Zmena farby u tzv. japonských javorov = bronzovanie, bronzovatenie, bronzing - je dej komplexný, súvisiaci hlavne s metabolizmom cukrov. Väčšina javorov mení farbu (červené zelenejú, zelené červenejú) postupom sezóny. Faktory, ktoré majú rozhodujúci vplyv na rýchlosť tejto zmeny sú - intenzita denného svitu, dĺžka svitu / zemepisná šírka, priemerné nočné teploty, priemerná vlhkosť, tienenie, predlžovanie/skracovanie dňa.
Rozličné kultivary sú rozlične farebne stabilné. Jeden z najstabilnejších je Bloodgood. Zelené bývajú menej stabilné. Červené menia v polotieni farbu rýchlejšie, na priamom slnku neskôr, horné vetvy sú stabilnejšie, spodné (tienené) nebývajú dobre vyfarbené už od začiatku sezóny, atd.
S intenzitou svitu cez deň narastá produkcia cukrov. Pri nízkych nočných teplotách (nižšia nočná respirácia) sa nestíha odbúravať. To potom zasahuje do metabolizmu chlorofylu, atd. A javor bronzuje. Teórií je viac.
Ja mám opačný problém, teoreticky krásne zelený A.japonicum aconitifolium je červený už teraz. Ale v podstate práve zmena farby je na javoroch "to atraktívne".