Jaký strom do ujíždějícího svahu

host - 112.7 (?) 
19.8.2014 17:16

Akát, jako invazivní dřevina, tuto skutečnost si uvědomuju, ale jeden poznatek, který jsem včera při detailnější dendrologické obhlídce svahu zjistil: Je to vlastně potvrzení všech uvedených poznatků: Ve vzdálenosti cca 300 m, už mimo můj pozemek, vyrostl na konci pole a svahu akátová háj. Některé jsou i 10 m vysoké a svah drží... O produkci látek kořenovým systémem akátu, který likviduje konkurenci, jsem dočetl včera, při googlení...

Z dalšího nabízeného"menu": habr, líska, jilm a osika, jsem našel na jiném místě svahu, mohutnou a hustou, 6 m vysokou lísku. Půdorysně líska zbírá tak 7 m v průměru! 

Nenašel jsem jilm ani osiku. Myslím, že je rozhodnuto, půjdou tam dostupné věci - lísky a habry (ty jsou v místním lese). Navíc mám na pozemku nějak navíc carpinus betulus pendula, ten musí pryč kvůli místu, tak ho tam posadíme, at si tam pendulí. Díky za rady.

host - 248.88 (?), 19.8.2014 21:57

Pro zpevnění svahů se také používá goji - kustovnice čínská.           Lída

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 19.8.2014 22:12

njn i to je možné, ale přeci jenom nejde o zahrádku. surprise

Na polní mez se podobně nehodí i rakytník řešetlákový, který by funkci zpevnění svahu zvládnul také. Podobně bych váhal u pustorylu, forsytie, brslenu,... no

Jako keře, které bych ponechal v případě přirozeného výskytu, považuji ptačí zob, svídu, kalinu obecnou, dřín, břízu a černý bez. yes

host - 92.83 (?), 3.4.2019 9:54

Ja by som Vám jednoznačne odporučil liesku.Tá sa už v minulosti používala k spevňovaniu svahov.Ak si vysadíte veľkoplodé odrody, budete z nej mať aj úžitok vo forme chutných a zdravých orieškov, ale aj obyčajné semenáče, či lesná lieska je užitočná poskytovaním dreva, ako pastva pre včely a podobne.Korene liesky rastú na všetky strany a pevne držia v zemi, dostať krík liesky väčších rozmerov zo zeme je nad ľudské sily.Zo svojich skúsenosti Vám odporúčam liesku v akejkoľvek forme.

afer

host - 84.3 (?), 3.4.2019 12:04

souhlasil bych s uvedenými dřevinami, s malou poznámkou: akát sice dle všech informaci vylučuje látky, které brání jiným rostlinám v růstu, ale to vadí především tam, kde je to u zahrádky apod. a platí to u větších ploch. My ovšem máme břeh šířky do 6-8 metrů, dlouhý 60 m porostlý již mnoho let akáty, jasany, javory, bezem, střemchou, olší s podrostem bršlice, kopřiv... a za ta léta nevidím, že by akát jiné rostliny nějak utiskoval. Zřejmě ze stran přichází dost světla pro všechny a co se rozrůstá nejvíce je bez. Pokud jsou akáty vyšší, v podrostu je dost místa i světla pro ostatní. A tam kde už je třeba jasan či javor, tam už se akát nešíří. Koneckonců je to dobré palivo a dobře se na palivo zpracovává. Jasan ovšem roste rychleji.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Rozetové kování montáž10.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Rozetové kování montáž9.5.2025
Koš na čidlo9.5.2025
Koš na čidlo8.5.2025
Husqvarna 359 vs. stihl ms 34127.4.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz