Přátelé, kdysi před léty jsme tuto rostlinu přivezli z Chorvatska a dodnes ji rok co rok pěstujeme přes léto na balkoně (v zimě schováme do bytu),ale dodnes neznáme její název. Ví to někdo?
Vratič údajně odpuzuje moučné moly, používá se také do suchých vazeb - zachovává si svoji žlutou barvu, výluh prý dobrý jako postřik proti škůdcům - mám ovšem pocit, že je jedovatější než chemické postřiky, které jsou v současnosti na trhu.
Aha, já jsem se díval i na wikipedii, a tam píšou že se prý používá i jako léčivká rostlina, dokonce dříve i vnitřně. Teď prý už se od toho ustoupilo, protože hranice mezi léčivým a jedovatým množstvím je prakticky stejná, každopádně požád se údajně používá zevně na revmatické nemoci nebo hojení ran (jako antibiotikum). Taky je dokonce některé výkupny bylin vykupují za 20kč/kg, ale to jen pro zajímavost.
Určitě, máte pravdu, do léčivých rostlin patří od pradávna, jen se doktoři bojí,,naordinovat", protože jak píšete, hranice intoxikace je nejistá a neveme si na triko, aby se mu pečlivý pacient přiotrávil
Přátelé, kdysi před léty jsme tuto rostlinu přivezli z Chorvatska a dodnes ji rok co rok pěstujeme přes léto na balkoně (v zimě schováme do bytu),ale dodnes neznáme její název. Ví to někdo?