ahoj, já jsem ten skalní fanda rakytníku. Nechápu, co jste na tom zkazila. Já se každý podzim obrním trpělivostí, sklenicí a trhám a trhám, jsem od toho popíchaná a umazaná. Nedoporučuji příliš často olizovat prsty a sníst moc plodů, obsah vitamínu C je vysoký a tak můžete mít až průjem.
Slyšela jsem o tom, že někdo obalené větvičky nastrká do mrazáku a pak se lépe otrhávají, o tom, že by to mělo význam kvůli obsahu vitamínů jako u šípku nic nevím. Já jej zpracovávám v září, případně v říjnu a jsme vždy spokojená. Teď už si ho pěstuji sama, ale nemám tolik bobulí, takže stále vyrážím do přírody. Dělám z něj tinkturu na posílení obranyschopnosti a při nachlazení. Vytlačuji šťávu a používám i usazený olej, suším jej do směsí čajů,...ahoj