Černá jeřabina
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 161.168 (?), 5.10.2009 14:27, zobrazeno: 32254x
Dobrý den.
Zdědili jsme zahradu, na které rostou dva velké keře s černými jeřabinami. Jsou k něčemu dobré? Syrové chutnají snad jen dcerce, kterou spíš podle mě baví ta trpkost a to, jak se jí smějeme, když je pojídá. Je mi ale líto je vyhodit, nebo nechat opadat. děkuji za radu.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 174.166 (?), 5.10.2009 17:39
Vařím z ní šťávu, chutná nám víc než malinovka. Také se dá zavařit jako brusinky. Hanča
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 16.190 (?), 15.10.2009 7:08
Prosím hosta 174.166. jak z aronie vaří šťávu. děkuji
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 174.166 (?), 15.10.2009 7:36
Plody otrhám z třapin a rozmixuju (pokud mám zrovna místo v mrazáku, nechám je předtím zmrazit, po rozmrznutí změknou a mixování je snadnější). Na 3 l ovoce dám 1a půl litru vody a 4 deka kys. cirtonové (nebo tak nějak, sypu to odhadem) a nechám 24 h stát. Druhý den přecedím (nechám překapat) přes hadr. Na 1l šťávy dávám 1kg cukru. Vařím 5 - 10 minut, než se sebere pěna. Plním horké do lahví se šroubovacím uzávěrem, lahev hned položím a nechám do úplného vychladnutí. Hanča
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 16.190 (?), 15.10.2009 8:32
Děkuji za recept.Takto to děláme s červeným a černým rybízem již několik let ke spokojenosti, ale že takto jde i černá jeřabina-aronie, by mne nenapadlo.Postup s rozmixováním je dobrý nápad, protože plody jsou tvrdší, než rybíz. Rybíz ještě s tou vodou pošťoucháme šťuchadlem na brambory, aby pustil víc šťávy a pak se uleží těch 24hod.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 174.166 (?), 15.10.2009 8:47
Tak to se zeptám zase já vás, šťávu z rybízu jsem přestala dělat, protože vždycky některá zrosolovatěla. Dokonce i ze stejné várky byly některé láhve v pořádku a v jiných šťáva zhoustla, takže se mi nepodařilo pochopit, kde dělám chybu. Máte nějaký trik, aby se šťáva povedla? Hanča
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 143.246 (?), 1.11.2009 23:41
Šťávu lze dělat za studena - nerosolovatí. Na 1 litr dát 1 kg cukru a míchat - cca 3 hodiny. Nemusí se míchat v jednom kuse, ale cukr se musí dokonale rozpustit a nesmí se usazovat.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|