Kukuřice ze sadby?



Daneek - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (91) - 228.52 (?)
7.3.2016 12:44

Kukuřice netoleruje mráz? Vzdyt se vysévá v dubnu. A ty polní odrůdy jsou odolnější?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
                     
Daneek - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (91) - 228.52 (?), 7.3.2016 9:48

Super dekuji. myslite, ze uz je cas na vysev a v dubnu by to mohlo ven? A sazel jste to stejne hluboko, nebo to sneslo trochu prihrnout?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 252.4 (?), 7.3.2016 10:33

Děkuji za inspiraci :)  Tak letos kukuřice+ hrách +fazole+ nakladačky. Drátěnka půjde do popelnice. Četla jsem, že v našich podmínkách 3sestry moc nefungují, protože vše převálcuje dýně.  H.K.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 157.239 (?), 7.3.2016 10:47

Když zasadíte do hlubší jamky a budete cca co týden lehce přihrnovat-podle přirůstání do výšky, tak bude turčání odolnější proti poléhání-vytvoří patrovitý koř.systém. Mám dobrou, opakovanou zkušenost s pěstováním dvojiček kukuřic-jsou si vzájemně oporou, tím, že si mírně konkurují přirůstají o něco pomaleji než solitér-v poměru k výšce mají větší odolnost k větru, v případě úhynu jedné z nich nevzniknou v porostu pauzy, je větší výnos zrna z plochy.  Při brzkém vysazení hrozí nachlazení až spálení mrazem! Je tedy vhodné pomyslet-zchystat ochranu-např.průsvitné-mléčně bílé plastové kbelíky coby čepice proti těmto nepříznivým vlivům. Nelze se spolehnout jen na netkanku, už vůbec ne na štěstí. A nečilte se, prosím, za názory, které Vám nemažou medwink, S.P.,Ch.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 252.4 (?), 7.3.2016 11:55
Já to nemyslela zle. Nápad dobrý, dost jsem o tom četla. Také občas zkouším smíšené záhony. Šetřím místo. Jen si nejsem jistá s tím, dávat kukuřici ven už v dubnu, ale to záleží i na oblasti. U nás jednou mrzlo ještě 20.5.. Já jí zkusím také předpěstovat a vysadit na Žofku. Je to potvora choulostivá! Loni shnila, předloni nedozrála.. Malované hory, ty prý rostou i na Sibiři.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Daneek - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (91) - 228.52 (?), 7.3.2016 12:44

Kukuřice netoleruje mráz? Vzdyt se vysévá v dubnu. A ty polní odrůdy jsou odolnější?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 252.4 (?), 7.3.2016 13:08
Nevím jak ostatní, ale mě ta kukuřice nejde a nejde. Seju záhon 2x3m, sklidím 5 klasů. Tak dětem na ochutnávku. Lepší výsledky měla krmná (zkrmili jí ochotně). Vysévám 1.-10.5., půda jílovitá (červenka), mrazová kotlina, 350m.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 184.133 (?), 8.3.2016 10:11

Permakultura je takové zvláštní retro. S podivem je, že člověk, který má vystudované obory filosofie a sociologie se nazývá zahradníkem. Možná dík studiu lépe dokáže kroutit obecné pravdy podle svého... Kukuřice je okopanina. když vyrazíte za hranice Slovenska, uvidíte na Ukrajině nahrnuté řádky okolo kukuřice jako u nás u brambor. Mnohé odnožují, tvoří více stébel. Rostlina nesnáší mráz, vysévá se tak aby vzešla až po těch posledních jarních. Dost trpí nízkými teplotami. Má více typů kořenů, dobře je pouští i z prvních kolének nad zemí - lépe pak kotví. Dá se vysít (vysadit) jako pórek - do brázdy a když naroste 10-15 cm, přihrnout. Nevím jak "tři sestry", ale pěstované odrůdy mají svoji ranost dánu číslem u odrůdy. Čím menší, tím je ranější. Občas je číslo i odrůd cukrových, ale tam se píše spíše velmi raná, raná... Výsev doma - možná začátkem dubna, lépe dvě semena, dostatek světla, nějaké to otužení, aby se rostlinky nevytahovaly a po výsadbě odolávaly větru a nespálilo je slunce než se vzpamatují, zpevní a zakoření na stanovišti. Kukuřice je cizosprašná, větrosnubná "tři sestry" je směs, do které se může přimíchat cokoliv z genomu kukuřic pěstovaných v okolí "permazahrádek", můžou se časem měnit její vlastnosti v závislosti na této skutečnosti. No a když norma píše, že izolační vzdálenost je min 100 m, jaká je vzdálenost ideální nebo naprosto jistá se nejspíše neví. Navíc občas pyl berou i včely. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 252.4 (?), 8.3.2016 11:03

Vím o kom mluvíte, protože na tyto stránky chodím.  No já nemám žádný tytul ani stř. školu. A vlastně ani zkušenosti (je mi 30). Proto chodím sem. Myslím, že u nás má kukuřice trochu hořší podmínky. Letos zkusím předpěstovat. A napřesrok pozháním Malované hory. Jelikož se často uvádí, že jsou odolnější. Minimálně jsem nikde nečetla, že by si na tuto odrůdu někdo stěžoval. Co se cizosprašnosti týče v okruhu 150m nepěstuje nikdo nic (leda tůje). V okruhu 1km nedokážu zaručit a 500m za domem je pole, většinou řepkové..

H.K.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 184.133 (?), 8.3.2016 11:56

Prosím Vás na co tu kukuřici máte? Víte ono si nelze stěžovat na něco, co nelze odpovídajícím způsobem definovat. Spolehlivě by se našly odrůdy, které jsou s touto genetickou směsí srovnatelné, možná ji i předčí. Kukuřice má tu zajímavou vlastnost, že se křížení s něčím jiným ukáže už v roce, kdy k němu došlo. Když dáte vedle sebe červenou a žlutou, objeví se už na palici té původně žluté barevné obilky. Jsou to vlastnosti, které se vážou mimo jádro buněk... Vůbec nejde o tituly, ale o aktivní vstřebávání informací ze všech zdrojů.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 184.133 (?), 8.3.2016 12:07

Omlouvám se, už vím na co jí máte. Najděte si nějakou velmi ranou odrůdu cukrové kukuřice, klidně ji předpěstujte. Obyčejně udělá jednu palici na rostlinu, někdy i dvě. Ale chce to hnojit. Rozleželým hnojem nebo kvalitním, živným kompostem. Když rostliny vadnou, je dobré je jednorázově velkou dávkou vody zalít. Záhon 2x3 metry, to jsou čtyři řady (25 cm od okraje dále 50 cm), 15 cm v řadě, to je tuším 80 rostlin. na to je jeden sáček málo. Když si uděláte svoje osivo, samosprášením (skvělé by bylo sehnat odrůdu, ale nic moc se nestane i když to třeba bude z hybridu) budete mít dost osiva z jedné palice na další rok. Jen musíte matečné rostliny ochránit před sprášením jinou odrůdou a to tím, že z druhých odrůd odříznete mladá samčí květenství. Pak se spráší jen tou odrůdou, kterou chcete.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika