Zná někdo název keře?

host - 58.254 (?)
1.11.2010 21:10

Tak se rozproudila zajímavá diskuze o kolkwitzii.Co je to krása?A že je u tohoto keře jenom pomíjivá?Ta odlupující se borka je vidět jen po opadu listů, jinak je keř zelený a i mimo dobu květu docela malebný.Habitus má rozhodně lepší, než weigely.Žlutolistá forma, jako ostatně všechny žlutolisté listnáče vypadají jako nemocné a krásou zrovna neoplývají.Je pravda, že si jimi někdy vypomáháme pro zpestření zelených partií, ale za přednost bych to nepovažoval.Spíše by bylo zajímavé ukázat tmavě růžovou odrůdu kolkwitzie, ale ta je hodně málo k vidění.Ještě k té krátké době kvetení.Kolik je takových keřů a dalších rostlin, které kvetou krátce a přesto jsou krásné a žádané, například rhododendrony... Je bohužel smutnou skutečností poslední doby, že zeleň přestává být zelená, ale upřednostňujeme při výsadbách všechny možné odstíny šedé, červené a různě žlutě a bíle panašované, aby tak vznikaly kýčovité opičárny, ve kterých se často ztrácí i vlastní květy.Lidem se to líbí a to je ono, dobře se to prodává. pH

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 190.216 (?), 28.10.2010 17:28, zobrazeno: 18392x

Dobrý den, na jedné letní procházce jsem u jedné malé záhrádky viděla tento krásně kvetoucí keř, moc se mi líbí, ale bohužel název... název nevím.Jestli někdo znáte název, aspoň český, byla bych moc ráda.  Děkuji Anna

Keř bez názvu
Keř bez názvu

host - 103.29 (?), 28.10.2010 18:16

Nevím, kdy jste tento keř vyfotila.Pokud to bylo kolem června, mohla by to být kolkwitzie.Kvete trochu podobně jako vajgelie, jen květy jsou drobnější a hustší.Mladé větve jsou prohnuté.Pokud je foto teď z podzimu, nemám tušení.Bláža

Jiří Janča - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1579) - 120.247 (?), 28.10.2010 19:09

Anna píše, že je to foto z letní procházky, je to určitě kolkvicie Kolkwitzia amabilis.

host - 190.216 (?), 28.10.2010 19:58

Keř byl focen začátkem července, název je správný už podle listů, moc děkuji za odpověď, Anna

host - 182.227 (?), 29.10.2010 21:13
Česky se jmenuje kolkvitzie krásná.Je ještě hezčí, než jen krásná.P

host - 49.39 (?), 1.11.2010 17:34

Krásná opravdu je - tři týdny v roce, když zrovna kvete. Jinak to bývá nikterak vzhledný keř s odloupávající se kůrou. Já kolkvícií nadšen nejsem.

Už se objevila i žlutolistá kolkvície; ta by mohla být jako keř hezčí.

(Nerad sem vkládám trochu pesimističtější názor, ale kvůli objektivitě informací to jinak nejde.)

Josef.

mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.15 (?), 1.11.2010 17:50

musím s Pepou zcela souhlasit, je pekna jen kdyz kvete a maximalne je zajimava jeji borka, ale to je vse...

host - 58.254 (?), 1.11.2010 21:10

Tak se rozproudila zajímavá diskuze o kolkwitzii.Co je to krása?A že je u tohoto keře jenom pomíjivá?Ta odlupující se borka je vidět jen po opadu listů, jinak je keř zelený a i mimo dobu květu docela malebný.Habitus má rozhodně lepší, než weigely.Žlutolistá forma, jako ostatně všechny žlutolisté listnáče vypadají jako nemocné a krásou zrovna neoplývají.Je pravda, že si jimi někdy vypomáháme pro zpestření zelených partií, ale za přednost bych to nepovažoval.Spíše by bylo zajímavé ukázat tmavě růžovou odrůdu kolkwitzie, ale ta je hodně málo k vidění.Ještě k té krátké době kvetení.Kolik je takových keřů a dalších rostlin, které kvetou krátce a přesto jsou krásné a žádané, například rhododendrony... Je bohužel smutnou skutečností poslední doby, že zeleň přestává být zelená, ale upřednostňujeme při výsadbách všechny možné odstíny šedé, červené a různě žlutě a bíle panašované, aby tak vznikaly kýčovité opičárny, ve kterých se často ztrácí i vlastní květy.Lidem se to líbí a to je ono, dobře se to prodává. pH

Kytule - (22) - 51.27 (?), 2.11.2010 9:16

Musím souhlasit s pánem přede mnou, myslím, že málokdo použije v zahradě kolkwitzii jako solitér, ale jako pozadí do smíšeného záhonu, nebo do skupin keřů, proč ne. Myslím, že její převislejší habitus malebný je. Já ji mám v zadní části trvalkového záhonu s anglickými růžemi, levandulemi, denivkami, třapatkovkami a vypadá tam moc pěkně, nejen když kvete. Takových keřů, které mimo období květu nejsou nic moc, je spousta.

Oxalistriangularis - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (578) - 239.160 (?), 2.11.2010 11:03

Tento keř jsem naživo bohužel ještě nikdy neviděla. Připadá mi v květu velice nádherný. Protože zde někteří píšou, že pokud keř zrovna nekvete, tak moc krásný není, hledala jsem proto na netu informaci o tom, jak vypadají jeho plody. Plodů musí mít asi spoustu podle spousty těch kvítků? Našla jsem však jen fotografii jedné takové malé větvičky s ochmýřenými hnědými tobolkami, ale ty byly také hezké. Paní Kytule, můžete napsat Váš názor na tento keř v době kdy má plody nebo čistě náhodou, fotku Vašeho keře kolkwitzie s plody byste neměla?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Bazén Vario V6 - nutnost obsypávky?22.6.2025
Filtrace kohoutkové vody13.6.2025
Filtrace kohoutkové vody12.6.2025
Napojení na novou kanalizaci11.6.2025
Filtrace kohoutkové vody11.6.2025
Napojení na novou kanalizaci10.6.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz