Javor dlanitolistý - jak spomalit růst a jak stříhat?

host - 151.228 (?)
16.7.2008 9:09

Já bych ohledně stříhání javoru doporučil období vegetačního klidu, řekněme v únoru, neboť při střihu v březnu se může projevit "mízotok". který sice rostlině moc neublíží, ale je lepší se tomu vyhnout. A co se týče "hloubky" střihu, tak u mladé rostliny s tenčími větvěmi je možno si dovolit vcelku hodně. Chce to samozřejmě trochu citu, soudnosti a zkrátka to nepřehnat, tzn. neudělat s rostliny "tyčku s pahýly".

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 157.24 (?), 23.8.2007 12:02, zobrazeno: 17435x
Dobrý den, objevila jsem tyto stránky a prosím o radu. Dostala jsem javor dlan. atropurpurea, který dorůstá až 5 m výšky. Jelikož mám menší zahradu nechtěla bych ho nechat moc vyrůst. Slyšela jsem, že když se do jámy ke kořenům přidají kameny, omezí se jejich rozpínavost a strom tak rychle neroste. A dále jestli tomuto stromu nebude vadit sestříhávání do určitého tvaru. Kdo víte, poraďte. Děkuji Hany.

host - 96.141 (?), 15.7.2008 19:35

Dobrý den, dívám se na Váš dotaz a nemáte tu žádnou odpověď. Je to sice už rok, ale je divné, že se nikdo neozval. Možná, že je to tím, že Javor dlanitioslistý se zpravidla nestříhá! Je nádherný právě svým přirozeným vzrůstem. Mějte se pěkně.Jindra

host - 151.228 (?), 16.7.2008 9:09

Já bych ohledně stříhání javoru doporučil období vegetačního klidu, řekněme v únoru, neboť při střihu v březnu se může projevit "mízotok". který sice rostlině moc neublíží, ale je lepší se tomu vyhnout. A co se týče "hloubky" střihu, tak u mladé rostliny s tenčími větvěmi je možno si dovolit vcelku hodně. Chce to samozřejmě trochu citu, soudnosti a zkrátka to nepřehnat, tzn. neudělat s rostliny "tyčku s pahýly".

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 153.130 (?), 16.7.2008 9:32

Snad, než dávat kameny ke kořenům, by pro omezení růstu mohlo být lepší vysadit strom do nádoby, tam má pak strom pro své kořeny jen omezený prostor a neroste tak moc. Nádobu můžete i zakopat, pokud chcete, aby strom působil jako že roste ze země.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz