Chtěl bych za zahradou, na území nikoho, vysadit tento buk. Vygooglil jsem, jak už to bývá, úplně rozdílné údaje o velikosti tohoto stromu. Někde píšou že má jen 8 - 12m, jinde i 30 m... Tak poraďte prosím, kdo ho zná, jak je tento buk velký. Díky.
Druhý údaj je správný. Tento červenolistý buk dorůstá prakticky do veliksti jeho zelenolistého základního druhu. Jistě jste ho již někde v parku viděl a nebyl to žádný drobeček.
Sice je pravdivý údaj o velikosti, ale musíme se ptát za jakou dobu, jestli poroste volně nebo bude formovaný v živém plotu, nebo jinak omezovaný v růstu. Osobně buky miluji a vůbec bych se odclonění pozemku nebránil - ba naopak ve Velkých Losinách je kolem jednoho pozemku krásný živý plot, který majitel udržuje kolem 2 metrů, podobné vzorové využití červeného buku je tuším i v Průhonicích v parku Na Štípence. Přeji mnoho zdaru
Tomáš
Původní dotaz jsem směroval na volně rostoucí, nekorigovaný, buk. Údajně po 45 letech by neměl mít více jak 8m. Roste tedy zřejmě pomalu. Jinak živý plot mám jak z habrů tak i z buků ale zelených, vše posbíráno v lese jako náletová vegetace.