Dobrý den, skutečně to vypadá na červce, jak psal host před vámi. Doporučuje se např. biool, insekticid na bázi oleje. Olej zalepí škůdcům dýchací otvory. To znamená, že je potřeba celý strom opravdu důkladně postříkat, aby byl celý mokrý. Na všechny stadia hmyzu to ale neúčinkuje, takže je potřeba postřik několikrát opakovat, a stejně asi bude trvat dlouho než se toho zbavíte. Problém je taky v tom, že přezimují v půdě a sají někdy i na kořenech. Rozhodně je potřeba celý kmen i větve důkladně odrbat rejžákem (ten pak radši spalte - ten rejžák myslím:-), odhrnout od kmene zeminu a ošetřit i tam. Postřik po tom odrbání. Navíc se doporučuje ošetřit i zeminu, ale čím, to jsem se nedopátrala. Teď v mrazech ale nic nedělejte, počkejte až nebudou mrazy a pak co nejdřív konejte! Ten několikanásobný postřik by se měl stihnout než začnou rašit listy, ale pokud vím, katalpa raší pozdě, takže několik postřiků po 2 až 3 týdnech stihnete. Oni totiž budou dospívat další a další jedinci, takže proto to opakování. Asi by neškodilo postřiky střídat. Konkrétní přípravek vám v dobrém zahradnictví doporučí.
Rozhodně nechoďte do hobbymarketu. Tam jsem se v létě prodavačky z oddělení zahrada zeptala kde mají rycí vidle, a ona řekla že vůbec neví co to je. Když jsem řekla že by to vědět měla, tak mi odpověděla ať nejsem líná a najdu si je sama, takhle že by si to prý představoval každý...
Takže držím palce vám i vaší katalpě! Dana