Dakr, Agzat, Vari

127martin - (25) - 93.35 (?)
24.2.2008 20:07

Ten naviják nemá chybu kdyby jse tam hodili nějaké převody což by nebylo těžké tak by to mohlo utáhnou i nějakou tu tunu. Nemohl by jste napsat podrobnější popis na výrobu?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
127martin - (25) - 93.35 (?), 23.2.2008 20:24, zobrazeno: 38824x
Kolik jsi myslíte že utáhnou takové jednoosé malotraktory dřeva.
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu

host - 209.65 (?), 24.2.2008 2:32

Copak o to, na rovince utáhnout není problém, ale ten valníček - chudák 

127martin - (25) - 93.35 (?), 24.2.2008 12:56

To je jen topol, to nic neváží nedávno jsem to měl nabuchané dubem, a to jsem fotil až doma, jinak s tím vyjíždím pěkné kopce a někdy i dost rozmočené.

host - 115.2 (?), 24.2.2008 13:22

Většinou tyto stoje utáhnou jen tolik, kolik jim dovolí odstředivá spojka než se spálí.

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 24.2.2008 14:46

Jestli píšete z vlastní zkušenosti, tak neumíte řadit, nebo nemáte plný plyn. To jsou hlavní příčiny spálení spojky - při nízkých otáčkách prokluzuje, stejně jako při velké zátěži - např. 2. rychl. stupeň a pokus o překonání velkého stoupání s nákladem. Na 1. rychl. stupeň jsem s přetíženým - doma vyrobeným vozíkem 13" kola ,nosnost  cca 800kg  - ani jednou nezaznamenal prokluzování spojky při běžném rozjezdu - přidáním na plný plyn. Spojka nejvíc trpí prokluzem - proto je třeba provozovat motor na plný plyn, nebo snížit rychlost i otáčkami motoru, ale když není kladen motoru odpor - např. při jízdě po rovině a předjíždění je nutno zpomalit - dát přednost protijedoucímu - potom přidat a pokračovat. Pokud se toto stane v kopci, tak je třeba přeřadit na 1 - 2 dle záteže a kopce a pokud se plynule malotraktor nerozjede, je třeba dát 1. rychlost - jinak trpí obložení spojky. Obložení spojky se dá odborně vyměnit - nalepit - po opotřebení, je třeba, aby u starších typů spojek nebyl v jednotlivých dílech vytlučený středový otvor- někdy až do elipsy - opět chyba obsluhy. Totéž středový díl spojky - musí být v dobrém stavu. 

host - 115.2 (?), 24.2.2008 15:15

Když na ty valníčky za VARI kladete dřevo jak na "trambus", tak se nedivte. Stačí mít jen rozum a nemusíte mít spojky spálené a nebo to svádět na neodbornou obsluhu.

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 24.2.2008 15:46

O spálené spojce tady píšete Vy, já jsem ji od r. 1995 ani jednou nespálil.   Mě se zahrabal malotraktor s nákladem několikrát až po nápravu, ale spojka neproklouzla - vytáhl jsem se navijákem .  Pouze na rotavátoru, a to se dostal do nožů kus historického železa a jednou v orbě to -  ještě s orebnými návleky a pluh se zachytil o kořen.

nové obložení
nové obložení
opotřebený díl spojky - u nesprávné obsluhy - spojka musí být v záběru, a to plynulým záběrem
opotřebený díl spojky - u nesprávné obsluhy - spojka musí být v záběru, a to plynulým záběrem
různé typy spojek, vpravo opotřebené obložení, ale jinak je spojka v pořádku - oprava obložení nutná
různé typy spojek, vpravo opotřebené obložení, ale jinak je spojka v pořádku - oprava obložení nutná
vlevo spojka na rovnou hřídel s klínkem - zajištění sevřením na hřídel sekačkové motory, vpravo spojka na kužel s klínkem a zajistit šroubem do hřídele
vlevo spojka na rovnou hřídel s klínkem - zajištění sevřením na hřídel sekačkové motory, vpravo spojka na kužel s klínkem a zajistit šroubem do hřídele
nové obložení spojky - jednotlivé díly nesmí být opotřebené zejména na středovém čepu
nové obložení spojky - jednotlivé díly nesmí být opotřebené zejména na středovém čepu
Nutnost v lese, někdy stačí 1m , jindy je třeba 30m potáhnout, ale je to bez námahy a rychle
Nutnost v lese, někdy stačí 1m , jindy je třeba 30m potáhnout, ale je to bez námahy a rychle

127martin - (25) - 93.35 (?), 24.2.2008 20:07

Ten naviják nemá chybu kdyby jse tam hodili nějaké převody což by nebylo těžké tak by to mohlo utáhnou i nějakou tu tunu. Nemohl by jste napsat podrobnější popis na výrobu?

J.S. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3388) - 103.201 (?), 24.2.2008 20:57

Musíte počítat s pevností materiálů a nepoškodit něco. Známý má na Vari perfektní naviják, kterým stahuje velké stromy, ale musel vyztužit závěs a celkové uchycení a zajištění soupravy proti pohybu ke kmeni. Já používám jiný naviják na Multikáře a tento slouží pouze k vyproštění soupravy - tedy většinou náklad 1 m dřeva - to je v pohodě. Pohon je řetězem a přes jednoduchou třecí spojku na naviják. Spojka tam musí být - stačí přehlédnout pařez pod vozíkem a něco praskne. Spojku zajišťuji kontra dotažením, jinak se řetězové kolo volně otáčí na hřídeli - spojka uvolněna a opět kontra zajištěna v uvolněné poloze - v této pozici je možné použít ruční pohon - klikou. Naviják drží na 2 zajištěních a je možné jej bez nářadí demontovat. Řetězové kolo je na nápravě nabodováno - přivařeno, na navijáku je volně nasunuto na prodloužené hřídeli. Pokud je třeba demontovat naviják, tak se hnané kolo sundá po povolení kontra do strany a řetěz se převleče přes kola - do 2 minut je to demontováno. Protože tam mám na každé straně 2 kola je to o to zdlouhavější, ale i tak - převléknout, až je pouze na zemi řetěz popojet, to stejné a řetěz je demontovaný, to stejné opačně. Proto tam nemám naviják pořád s pohonem a řetěz nasadím až musím, někdy stačí klika.  Jinak díky DSK 317 má naviják 3 rychlosti a je nutné vypnout západky na kolech, řídítky udržuji směr, aby nedošlo k seskočení lana z bubnu navijáku.

127martin - (25) - 93.35 (?), 24.2.2008 21:19
Mohl by jste sem dát prosím Vás fotky toho navijáku vašeho kámoše. Předem díky.
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz