Co takhle lupina
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 166.160 (?), 21.12.2010 14:51, zobrazeno: 7685x
Pěstuje někdo potravinářskou lupinu? A víte, že co se týká výživné hodnoty pro člověka nemá mezi pěstovanými rostlinami konkurenci!
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 65.50 (?), 21.12.2010 15:48
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 145.105 (?), 22.12.2010 15:49
Velmi vtipné, nějaké argumenty by nebyly?
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 187.75 (?), 19.1.2011 12:30
Ach jo, jak je vidět nikdo sem nechodí.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 40.135 (?), 20.1.2011 7:36
Chodí, ale nepěstuje. Taky jsem o ní uvažovala, že bych to vyzkoušela pěstovat, ale zatím jsem se nedostala ani k tomu, abych ji někde ochutnala. Letos mám nachystané na vyzkoušení jiné věci, takže třeba další rok. Nebo možná až sem někdo napíše, že to má doma a je to opravdu použitelné, plodné, chutné... vlastní zkušenost, ne nápis z pytlíku ze semeny.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 154.28 (?), 28.1.2011 10:20
Lupina má mnohostranné využití. Boby lupiny mají výtečné výživové vlastnosti.
Lupina (rod Lupinus) je luštěnina neboli luskovina patřící mezi čeleď rostlin bobovitých (Mezi ně patří také např.: sója, hrách, čočka, fazole, vojtěška, podzemnice).
Rozvoj pěstování nastal v 90. letech minulého století po potvrzení vysoké výživové hodnoty lupinové mouky vyráběné z bobů. Dnes se využívá celá rostlina: plody jako součást potravin, zelená hmota jako krmivo, květy ve farmaceutickém průmyslu, posklizňové stvoly jako zelené hnojení. Lupina má také vynikající potenciál fixace dusíku v půdě, čímž se šetří na používání dusíkatých hnojiv.
Boby lupiny mají obsah bílkovin přibližně stejně vysoký jako v sóje, tedy průměrně 35 %. Složení těchto bílkovin je z dietetického hlediska vynikající díky jinak často v rostlinách deficitním aminokyselinám (AMK), zejména lysinu. Především obiloviny a výrobky z nich mají deficit lysinu. Další esenciální AMK nacházející se v lupině jsou leucin a methionin, dále také semiesenciální AMK arginin.
V lupinových bobech je více než 10 % tuků, které mají vynikající složení díky až 80 % nenasycených mastných kyselin v tucích obsažených. Další významnou látkou je lecitin – jeho obsah je až 2,5 % v tuku. Lecitin je důležitý přírodní emulgátor. Lupinová mouka obsahuje pouze 30 % sacharidů, převážně s krátkým řetězcem.
Přirozeně žlutá barva mouky díky obsahu karotenoidů je v pekařském řemesle velmi žádaná. Emulgační vlastnosti mouky částečně nahrazují vaječné žloutky. Lupinová mouka je také vhodná pro výživu celiaků.
PEKAŘ CUKRÁŘ IXX, 2009, č.6, s.14
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 182.208 (?), 28.1.2011 10:56
Z lupiny je výborná kaša, ale nie čistá lupina, ale 50% zemiakov, oboje uvariť osobitne, roztlačiť, zmiešať, maslo, mlieko do toho... aj oškvarky je fajn celé zamiešať... a navrch osmaženú cibuľku...
|
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|