Vážený. Žádný kaštan samec Vašemu stromku nechybí, protože tento strom má květy jednodomé, což znamená, že na stromě jsou květy jak samiččí, tak i samčí. Dokonce jsou přímo u sebe. Pro kvalitní opylení se ale zpravidla vysazují dva jedinci. Květy se opylují hlavně větrem. Pohodu přeje Stanislaw:-)
Bydlím ve středočeském kraji a nedávno jsem viděla nádherné vzrostlé a už i plodící jedlé kaštany.Vsadili je prý do volné půdy asi až tříleté.Do té doby je udržovali přes zimu v chladné garáži a občas zalévali.Já ho vysela loni jako jednoletý a netrpělivě čekám na jaro.
Můj jedlý kaštan roste volně v zahradě v tzv. České Kanadě 600 m nad mořem. Od loňska má už i plody a to by znamenalo, že je mu asi 11 let. Nic mu není, neomrzá, jen ho trochu okousal zajíc, ale to jsme opravili. Plody k jidlu nebudou nikdy, jsou malé a prázdné. Chybí nám kaštan-samec. Roste rychle a je krásný.
Vážený. Žádný kaštan samec Vašemu stromku nechybí, protože tento strom má květy jednodomé, což znamená, že na stromě jsou květy jak samiččí, tak i samčí. Dokonce jsou přímo u sebe. Pro kvalitní opylení se ale zpravidla vysazují dva jedinci. Květy se opylují hlavně větrem. Pohodu přeje Stanislaw:-)
Kaštany jsem viděl pouze jako solitéry a vysokokmeny - pěkná byla alej u Tlumačova, dnes již prořídlá. Habitus je podobný jíravci a ořechu, řez zřejmě nebude nutný. Kaštan je ale dost náročný na teplo. Ostatně ani odolnější jírovec není žádná horská dřevina.
pomerne dobre po rezu obrazi. jedinej problem je ze pokud provedete radikalnejsi rez tak se muzete pripravit v danem roce o urodu. takze rezat ano, ale s mírou.
Tyto stromy lépe plodí když se opylují cizím pylem jako třeba ořešáky bude to jako u lidí ne s příbuzným genetika. Hodně kaštanů jsem viděl u Pravčické brány i na skalách a výborně tam plodí . z