Keře pro slunné stanoviště
|
|
 |
 |
host - 177.190 (?) 30.9.2009 7:25
Jejda, to Eskimo je ale nádherné!
Tak mě napadlo, že bych zasadila vínovou tavolu a k ní tuto kalinu. Dívala jsem se, že není velkého vzrůstu, myslím, že by to mohlo vypadat pěkně.
Jen je ještě sehnat,.. Lenka
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 42.159 (?), 28.9.2009 13:39, zobrazeno: 21827x
Prosím poraďte,
chtěla bych vysadit skupinku keřů, max. výšky 2 m, které budou zajímavé listem, případně květem, které se k sobě hodí a hlavně které vydrží celý den
na slunci. Případně mi prosím poraďte na toto místo zajímavý keř většího vzrůstu. Jedná s o nepříliš chráněné místo cca 2,5 x2,5m.
Lenka
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.18 (?), 28.9.2009 23:28
Tavola = Physocarpus op. Diabolo (vínový list, bílorůž.květy v polokouli a pak tm.červ.plody) a Dart´s Gold (žlutý list, bílé květy v polokouli, hnědavé plody), kalina = Viburnum op. Roseum (tm.zel. list, bílý květ - koule), vajgélie vyšší kultivar, zel.list, červený květ... Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 42.159 (?), 29.9.2009 18:40
Paní Lído, děkuji za radu.
Kalina je moc krásná, ale trochu mě děsí její vzůst až 4 m.
Pravděpodobně to vyhraje tavola Dart´s Gold.
Lenka
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.18 (?), 29.9.2009 23:13
Je zajímavé, že ty dvě tavoly mají každá trochu jiný způsob růstu - žlutá je je rozkladitější než vínová, která je zase o něco vyšší. Mám obě, ale raději mám tu vínovou, je tam krásná barevná kombinace vínových listů a narůžovělých květenství v době květu, i pak jasně červené plody s vínovými listy.
Pokud se vám líbí kalina a chcete nižší, kupte si Viburnum Eskimo, dá se sehnat. Je nižší a kvete ještě bohatěji (má ho kamarádka). Lída
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.18 (?), 29.9.2009 23:22
ps: Ještě mne napadla tříbarevná vajgélie (Weigela florida variegata), má zelenobílé listy a růžovobílé květy, nejvíc kvete na přelomu jara a léta, pak občas pár kvítků až do podzimu. Šířka asi 1,5m, výška 1,30m. L.
|
|
 |
|
 |
 |
|
micuko - Zlatý Zahrádkář (712) - 19.201 (?), 30.9.2009 6:14
Dobrý den Lído, ještě že jsem nakoukla do této diskuse.Dostala jsem pár keříků, známá se jich chtěla zbavit, a mezi nima i tato tříbarevná vajgélie.Je trochu vyčáhlá, byla utiskovaná mezi jinými keři.Lído prosím poraďte, stříhnout, nebo počkat na jaro a ostříhat až po prvním kvetení?Od přesazení uběhl měsíc a vypadá to, že se ujmula.Ještě jsem na takové sluné místo kam svítí vlastně celý den dala mochnu u té nevím jak dopadne musím počkat na jaro, byl to už dost velký keř, snad to přesazení vydrží, tu jsem hodně sestřihla.Jeden keř by měla být komule davidova a jinak tam mám ibyšky a zlatici.Hezký den.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 177.190 (?), 30.9.2009 7:25
Jejda, to Eskimo je ale nádherné!
Tak mě napadlo, že bych zasadila vínovou tavolu a k ní tuto kalinu. Dívala jsem se, že není velkého vzrůstu, myslím, že by to mohlo vypadat pěkně.
Jen je ještě sehnat,.. Lenka
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.18 (?), 30.9.2009 12:56
Pro Lenku: určitě to seženete, mrkněte se buď po školkách v okolí (v HK John mívá obojí), nebo přes net. Kombinace by to byla fakt pěkná, tak vám držím palce při shánění.
Pro Micuko : vajgélie se normálně stříhá po odkvětu, ale mě se rozkošatěla a "poskočila" nejvíc, když se nám do osady dostali v zimě divocí králíci a ožrali ji na 5cm od země (to byla ještě mladá). Já z toho měla šok, ale vyrazila na jaře krásné dlouhé pruty. Nevím, jak ji máte velkou, ale tak na 20cm bych ji zastřihla, rozhodně jí tím neublížíte. Dřevitá mochna - kamarádka ji přistřihuje do koule po celý rok, já zjara zkrátím polovinu větviček kousek nad zemí a u poloviny ponechám tak 2/3. Komule davidova se seřezává zjara kousek (20-30cm) nad zemí, kvete na nových výhonech. Ibišky krátím na jaře, stříhala jsem boční výhony na 1/2, někde doporučují na 10cm. Zlatice po odkvětu, metlovité výhony zkrátit na níž položený dlouhý výhon. Ale tohle vše už určitě znáte, potkávám vás tady už dlouho. Jinak při sázení bych oželela květy příští rok a pokrátila bych všechny keře o 1/3 - 1/2, protože ujmutí keře je důležitější. Zdraví Lída.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 176.18 (?), 30.9.2009 22:57
No já jsem si zhruba před 4- 5ti roky usmyslela udělat záhon z keřů, doplněný trvalkami, tak jsem si to, co šlo, napěstovala z řízků, nechala povyrůst a jelikož toho bylo dost (a "něco" se dokoupilo), už mám záhony tři, uspořádané do "U"..., ještě jezírko a záhon s vřesovištními rostlinami... A ještě mám kytkové záhony, zeleninu a stromky. Jsem na to sama, tak mám do 100let co dělat ! Lída
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|