Individuální ochrana stromků
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 16.250 (?), 9.5.2011 13:22, zobrazeno: 10783x
Prosimvas, mam zacatecnicky dotaz. Zdedili jsme les, ale znalosti ne. Mame tam skolku smrcku (nebo jedle?), ale nikdo to nechodil opatrovat proti okusu zvere. Tim padem spicku vzdy okously srny a ze stromku jsou takove male, huste, bonsaisticke patvary. Dostali jsme radu, ze to nema cenu jiz zachranovat, ze z tech stromku nic poradneho nebude a ze to vyrvat a vysadit znovu + pravidelna pece. Me se ale nelibi jehlicnata monokultura a rad bych se tedy naucil, jak "rozjet" duby/buky/jasany apod. Tady ale narazim na nezkusenost. V lese jsme vykopali male stromecky (buk/dub) a zasadili do radku, do te skolky. Postupuje se takhle? Nebo se ty stromky z lesa neujmou? Je lepsi je brat odjinud? Sadit primo zaludy/bukvice? Ale hlavne, kdyz uz jsem zasadil takhle 30 kusu, rad bych jim dal co nejrychleji mechanickou ochranu, aby je neokousaly srny - i kdyz by me zajimalo, jestli srny jeste i v tomto obdobi likviduji male stromky? Nenajdou si jiz lepsi pastvu? Prosim moc o radu, jakou ochranu stromku zvolit. Vygoogloval jsem spoustu eshopu a spoustu variant plotku, oploceni, ochran a jsem z toho zmateny. Taky mi zacina dochazet, ze pri nakupu nejakych pvc individualnich ochran to poleze do penez, ze? Hledam co nejlevnejsi a zaroven efektivni reseni. Dekuju ;)
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 16.250 (?), 10.5.2011 8:10
Děkuji za informace. Pokud bych to dělal tedy podle Vašich fotek, tak jde o lesnické oplocení? Upevňujete ho nějak do země nebo jen leží? A na tom druhém obrázku: to asi není ochrana proti okusu srny, že? Ale asi proti vytloukání?
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 238.154 (?), 10.5.2011 23:25
Pane Liberdo, vy asi nemate les ze? nedokazu si predstavit, ze by nekdo obnovoval les rozhosem semen!! to jde snad jen nekde, kde vam nezalezi, jak bude les vypadat.. Pro zakladajiciho teto diskuse. Zalezi, kolik stromku chcete sazet. Ja bych zvolil bud to natirani u jehlicnanu-na podzim za sucheho pocasi naterem, ktery koupite v ruznych obchodech, treba ZZN nebo i v jinych, a nebo pokud chcete sazet listnate stromy, tak bych zvolil klasickou oplocenku. metr lesnickeho pletiva sice stoji kolem 28 korun, ma ale tu vyhodu, ze se da pouzit nekolikrat. takze zatlouct kuly do zeme a oplotit, jinak to nepujde. Preji hodne zdaru v obnove lesa. Honza Jekl.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 115.195 (?), 31.5.2011 20:09
Vážený autore: do vaší situace jsem se dostal před pár lety. Leccos jsem se mezitím naučil jak z knížek, tak i nákladnou metodou pokus/omyl, ale právě proto vám radím: Prvně se spojte s vaším OLH - odborným lesním hospodářem a dejte s ním řeč, co a jak. Bývají to lidé z Lesů ČR (byť tomu tak není vždy) a pokud budete vy i on aspoň trochu rozumní, dozvíte se o lesnictví jistě víc, než z fóra na inetu. Podle vaší PLO a LVS dostanete doporučení, co sázet. Nemusíte se tím řídit, ale nějaký smysl to má. Pokud budete respektovat hospodářský plán, nebudete mít problém s ochranáři a můžete si i zažádat o dotaci na zajištěnou kulturu.
Krátce k vašim dotazům: a) přesazování stromečků ze země do země - lze. b) Síje žaludů, bukvic, jeřabin, břízy - taky lze, ale zjistěte si něco o "stratifikaci". A neházejte semínka jen tak na zem, sežerou vám je ptáci a zvěř. c) Individuální ochrany vs. oplocenka - přijde na to. Zakládáte alej na mezi? Rozptýlenou podsadbu v lese? Individuální ochrana. Sázíte více, než stovku stromků? Budou aspoň trošku pohromadě? Pak je oplocenka nepřekonatelná. K ceně individuální ochrany totiž musíte přidat i cenu kůlů - ledaže byste na druhém konci lesa zrovna dělal prořezávky. Plus práci a čas navíc. Dál se může stát, že se u kratších individuálních ochran nevyhnete postřiku vyčívajících vrcholků listnáčů, jinak si na nich smlsne srnec, natož jelen. d) Kdy srnci likvidují stromky? Imrvére v jednom kuse pořád, jsou to potvory... ;-)
Přeji mnoho zdaru a ať vám stromky rostou.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|