě typický marketový šunt.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
kozlik - (3) - 27.29 (?), 8.9.2009 19:47

Mam podobne zkusenosti s Alkem jiz tretim rokem ale cesky clovek si poradi takze misto pracneho rozdelavani si na zacatku najdu delsi rovnou vetev a tou prohrabnu vnitrek stroje za chodu sice mi to trochu ubere klacku ale stroj se vycisti a jede se dal neni to zadny zazrak ale za dve hodiny mam podrceno lepsi jak to palit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Juro - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 121.238 (?), 5.10.2009 9:02

...mam uplne iny typ a s tenkymi vetvami je vacsi problem ako s hrubymi. Moj osvedceny recept je nechat vetvy obschnut, asi 2-3 tyzdne, idealne dlhsie (zvisi aj od sezony). Praca s nimi sa potom radikalne zlepsi. Namiesto namotavania sa rozpadaju na kusky, kedze zoschnutim stratia pruznost. Nakoniec aj na to, aby ste vetvicky spalili, treba pockat kym su suche...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 9.215 (?), 27.9.2021 10:41
Mate tupe noze, me to bralo i vrbu. Nove noze l nalakoval jsem ten talir to je zase jina hudba
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika