Salát co vyběhl



Beeruska - (11) - 44.21 (?) 
13.2.2008 10:29, zobrazeno: 10850x

Loni jsem koupila na záhon na trhu sadbu salátu, něco snědli slimáci a zbytek mi vyběhl do výšku a tak ze sklizně nebylo nic. Proč salát vyběhl a neuděl pěknou "hlavu"? Chybělo mu něco? Záhon je na jih, sluníčko skoro celý den.

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 200.171 (?), 13.2.2008 11:15

Při pěstování hlávkového salátu je nutné pěstovat druh, který je typický pro dané roční období. Existují rané odrůdy pro rychlení, letní odrůdy, i zimní odrůdy (např. Humil). Pokud například pěstujete moji oblíbenou jarní odrůdu Král máje v létě, tak se vybíhání do květu nelze divit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Daniela. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1262) - 204.208 (?), 13.2.2008 14:24

Zkuste salát  DEON - je to velmi raný salát s vysokou odolností proti vybíhání. Je určený pro jarní výsadbu i výsev do l5. dubna, nebo pro podzimní pěstování s výsevem v červenci. Tvoří střední, světle zelené hlávky. Radím -nekupujte sazenice, je lepší koupit semena a zkusit vypěstovat  salát přímo ze semen. Není to nic složitého a aspoň nenaletíte nějakému dobrákovi, který Vám zřejmě prodal špatnou odrůdu. Proti slimákům bych zkusila pěstovat salát na černé netkané textílii a okolo sazenic bych nasypala trochu popela.  Daniela.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 152.213 (?), 13.10.2008 15:07

Dobrý den.

Přečetla jsem si váš příspěvek, který mi mimochodem odhalil kouzlo mého také vyběhnutého salátu a ráda bych se vás zeptala na podrobnosti ohledně pěstování ze semen... Při výsedbě v dubnu je asi nutné salát zaset do skleníku, co? Já jsem loni dělila jednotlivé sazeničky, jelikož jsem se snažila je vypěstovat ze semene doma a nakonec mi salát také vyběhl a pochutnali si jen králíci. Někdo má zase názor přímého setí na pole, tak nevím... Děkuji za případnou radu, s pozdravem Gabča

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 116.7 (?), 19.12.2008 10:49

Dobrý den, já od jisté doby) kdy u nás na trhu začali prodávat nekvalitní sadbu) pěstuji s úspěchem salát pouze z výsevu. Existují odrůdy salátu pro polní pěstování, a to ve všech formách. Letos jsem měla nejméně 8 odrůd, včetně ledových, červenolistých, dubáčků, římských, atd. Normálně naseju řádek (nebo půl řádku) od každé odrůdy přímo na záhon, nechám dorůst do "sazeničkové" velikosti, a postupně sázím. Seju každé 2 - 3 týdny, abych měla stále po ruce sazeničky, tak jak dorůstají, a sázím je na uvolněná místa po ředkvičkách, kedlubech, hrášku, atd. Je fakt, že u nás (zatím) nejsou problémy se slimáky. Ale byla jsem i na toto připravená (protože od letoška hospodařím na nové zahradě, o které jsem nevěděla, jací škůdci se tam budou vyskytovat), a tak mám připravenou jakousi ohrádku z plechu, kterou mohu v případě potřeby zapustit do země kolem zeleninových záhonů. Slimáci ji nepřelezou, je na horní straně ostrá. Přeju úspěšné pěstování v nové sezóně, na kterou se již moc těším, Helena

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 16.190 (?), 11.2.2009 8:07

Doporučuji se řídit dobou výsadby uvedené na sáčku.Předpokládám, že v dubnu bych měl zalát dávno vysetý v zemi, /tedy ne ve skleníku/mám totiž zkušenost, že pokud se nevyseje salát "letní" odolný proti vybíhání, po polovině června vyběhne skoro každý salát. Proto vždy sázet včas, nebo odpovídající odrůdy pro roční období.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika