Acer palmatum Artopurpureum

host - 230.20 (?)
26.6.2007 6:19
Dobrá rada drahá. Každopádně bych ho co nejrychleji vrátil do země. Pravidelně dostatečně zaléval, zastínil před přímým sluncem, trochu zkrátil větvičky a modlil se. Ale ne vždy se všechno podaří. Mně dokázal tenhle piplaný javůrek zničit brouček (údajně zobonoska). Okousal kmínek nad zemí kolem dokola (jako prstýnek). Kůra s lýkem byla pryč a javor pozvolna odešel, uschnul. Jen ta zobonoska zůstala, minulý rok zlikvidovala dvě větve na katalpě.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 173.75 (?), 25.6.2007 21:24, zobrazeno: 5826x
Moc prosím o radu, zakoupila jsem tento javor (cca 1,2 metru)  v kontrajneru na konci května, pravidelně jsem ho zalévala,  měla jsem z něho moc velkou radost. Minulý týden jsme byli pryč, když jsme se v sobotu vrátili, měla jsem oči pro pláč, protože javor během týdne uschnul, listy má téměř všechny suché. Manžel ho vykopal a dal ho do nádoby s vodou. Prosím o radu, jak ho zachránit, mám zkusit ostříhat listy? Neznáte někdo nějaký trik.

host - 230.20 (?), 26.6.2007 6:19
Dobrá rada drahá. Každopádně bych ho co nejrychleji vrátil do země. Pravidelně dostatečně zaléval, zastínil před přímým sluncem, trochu zkrátil větvičky a modlil se. Ale ne vždy se všechno podaří. Mně dokázal tenhle piplaný javůrek zničit brouček (údajně zobonoska). Okousal kmínek nad zemí kolem dokola (jako prstýnek). Kůra s lýkem byla pryč a javor pozvolna odešel, uschnul. Jen ta zobonoska zůstala, minulý rok zlikvidovala dvě větve na katalpě.

jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498), 26.6.2007 6:48
Žiadna špeciálna finta neexistuje. Javor  nebol zakorenený a teda jeho odolnosť bola minimálna. Ak si myslíte, že ešte má šancu, tak ho znovu vysaďte a poctivo zalievajte. Použite radšej obyč. hlinu spracovanú s kompostom namiesto substrátov z obchodu (bývavú priepustnejšie). Zožente si Kristalon Podzim a jemne prihnojte (alebo iným fosforečným hnojivom), ale nie hneď. Až tak za 2-4 týždne - keď bude jasné, že "žije". Ak máte thiamin (vitamin B1) v ampulkách, tak ho 1-2x týždenne  pridajte do konvy s vodou. Čo je suché - ostrihajte. Ale nemusíte.
Pre istotu si kúpte ešte jeden acer. Malý! Zapestovať 120cm javor je náročnejšie ako zapestovať 20cm. Ešte by sa to dalo do zimy stihnúť.

host - 173.75 (?), 26.6.2007 21:53
Děkuji moc za rady, zkusili jsme ho dát znovu do země a budu se "modlit" ať se vzpamatuje.   Jana
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Robotická sekačka na chalupu6.6.2025
Filtrace kohoutkové vody6.6.2025
Robotická sekačka na chalupu5.6.2025
Robotická sekačka na chalupu3.6.2025
Levné nářadí - koupit/nekoupit? Jaké a proč?29.5.2025
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz