Faves a fazole

rettigova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (160) - 207.90 (?)
15.6.2013 19:17

Bob zahradní pěstuji už několik let, letos jsem měla i z venku.Ty jsou skorší, nižší a mají víc květů. Bohužel zatím květy odpadávají - jako neopylené, tak uvidíme jak dál. Jinak zelené lusky - tedy semena z nich jsou senzační na polévku, i jsem vloni něco zamrazila.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 42.173 (?), 14.6.2013 1:01, zobrazeno: 7170x

Zdravím Vás

1) Přivezl jsem si z Portugalska plodinu jménem Faves

je to velký hrách, nevíte jak se to jmenuje v čechách? Už jhsem ji zasadil a musím říct zatím docela v pohodě rostou.

2) Mám problém s popínavými fazolemi. Už jsou v zemi měsíc a stále nic nevzešlo. Narozdíl od keříkových, které už v pohodě rostou. Tak si říkám kde může být prolém, zda byly špatné semena. Nad ruhou stranu fazole jsou jak plevel, tak se divim ze to nejde...

Pěkný den, Martin

ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 221.3 (?), 14.6.2013 10:46

Ten Faves bude s hodně velkou pravděpodobností (99 a více %) zahradní bob. Roste dobře, nepne se. Existuje i dost receptů na jeho přípravu. Keříčkové fazole jsou odolnější k chladnu a mokru. Ty tyčkové přesejte, za měsíc už nic nevyleze (asi "shnily") ještě toho mnoho doženou. Mám to podobně. Keříčkové jdou dobře a některé tyčkové skomírají a chytají na listech choroby. Čekají na teplo a až se zem trochu zbaví vody (okopávám, provzdušňuji). Druhá věc, jestli nebyly (prožrané) skladištními škůdci, jak bylo staré osivo,...

bob a hrách (Kudrnáč)
bob a hrách (Kudrnáč)
rostlina s lusky
rostlina s lusky

host - 221.3 (?), 14.6.2013 10:52

Ještě bob v květu

kvetoucí bob (jako ten na poli, jen má větší semena a pro člověka chutnější)
kvetoucí bob (jako ten na poli, jen má větší semena a pro člověka chutnější)

host - 42.173 (?), 15.6.2013 0:41

Děkuju moc, Faves (portugalsky: Fávéš) to je určitě.

Mno hned zítra skočím pro nové popínavé fazole. ikdyž ty byly koupené a sice rok stále uskladněné v suchu doma.

Keříkové jsem měl z výrostků z minula a je fakt že půlka nevzešla, asi tedy kvůli nějakému broučkovi či opravdu shnili.

Jak jsem pochopil v jiných diskuzích, příště usušit a na den zamrazit v mrazáku a bude to vše ok, že?

Přeji dostatek zahradních úspěchů i v roce 2013 (tudíž málo slimáků).

rettigova - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (160) - 207.90 (?), 15.6.2013 19:17

Bob zahradní pěstuji už několik let, letos jsem měla i z venku.Ty jsou skorší, nižší a mají víc květů. Bohužel zatím květy odpadávají - jako neopylené, tak uvidíme jak dál. Jinak zelené lusky - tedy semena z nich jsou senzační na polévku, i jsem vloni něco zamrazila.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Velký stůl z překližky10.4.2025
Velký stůl z překližky7.4.2025
Řezání zahrandních obrubníků5.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz